“Δεν κινδυνεύουν συντάξεις και μισθοί”

Καθησυχαστικό μήνυμα στέλνει ο Δημήτρης Μάρδας αφού διαβεβαιώνει ότι οι συντάξεις και μισθοί είναι εξασφαλισμένες. Παράλληλα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επεσήμανε την ανάγκη να επιτευχθεί άμεσα συμφωνία.

«Τους μισθούς και τις συντάξεις, με τα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή, τα καλύπτουμε και τώρα το δεκαπενθήμερο που έχουμε κάποιους μισθούς και στο τέλος του μήνα. Αλλά δεν είναι μόνο οι μισθοί και οι συντάξεις.

»Για να λειτουργήσει το κράτος χρειάζεται κάποια άλλα χρήματα, οπότε εμείς προσαρμόζουμε τις δαπάνες του κράτους που έχουν ένα μη μισθολογικό κόστος, σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε» δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84» ο κ. Μάρδας.

Για τη συμφωνία

Παράλληλα, τόνισε πως πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα η εν εξελίξει διαπραγμάτευση για να μπει τέλος στην αβεβαιότητα.

«Εκείνο το οποίο επιδιώκουμε είναι να ολοκληρωθεί η συμφωνία το ταχύτερο δυνατόν, όχι γιατί υπάρχουν κάποιες πιέσεις στον προϋπολογισμό που σε τελική ανάλυση μπορούν να αντιμετωπιστούν, όπως αντιμετωπίζονται όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Το ζητούμενο δεν είναι “τα καταφέρνουμε, δεν τα καταφέρνουμε”. Το ζητούμενο είναι ότι πρέπει να ολοκληρωθεί αυτή η συμφωνία, διότι η αγορά βιώνει μια αβεβαιότητα που δεν μπορεί να συνεχιστεί» δήλωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Για την απόφαση του ΣτΕ

Οσο για την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματική από το 2012 την περικοπή των συντάξεων δήλωσε: «Θα εφαρμοστούν οι αποφάσεις στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της χώρας και του προϋπολογισμού».

«Είναι μια πάγια αρχή να εφαρμόζονται οι αποφάσεις των Δικαστηρίων της χώρας. Από την άλλη, όμως, πλευρά, υπάρχουν και κάποια δεδομένα που συνδέονται με τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας και ως εκ τούτου εκείνο το οποίο επιδιώκεται είναι η εφαρμογή αυτών των αποφάσεων στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της οικονομίας.

Δεν είναι η πρώτη απόφαση που αντιμετωπίζουμε. Επεξεργαζόμαστε κάποιες λύσεις έτσι ώστε το κόστος της λύσης που θα βρεθεί να είναι τέτοιο ώστε να μπορέσει να το σηκώσει ο προϋπολογισμός της χώρας.

Για τους πανεπιστημιακούς ξέρουμε ότι αν εφαρμοστεί πλήρως η απόφαση, αυτή έχει ένα βάρος της τάξης των 54 εκατ. ευρώ. Για τη χθεσινή απόφαση του ΣτΕ δεν έχουμε εικόνα του κόστους ακόμα», κατέληξε ο Δημήτρης Μάρδας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα