«Δεν πρόκειται για διαζύγιο με το ΔΝΤ, αλλά για αλλαγή σχέσης»

 «Δεν παίρνουμε διαζύγιο από το ΔΝΤ». Αυτό ξεκαθάρισε ο Γκίκας Χαρδούβελης, σε συνέντευξή του στη  Real News. Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως «δεν πρόκειται για διαζύγιο, αλλά  για αλλαγή σχέσης». Μεταξύ άλλων ο «τσάρος» της οικονομίας ζητά ακόμα συναίνεση σε μεγάλα θέματα και τόνισε πως «η πολιτική αστάθεια είναι εθνικά επιζήμια»Μίλησε ακόμα  για  την άνοδο των spreads, τις «άριστες», όπως τις χαρακτηρίζει σχέσεις του με τον πρωθυπουργό, ενώ εξέφρασε την εκτίμησή του για την διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος.

Αναφερόμενος αρχικά στις πολιτικές εξελίξεις, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως  «δεν έχω σταματήσει να ζητώ συναίνεση στα μεγάλα θέματα. Η  πολιτική αστάθεια στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης είναι εθνικά επιζήμια. Γι’ αυτό είπα πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για την ελληνική οικονομία δεν είναι πλέον η ίδια η οικονομία, όπως πριν λίγα χρόνια ή λίγους μήνες, αλλά το πολιτικό κλίμα και η αβεβαιότητα. Δεν θέλω και δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που συνειδητά δεν θέλουν να τελειώσουμε με το μνημόνιο».

Στην ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενων πρόωρων εκλογών τον προσεχή Φεβρουάριο , με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, επισημαίνει:

«Βρισκόμαστε σε ένα εύθραστο σημείο ισορροπίας. Η δυναμική που αναπτύσσεται στο οικονομικό πεδίο, απαιτεί πολιτική σταθερότητα ώστε να διατηρηθεί. Δεν είναι δύσκολο, αν κάνουμε τις λάθος επιλογές, να χάσουμε σε λίγους μήνες, όσα κερδίσαμε τα τελευταία χρόνια». εξηγεί.

Για τη σχέση του με τον Α. Σαμαρά

Ουσιαστική , αποτελεσματική και εξαιρετική χαρακτηρίζει τη σχέση του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, όσο για εκείνη με τον Γιάννη Στουρνάρα λέει:

«Είναι πολύ παλαιά και σταθερή. Εκτιμώ την προσπάθεια που έκανε για να μην εκτροχιαστεί δημοσιονομικά η χώρα. Τώρα πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί , ώστε μαζί με τους δημοσιονομικούς στόχους να πετύχουμε και κάτι παραπάνω. Να βελτιώσουμε μαζί τις συνθήκες ζωής των Ελλήνων».

Υπέρ της γραμμής πίστωσης που προτείνουν οι δανειστές

Υπέρ της γραμμής πίστωσης που προτείνουν οι δανειστές τάσσεται ο Γκίκας Χαρδούβελης. «Είμαι θετικός στην ύπαρξη ενός ισχυρού αποθέματος στο οποίο μπορούμε να στραφούμε και να αντλήσουμε πόρους σε ώρα ανάγκης. Έχουμε τους εναπομείναντες -μετά τα stress tests- πόρους του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς και την αξία των μετοχών των τραπεζών, που έχει στην ιδιοκτησία του το Ταμείο. Αυτά είναι χρήματα που έχουν ήδη δοθεί από τους Ευρωπαίους και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως απόθεμα», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Για το διάλογο με το ΔΝΤ

Αναφορικά με τον διάλογο με το ΔΝΤ σχολιάζει: «Δεν πρόκειται για διαζύγιο. Το ονομάζω αλλαγή σχέσης. Το ΔΝΤ θα είναι δίπλα μας ως παρατηρητής, χωρίς ενδελεχή ελεγκτική ιδιότητα, όπως κάνει σε όλες τις χώρες στις οποίες προηγουμένως έχει δανείσει χρήματα».

 

Για τα σπρεντς

Για τα σπρεντς: «Ανέβηκαν παντού και πολύ περισσότερο στην Ελλάδα. Οι λόγοι είναι ευρωπαϊκοί , αλλά και ελληνικοί. Η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πριν το τέλος του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής και αυτό αποτελεί πηγή αβεβαιότητας για το τι έπεται στη συνέχεια, δηλαδή ποιά θα είναι η μελλοντική μας σχέση με τους μέχρι σήμερα επίσημους δανειστές μας. Η αβεβαιότητα αυτή έγινε έκδηλη . Η αγορά θα ανακάμψει όταν τα αίτια της αβεβαιότητας εκλείψουν.»

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα