Πιστός στη «βήμα-βήμα» στρατηγική ο Σαμαράς

Οι φωνές για τον ΕΝΦΙΑ και η αναστάτωση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. δεν φαίνεται να πτοούν τον Αντώνη Σαμαρά. Τον προβληματίζουν βέβαια, αλλά ούτε καν το σκέφτεται να ξεφύγει από τη ρότα που έχει χαράξει από τον Ιούνιο του 2012, όταν ανέλαβε την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας.

 Του Μιχάλη Κωτσάκου

Και η ρότα που έχει χαραχθεί, όπως έχει γράψει πολλάκις η «Α», είναι η έξοδος από το τούνελ της κρίσης και ο απεγκλωβισμός της χώρας από τα μνημόνια και τους δανειστές με σταθερά βήματα.

Αυτό εξάλλου το κατανόησαν και οι πιο αδαείς το διήμερο Παρασκευή-Σάββατο, όταν μεταξύ της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ και των εγκαινίων της 79ης ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη έλαβε την απόφαση να μη διαρρήξει τις σχέσεις του με την τρόικα, προκειμένου να μην έχουν πατήματα οι δανειστές για να αρνηθούν να ανοίξουν τη συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους.

Ο πρωθυπουργός εβρισκόμενος στο Κάρντιφ είχε άμεση ενημέρωση για τα όσα συνέβαιναν στο Παρίσι στη διαπραγμάτευση της υπουργικής αποστολής με την τρόικα.

Έτσι, όταν ο Σαμαράς συναντήθηκε με τους Έλληνες απεσταλμένους, παρουσία του Ευάγγελου Βενιζέλου στην αίθουσα VIP του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» την Παρασκευή το βράδυ, αρνήθηκε να εισακούσει τις εισηγήσεις κάποιων εκ των συνεργατών του και προχώρησε σε λιγότερες εξαγγελίες και σε μικρότερο καλάθι δώρων, γνωρίζοντας φυσικά ότι αυτό δεν θα ικανοποιούσε έναντι των προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί. Όμως, όπως είπε σε συνομιλητές του, «δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να θέσω σε κίνδυνο την πορεία της χώρας».

Πολλές πιέσεις

Την ίδια ώρα, βέβαια, ο πρωθυπουργός καλείται να διαχειριστεί τις πιέσεις στο εσωτερικό, τις αντιδράσεις των βουλευτών της Ν.Δ., την κόπωση των πολιτών, αλλά και τη σιδηρά δημοσιονομική πειθαρχία που επιμένει να διατηρήσει το Βερολίνο επί της Ευρωζώνης.

Παρά τις πιέσεις, ο πρωθυπουργός εμφανίζεται βέβαιος για την ορθότητα της στρατηγικής του, αλλά και για τα βήματα που θα ακολουθήσει εφεξής. Ο επόμενος κύκλος ελαφρύνσεων προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις αναμένεται να ανακοινωθεί στις αρχές Οκτωβρίου, παράλληλα με τη δημοσιοποίηση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού για το 2015.

Σε αυτές θα περιλαμβάνονται, όπως ανακοίνωσε ήδη ο Αντ. Σαμαράς, η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία πάντως θα διατηρηθεί και για το 2015, η ρύθμιση οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία (πιθανότατα οι δόσεις θα είναι 72) και, ενδεχομένως, η κατάργηση κάποιων από τους φόρους πολυτελείας και των τεκμηρίων. Αυτό θα είναι το επόμενο βήμα στην προσπάθεια της κυβέρνησης να «σπάσει» το αρνητικό κύμα δημοσιότητας και να αποκαταστήσει τη δημοτικότητά της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, θα είναι και το «αντίδωρο» προς τους βουλευτές που θα κληθούν να ψηφίσουν έναν προϋπολογισμό, που ναι μεν θα είναι ο πρώτος «μεταμνημονιακός» αλλά, επί της ουσίας, θα διατηρεί τη σκληρή λιτότητα στη χώρα.

Για το χρέος

Αμέσως μετά, ή για την ακρίβεια παράλληλα καθώς προφανώς τα μεγέθη του προϋπολογισμού θα είναι σε συνάρτηση με τα μηνύματα των δανειστών, ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να ανοίξει τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Στο ίδιο διάστημα εκτιμάται ότι θα έχει μπει σε τροχιά η διαπραγμάτευση με την τρόικα για το κλείσιμο της αξιολόγησης και θα βαίνουν προς ολοκλήρωση τα stress test των τραπεζών, δίνοντας τη δυνατότητα για ενέσεις ρευστότητας στην οικονομία αλλά και καθιστώντας σαφές αν και πόσα κεφάλαια από το ΤΧΣ θα χρειαστούν για τις τράπεζες ή αν θα είναι διαθέσιμα για την κάλυψη του όποιου δημοσιονομικού κενού.

Η σπουδή που επέδειξε το ΔΝΤ να δημοσιοποιήσει την πρόθεσή του για διεξαγωγή διεθνούς διάσκεψης για την ελληνική περίπτωση τον Νοέμβριο, συνιστά σημάδι για την ελληνική κυβέρνηση ότι και οι ίδιοι οι πιστωτές επιδιώκουν λύση αλλά και πηγή κινδύνων, καθώς το Μαξίμου ανησυχεί ότι οι εντάσεις μεταξύ των δανειστών, ΔΝΤ και Ευρωζώνης, αντί για λύση μπορούν να οδηγήσουν σε εμπλοκή.

Η Αθήνα θέλει να έχει στα χέρια της μία πρόταση λύσης για το ζήτημα του χρέους έγκαιρα, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση κατατείνει το γεγονός ότι στις 31 Δεκεμβρίου τελειώνει το πρόγραμμα από ευρωπαϊκής πλευράς.

Με αυτά τα όπλα στα χέρια του, ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει στην κυβερνητική πρόταση για τον διάδοχο του Κάρολου Παπούλια και όπως λέει στους συνομιλητές του «θα υπάρξουν περισσότεροι από 180 βουλευτές που θα υπερψηφίσουν τον νέο Πρόεδρο, καθώς δεν θέλουν να επιστρέψει η χώρα σε κατάσταση χρεοκοπίας».

 

Πιέζουν οι εταίροι για νέα δανεικά και 3ο μνημόνιο

Φιλοξενώντας στο Μαξίμου την Τρίτη τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσος Κοέλιο, ο Αντώνης Σαμαράς ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά ότι τελειώνουν τα μνημόνια και τα δανεικά, θέλοντας να στείλει ένα σαφές μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Τόσο εντός, όσο κι εκτός Ελλάδας. Κι αυτό διότι το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι φωνές από το εξωτερικό που προτρέπουν την Ελλάδα να υποβάλει αίτημα για 3ο πρόγραμμα στήριξης, προκειμένου να κλείσει εκ του ασφαλούς το χρηματοδοτικό κενό που προβλέπουν οι εκπρόσωποι των δανειστών.

Και φυσικά, αυτές οι πιέσεις αποτελούν βούτυρο στο ψωμί της αντιπολίτευσης, η οποία υποστηρίζει πως το νέο Μνημόνιο είναι στην αυλόπορτα του σπιτιού μας.

Φυσικά, από τις πιέσεις δεν γλίτωσε και ο Γκίκας Χαρδούβελης στο χθεσινό Eurogroup στο Μιλάνο.

Δεν ήταν λίγοι εκ των ομολόγων του Έλληνα «τσάρου» που τον προέτρεπαν να καταθέσει αίτημα για νέο χρηματοδοτικό πακέτο. Ανάλογο αίτημα κατέθεσε η Ιρλανδία, η οποία δανείζεται με επιτόκιο 5% από το ΔΝΤ, ενώ αυτή την ώρα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της είναι στο 1,652%. Πρακτικά, δηλαδή τη συμφέρει να δανειστεί από τις διεθνείς αγορές και με τα λεφτά που θα πάρει, να αποπληρώσει ένα μεγάλο κομμάτι από τα συνολικά 22,5 δισ. που έχει δανειστεί από το ΔΝΤ.

 

Ωστόσο, η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει το ίδιο, μιας και η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της χώρας μας είναι στο 5,6%, πολύ πάνω δηλαδή από το επιτόκιο που μας δίνει το ΔΝΤ, που είναι λίγο κάτω από το 4%. Γι’ αυτόν τον λόγο οι Βρυξέλλες μάς πιέζουν να πάρουμε δάνειο από τον ESM, ο οποίος θα μας δανείζει με μικρότερο επιτόκιο.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα