«Δεν θα κάνουμε οντισιόν προσώπων»

Με τον πλέον επίσημο τρόπο επιβεβαιώθηκαν οι προβληματισμοί που υπάρχουν στις συζητήσεις για την συγκρότηση της ελληνικής Ελιάς. Nωρίτερα σήμερα το μεσημέρι ο Γιάννης Βούλγαρης σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο τον ενημέρωσε ότι οι 58 δεν θα πάρουν μέρος στο ευρωψηφοδέλτιο, ούτε θα συμμετάσχουν στη συνδιάσκεψη της Κεντροαριστεράς και στην οργανωτική επιτροπή, αλλά θα συμμετέχουν μόνο ως παρατηρητές.

Πάντως, σύμφωνα με τη Μεταρρύθμιση, οι «58» θα στηρίξουν το ευρωψηφοδέλτιο της Ελιάς και δηλώνουν ότι θα είναι παρόντες στις προσπάθειες ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς και μετά τις ευρωεκλογές.

Το θέμα, πάντως, για την Χαριλάου Τρικούπη δεν θεωρείται λήξαν, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η προγραμματισμένη για το απόγευμα συνάντηση των εκπροσώπων των κομμάτων, πρωτοβουλιών και κινήσεων για την ανασυγκρότηση και ανασύσταση της Κεντροαριστεράς.

Αφορμή για τη ρήξη στάθηκαν οι ενστάσεις της πρωτοβουλίας των «58» για τη μορφή του ευρωψηφοδελτίου.

Λίγο νωρίτερα ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ σε συνέντευξη του ξεκαθάριζε τους όρους που θέτει το κόμμα του την ώρα μάλιστα που από τα αντίπαλα στρατόπεδα σκέφτονταν να κάνουν πίσω δείχνοντας πως η Χαριλάου Τρικούπη έχει κόκκινες γραμμές.

«Δε χρειάζεται να βάλουμε μόνο νέους ανθρώπους, πρέπει να βάλουμε και την εμπειρία. Και ειδικά τους πρωταγωνιστές αυτής της ιστορίας που λέγεται Κεντροαριστερά. Όμως, στο βωμό της ανανέωσης δεν θα κρύψουμε όλους αυτούς οι οποίοι πρέπει να μπουν και να συνεισφέρουν. Διότι το εγχείρημα έγινε και για εκλογικούς λόγους και για πολιτικούς. Όλοι λοιπόν αυτοί που έχουν πρωταγωνιστήσει, είτε προέρχονται από τους 58, είτε από το ΠΑΣΟΚ είτε από τις κινήσεις, πρέπει να είναι υποψήφιοι» τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης και έθεσε τους τρεις άξονες για το εγχείρημα της κεντροαριστεράς:

«Πρώτον, για ποιο λόγο γίνεται αυτό; Διότι υπάρχει ένας κατακερματισμός του χώρου ο οποίος πρέπει να ενοποιηθεί ώστε να υπάρξει ένας τρίτος πόλος, μια αξιόπιστη εκλογική δύναμη απέναντι στο δίπολο Νέα Δημοκρατία – ΣΥΡΙΖΑ. Δεύτερον, πρέπει να υπάρξει μια νέα πολιτική άποψη, μια νέα ατζέντα. Και τρίτον έχει να κάνει με το εκλογικό αποτέλεσμα. Για να έρθει το μέγιστο εκλογικό αποτέλεσμα πρέπει να μπουν και όλοι οι πρωταγωνιστές του εγχειρήματος. Υπάρχουν νέα σοβαρά παιδιά, με καλές σπουδές που πρέπει να συμμετέχουν, υπάρχουν άνθρωποι των κοινωνικών κινημάτων που πρέπει να συμμετέχουν, υπάρχουν σοβαροί ακαδημαϊκοί, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν την εργασιακή ηθική και την καθημερινότητα που πρέπει να συμμετέχουν και υπάρχουν και επώνυμα στελέχη που πρέπει να συμμετέχουν. Χωράνε όλοι. Εμείς δε θα κάνουμε οντισιόν προσώπων για να προκύψει κάτι το οποίο δε θα αφορά την κοινωνία.

Θα αφορά την κοινωνία και θα συμμετέχουν όλοι αυτοί που συγκροτούν σήμερα την κοινωνία».
Σύμφωνα με τον Νίκο Ανδρουλάκη το μεγάλο πρόβλημα του πολιτικού συστήματος και της Κεντροαριστεράς είναι ο κυβερνητισμός ενώ ανανέωση σημαίνει νέα ατζέντα. «Και εάν θέλουμε να φτιάξουμε μια νέα ατζέντα, πρέπει να συζητήσουμε πολιτικά και να προτάξουμε αρχές και αξίες» εξηγεί. Όπως αποκάλυψε στόχος Στόχος είναι να εκλεγούν δυο Ευρωβουλευτές.

Εν τω μεταξύ στην προσπάθεια αυτή αναφέρθηκε ο Θ. Μαργαρίτης, μέλος της ΕΕ της ΔΗΜΑΡ σημειώνοντας πως «το κείμενο των 58 για την Ευρώπη έχει ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία. Κυρίως τη κριτική προς τις ασκούμενες πολιτικές και τη Γερμανική Χριστιανοδημοκρατία. Δυστυχώς όμως ισχύει η παροιμία «στου κουφού τη πόρτα… όσο θέλεις βρόντα!» Δηλαδή υποστηρίζω ότι οι εκτιμήσεις αυτές δεν αγγίζουν τον κ. Βενιζέλο ο οποίος κινείται σε μια κατεύθυνση στρατηγικής συνεργασίας με την ΝΔ και τη κεντροδεξιά. Αυτό προκύπτει από την απουσία οποιασδήποτε διαφοροποίησης και κριτικής προς τις κυρίαρχες πολιτικές. Πρόκειται για επιλογές που παγιδεύουν και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ στα κεντροδεξιά σενάρια.
Η ΔΗΜΑΡ εργάζεται για τη διαμόρφωση ενός προοδευτικού πόλου οριοθετημένου τόσο από τη νεοφιλελεύθερη πολιτική και τη ΝΔ όσο και από τον αριστερό λαϊκισμό».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα