Δεν πείθει η ΝΔ

Μπορεί οι συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά να υποστηρίζουν σε όλες τις συνομιλίες τους με δημοσιογράφους, πως «πολύ σύντομα θα έρθει η δικαίωση για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όμως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το αντίθετο.
Μάλιστα όπως κατέγραψε έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, η ΝΔ δεν μπορεί να καταγράψει δυναμική, ως εναλλακτική πρόταση, ενώ η πλειοψηφία των ερωτηθέντων θεωρεί πως την βασική ευθύνη γι’ αυτό την έχει η ηγεσία του κόμματος.
Η αξιωματική αντιπολίτευση, εγκλωβισμένη στα δικά της αδιέξοδα, επιχειρεί με σπασμωδικές κινήσεις και με ανούσιες και τυπικές δηλώσεις των τομεαρχών της να δηλώσει «παρούσα» στην πολιτική σκηνή, αλλά ουδείς είναι σε θέση, όπως προκύπτει από τις έρευνες, να την ακούσει. Η ήττα της ΝΔ πριν από περίπου τρεις μήνες ήταν εκκωφαντική και οι πολίτες εξακολουθούν να της γυρίζουν την πλάτη. Την ίδια ώρα ένα μεγάλο κομμάτι της ΝΔ παραμένει ταυτισμένο με το μνημόνιο, κάτι που ενοχλεί ακόμη και τους πιο πιστούς ψηφοφόρους του κόμματος.
Στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκρούονται δυο στρατηγικές που δείχνουν ότι το κόμμα παραμένει βαθύτατα διχασμένο, όχι μόνο ως προς τη στρατηγική και την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει, αλλά και ως προς το πρόσωπο που θα ηγηθεί της ΝΔ. Γι’ αυτό και οι δελφίνοι ετοιμάζονται να συλλέξουν υπογραφές και μάλιστα μεταδίδουν ότι όλα είναι έτοιμα και λένε: «είναι ζήτημα ημερών να ξεκινήσει η ΝΔ τη διαδικασία αλλαγή σελίδας».
Τροχοπέδη
Αυτό το κλίμα αποτελεί και τροχοπέδη στην όποια προσπάθεια ανάκαμψης της ΝΔ, ενώ παράλληλα υπάρχει και μια υποτονική συμμετοχή των στελεχών και βουλευτών στην αντιπολιτευτική προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι περισσότεροι ανακυκλώνονται σε ανούσιες δηλώσεις, απλά για να υπάρχουν, ενώ και ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς ακολουθεί υποτονική τακτική.
Το μεγάλο πρόβλημα για τη ΝΔ είναι ότι η κοινή γνώμη όχι απλώς δεν την παρακολουθεί, αλλά συνειδητά απαξιεί να την παρακολουθήσει. Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία πολλών, η ΝΔ δεν έχει το οξυγόνο που χρειάζεται για να ζήσει πολιτικά, δεν διαθέτει νέο πρόσωπο, έχει λάθος στρατηγική και ετερόκλητη ηγετική ομάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχει η άποψη πως η ΝΔ φαντάζει πολιτικά υπέργηρη και το χειρότερο είναι πως σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, αντί να υπάρχει μια στιβαρή αντιπολίτευση, παρατηρείται μια τεράστια αντιπολιτευτική τρύπα!
Εξάλλου και στις δημόσιες παρεμβάσεις τους οι δελφίνοι δεν χάνουν την ευκαιρία να επιμείνουν στο ενδεχόμενο αλλαγής ηγεσίας. Χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις του Νίκου Δένδια σε τηλεοπτική εκπομπή: «Η Νέα Δημοκρατία αντιμετωπίζει το αποτέλεσμα των εκλογών με συμπτώματα μετατραυματικού στρες. Πιστεύω ότι θα επιβληθεί από τις συνθήκες τελικά να οδηγηθεί η ΝΔ σε συνέδριο. Θυμάμαι ότι ο Γεώργιος Ράλλης παραιτήθηκε μετά την μεγάλη ήττα του 1981. Το ζητούμενο είναι να βοηθήσουμε να σωθεί ο τόπος». Να σημειωθεί ότι την προηγούμενη Παρασκευή ανάλογες δηλώσεις είχε κάνει σε άλλη τηλεοπτική εκπομπή και η Ντόρα Μπακογιάννη.
Σε αυτό το βαρύ περιβάλλον ο Αντ. Σαμαράς θα επιχειρήσει να δείξει ότι η ΝΔ υπάρχει και είναι παρούσα μέσα από τις νομαρχιακές συνδιασκέψεις και τις προσυνδιασκέψεις που ξεκινούν το Σάββατο από την Πάτρα με θέμα το μεταναστευτικό.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα