Διαδηλώσεις κατά της λιτότητας στην Πορτογαλία

Στους δρόμους για ακόμα μια φορά κατέβηκαν χιλιάδες Πορτογάλοι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις σημαντικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2014.

Με συνθήματα κατά της κυβέρνησης, της τρόικας και των μέτρων λιτότητας, οι διαδηλωτές, ανταποκρινόμενοι σε κάλεσμα του μεγαλύτερου συνδικάτου της Πορτογαλίας, του CGTP, που πρόσκειται στο κομμουνιστικό κόμμα, κατέληξαν στην Βουλή.

Αν και ένα από τα συνθήματα των διαδηλωτών ήταν «Ήρθε η ώρα η κυβέρνηση να φύγει», οι βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού, έχοντας ισχυρή πλειοψηφία, είναι βέβαιοι ότι θα ο προϋπολογισμός θα ψηφιστεί μετά τη συζήτηση που ξεκίνησε χθες Πέμπτη και συνεχίζεται σήμερα.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού, η τελική μορφή του οποίου θα ψηφιστεί στις 26 Νοεμβρίου, προβλέπει περικοπές και επιπλέον φόρους ύψους 3,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή 2,3% του ΑΕΠ.

Στο στόχαστρο του προϋπολογισμού, βρίσκονται κυρίως οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα δουν τους μισθούς και τις συντάξεις τους  να περικόπτονται.

Τα συνδικάτα των δημόσιων υπαλλήλων έχουν καλέσει σε απεργία την επόμενη Παρασκευή, ενώ θα προηγηθούν κινητοποιήσεις στον τομέα των δημόσιων μεταφορών.

Οι δυνάμεις ασφαλείας, που επίσης πλήττονται από τα μέτρα του προϋπολογισμού, έχουν καλέσει σε απεργία στις 21 Νοεμβρίου στη Λισαβόνα.

«Δεν κρύβω ότι είναι ένας δύσκολος προϋπολογισμός. Όλα τα μέλη της κυβέρνησης έχουν συναίσθηση των θυσιών που ζητούνται από τους Πορτογάλους», δήλωσε ο πορτογάλος πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο ανοίγοντας τη συζήτηση στο κοινοβούλιο.

Υποστήριξε ότι οι νέες αυτές θυσίες δικαιολογούνται επειδή είναι το «κλειδί» για να μπορέσει η Πορτογαλία να ολοκληρώσει τον Ιούνιο του 2014, όπως προβλέπεται, το πρόγραμμα λιτότητας και μεταρρυθμίσεων που διαπραγματεύτηκε τον Μάιο του 2011 με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σε αντάλλαγμα του δανείου των 78 δισεκατομμυρίων ευρώ που έλαβε.

Πάντως, το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο της Πορτογαλίας για να ζητήσουν την ακύρωση των νέων οικονομικών μέτρων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα