Δεξιοτέχνης της μουσικής και της ζωής, ετών 9!!!

Σε διεθνή διαγωνισμό για παιδιά, εφήβους και ενήλικες με διαταραχές ακοής που θα γίνει στη Βαρσοβία την 10 -14 Ιουλίου προκρίθηκε ο 9χρονος Αντώνης – Σπύρος Παπουτσής, φέρνοντας για πρώτη φορά τη χώρα μας σε αυτόν τον διεθνή διαγωνισμό και υπερσκελίζοντας με τη δεξιοτεχνία του δεκάδες υποψηφιότητες για λίγες μόνο θέσεις!

Επιμέλεια: Νίκος Τσαγκατάκης

Πρόκειται για το 3ο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ «Beats of Cochlea» που αποτελεί πλέον θεσμό στον χώρο των ιατρικών εμφυτευμάτων, αφού αποδεικνύει ότι με την βοήθεια της Ιατρικής, αλλά και σιδερένια θέληση δεν υπάρχουν πια εμπόδια!

Ο Αντώνης γεννήθηκε στην Αθήνα στον Σεπτέμβριο του 2008 και κατά την αρχική εξέτασή του στο μαιευτήριο δεν διαπιστώθηκε κανένα πρόβλημα ακοής. Στην πορεία ωστόσο έχασε την ακοή του λόγω γενετικής ανωμαλίας (connexin 26), με αποτέλεσμα σε ηλικία 21 μηνών να υποστεί μια λεπτή χειρουργική επέμβαση τοποθέτησης κοχλιακού εμφυτεύματος στο αριστερό του αυτί και έτσι να ακούσει για πρώτη φορά, καθώς από το δεξί του αυτί έχει χαθεί ολοκληρωτικά η ακοή.

Αυτό όμως δεν στάθηκε εμπόδιο για να ζήσει μια φυσιολογική ζωή, αφού με την βοήθεια της οικογένειάς του, αλλά πρωτίστως με τη δική του επιμονή, διαρκή προσπάθεια αλλά και το αστείρευτο κέφι του για ζωή, όπως αποτυπώνεται στο τεράστιο χαμόγελό του, ο Αντώνης τα κατάφερε. Αφού παρακολούθησε εντατικά μαθήματα λογοθεραπείας μέχρι τα 6 του χρόνια, με αποτέλεσμα να μην υπολείπεται σε τίποτα των άλλων συνομήλικών του, είναι άριστος μαθητής της Τρίτης τάξης του Δημοτικού Σχολείου της Λεοντείου Σχολής στην Ν. Σμύρνη,
παρακολουθεί μαθήματα αγγλικής και γαλλικής γλώσσας και κάθε Σαββατοκύριακο κάνει μαθήματα ιστιοπλοίας στον Ναυτικό Όμιλο Ελλάδας.

Πάθος με τη μουσική

Στην ηλικία των 6 ετών ξεκίνησε μαθήματα πιάνου στα οποία τα καταφέρνει περίφημα έστω κι αν έχει κάποιες… καλλιτεχνικές διαφωνίες με την καθηγήτριά του, Γιώτα Τσίτσου, καθώς όπως χαρακτηριστικά λέει ίδιος εκείνη «επιμένει να μελετάω Μπαχ, αλλά εγώ προτιμώ να παίζω μουσική που ξεσηκώνει κάποιον να χορέψει».

Από τοξοβολία μέχρι σκυταλοδρομία, μεταξύ συναυλιών, σχολείου αλλά και γιατρών, τρελαίνεται να ανακατεύεται στην κουζίνα της μαμάς του, απορρίπτοντας όμως το επάγγελμα του μάγειρα λόγω ωραρίου, αφού δηλώνει ότι «τα βράδυα μου και τα Σαββατοκύριακά μου θέλω να παίζω με τα παιδιά μου». Αφήνει όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει γιατρός νεογνολόγος ή αρχαιολόγος, αφού αγαπά πολύ την ιστορία, αλλά και τις ιστορίες γενικότερα!

Το πάθος του όμως για την μουσική είναι πιο ξεκάθαρο, αφού ο Αντώνης στοχεύει να συμμετάσχει στο μέλλον σε φιλαρμονική μπάντα παίζοντας τούμπα, έχει μάλιστα προγραμματίσει να ξεκινήσει την εκμάθησή της όταν θα γίνει 12 ετών. Μέχρι τότε όμως υποσχέθηκε στην κριτική επιτροπή στο εισαγωγικό του σημείωμα για τον διεθνή διαγωνισμό να μελετάει πιάνο κανονικά, ώστε την επόμενη φορά να παρουσιάσει τα έργα του Μάνου Χατζιδάκι, δίνοντας μια αισιόδοξη ελληνική πνοή σε όλους τους συνδιαγωνιζομένους του.

Από την «Α» και από όλους τους Έλληνες καλή επιτυχία Αντώνη!

Μη αναστρέψιμη η νευροαισθητήρια βαρηκοΐα στα παιδιά

Οι γονείς του Αντώνη, η δικηγόρος Κωνσταντίνα Μίχου και ο εκτελωνιστής Χρήστος Παπουτσής, έχουν δώσει μαζί του τον δικό τους αγώνα, όπως εκατοντάδες άλλες οικογένειες στην Ελλάδα, καθώς πλέον η νευροαισθητήρια βαρηκοΐα στα παιδιά, δηλαδή η βαρηκοΐα που αφορά το ακουστικό νεύρο και η οποία δεν είναι αναστρέψιμη έχει συχνότητα εμφάνισης περίπου σε 1 νεογνό σε κάθε 1.000 γεννήσεις παγκοσμίως.

Όταν το βρέφος διαγνωστεί, σε πρώτη φάση θα του εφαρμόσουν ακουστικά βαρηκοίας και θα παρακολουθείται συστηματικά για την πρόοδό του στην αντίληψη των ήχων και την ανάπτυξη του λόγου, ωστόσο εάν μετά από ένα χρονικό διάστημα 6 ή 8 μηνών δεν υπάρχουν ικανοποιητικά αποτελέσματα τότε οι γιατροί προσφεύγουν στη μέθοδο της εμφύτευσης του κοχλιακού εμφυτεύματος.

Και η διαδικασία είναι πέραν από στενάχωρη, δαπανηρή και γραφειοκρατική. Προκειμένου να εγκριθεί η τοποθέτηση κοχλιακού εμφυτεύματος κατατίθεται ένας φάκελος στο υπουργείο Υγείας και το παιδί εξετάζεται σε επίσημο από το κράτος αναγνωρισμένο κέντρο κοχλιακών εμφυτεύσεων. Θα πρέπει, εκτός από τα προβλεπόμενα εμβόλια και ειδικά της μηνιγγίτιδας, να κάνει μια αξονική και μια μαγνητική τομογραφία του κοχλία για να διαπιστωθεί αν μπορεί να υποδεχθεί το ηλεκτρόδιο του εμφυτεύματος και ότι δεν υπάρχουν ακουστικές εγκεφαλικές συζυγίες. Το κοχλιακό εμφύτευμα κοστίζει περίπου €25.000 ευρώ (σ.σ. τιμή Παρατηρητηρίου του Κράτους), αλλά το κόστος καλύπτεται από το ασφαλιστικό ταμείο κατόπιν εγκρίσεως από το υπουργείο Υγείας.

Ο Αντώνης παρακολουθείται στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» από την ομάδα του διευθυντή, Ιωάννη Αθανασόπουλου και οι γονείς του έχουν μία και μόνο ευχή για αυτόν και για τα άλλα παιδιά σαν αυτόν: Να μην τα παρατούν ποτέ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα