Διαπραγμάτευση σε τριπλό ταμπλό

Eurogroup πάση θυσία τη Δευτέρα επιθυμεί η κυβέρνηση για να κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές. Μόνο που η άλλη πλευρά δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει βήμα πίσω σε μια σκληρή μάχη, με όπλο της την έλλειψη ρευστότητας στην Ελλάδα. Και στο παρασκήνιο η αριστερή πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ που πιέζει για προσφυγή στις κάλπες και καλεί σε ετοιμότητα.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

«Έντιμος και προωθητικός συμβιβασμός». Αυτό είναι το ζητούμενο για την κυβέρνηση όπως το περιγράφει χαρακτηριστικά στην «Α» κορυφαίος αξιωματούχος. «Ο χρόνος είναι τώρα. Αν δεν καταφέρουμε να πετύχουμε τη συμφωνία, τότε κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον», σχολιάζει, επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο αυτό τα δημοσιεύματα που θέλουν τους δανειστές να έχουν δρομολογήσει το σχέδιο «β». «Ο έντιμος συμβιβασμός ήταν το ζητούμενο από την αρχή. Ο προωθητικός συμβιβασμός είναι το απαιτούμενο σήμερα. Θα πρέπει η λύση να είναι τέτοια που και αποτέλεσμα να έχει και να είναι διαχειρίσιμη πολιτικά. Κάθε τι άλλο δεν μπαίνει στο τραπέζι», διευκρινίζει.
Το επιθυμητό για την κυβέρνηση είναι ένα έκτακτο Eurogroup μέσα στην εβδομάδα που ακολουθεί, ακόμα και τη Δευτέρα. Σε κάθε όμως περίπτωση, «πριν από τις 11 Μαΐου που είναι προγραμματισμένο». Μόνο που, για να φτάσουμε σε αυτό, θα πρέπει να επιτευχθεί μια πρώτη συμφωνία. Και η καλύτερη στιγμή θα ήταν πριν από τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ για το ELA, μιας και η κυβέρνηση ελπίζει σε μια ένεση ρευστότητας όσον τουλάχιστον αφορά τα ομόλογα του Δημοσίου.
Ο Αλέξης Τσίπρας πλέον διαπραγματεύεται σε τρία επίπεδα: τους δανειστές, το κόμμα και τα εγχώρια συμφέροντα που προσπαθούν να σώσουν εαυτούς.
«Οι πιέσεις που δεχόμαστε είναι αφόρητες και πλέον ασκούνται από τους πάντες. Οι δανειστές αδιαφορούν παντελώς. Προσκρούουμε σε τοίχο. Ό,τι πρόταση κι αν καταθέσουμε δεν ασχολούνται εμμένοντας στις δικές τους προτάσεις. Την ίδια ώρα, στον χορό των πιέσεων έχουν μπει και τα εγχώρια συμφέροντα τα οποία ελπίζουν να περισώσουν ό,τι μπορούν», εξηγεί.

«Κατακόκκινες» οι γραμμές…
Όσον αφορά το κόμμα, οι δηλώσεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη, του Δημήτρη Στρατούλη αλλά και των δημοσιεύσεων στο iskra.gr είναι αρκετά για να δώσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα.
Οι «κόκκινες» γραμμές της κυβέρνησης δεν είναι απλά «κόκκινες», είναι «κατακόκκινες», διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δ. Στρατούλης, ο οποίος συμμετείχε στην απεργιακή συγκέντρωση των συνδικάτων στην πλατεία Κλαυθμώνος.
Η κυβέρνηση θα παραμείνει σταθερή στις απόψεις της έως το τέλος, υπογράμμισε ο κ. Στρατούλης και σημείωσε: «Η κυβέρνηση δεν έχει να δώσει τίποτε. Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι δεν αντέχουν άλλη λεηλασία στα εισοδήματά τους».
Προηγουμένως σε δηλώσεις του από την πλατεία Κλαυθμώνος, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Π. Λαφαζάνης, ανέφερε ότι «δεν πρόκειται να αποδεχθούμε μία συμφωνία η οποία θα μας πηγαίνει πίσω και στην ουσία θα επαναφέρει στη χώρα μνημόνια».
Ο υπουργός τάσσεται υπέρ μιας «συμφωνίας συμβατή με το ριζοσπαστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης με τις ριζοσπαστικές δεσμεύσεις. Έχουμε εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό που μας δίνει δύναμη και κουράγιο».
Σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνη, η ελληνική κυβέρνηση θα μείνει πιστή στο πρόγραμμα το οποίο έχει εξαγγείλει. «Με τον λαό δίπλα μας ξέρουμε ότι μπορούμε να πάμε μπροστά. Δεν πρόκειται η ελληνική κυβέρνηση να εγκαταλείψει το πρόγραμμά της», τόνισε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης ξεκαθάρισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί μια συμφωνία που θα οδηγεί σε νέα μνημόνια.
Επί της ουσίας, η κυβέρνηση συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τα μέτρα που έχουν γίνει γνωστά και για τα οποία ζητά από την απέναντι πλευρά αντιπροτάσεις ή βελτιώσεις. «Συμπεριφέρονται σαν να μην έχουν λάβει τίποτε. Δεν θέλουν να συζητήσουν, δεν έχουν κάνει καν πρόταση βελτιωτική. Έχουμε κάνει σαφές πως δεν μπορούμε να καταστρατηγήσουμε όλες μας τις προεκλογικές δεσμεύσεις. Ναι, να κάνουμε υποχωρήσεις, αλλά μέχρι ένα συγκεκριμένο σημείο. Πίσω από αυτό, υπάρχει γκρεμός. Δεν στοχεύουμε να αυτοκτονήσουμε ούτε και να ρίξουμε τη χώρα σε αυτόν», σχολιάζει ο συνομιλητής της «Α».

Το κυβερνητικό «plan b»
Το plan b της κυβέρνησης αφορά ξεκάθαρα την ΕΚΤ. Με τους εταίρους να εμφανίζονται κάθετοι στη θέση τους για συμφωνία σε όλα, το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει να περιμένει κάτι από τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ. «Αν όμως έρθουμε σε μια αρχική συμφωνία, τότε η ΕΚΤ θα μπορούσε να δώσει το πράσινο φως για την αύξηση στο πλαφόν των εντόκων γραμματίων. Θα ήταν μια σημαντική ανάσα για εμάς. Από την άλλη, θα ήταν καταστροφικό στην παρούσα φάση να τεθεί στην ΕΚΤ θέμα περαιτέρω κουρέματος των τίτλων. Θα τίθονταν ακόμα πιο αυστηροί περιορισμοί στη χρηματοδότηση των τραπεζών», διευκρινίζεται.
Σε δημοσίευμά της η «WSJ» αναφέρει ότι το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ δήλωσε ότι η Κεντρική Τράπεζα μπορεί να αυξήσει το όριο για τα έντοκα εάν υπάρξει «μια συμφωνία στον ορίζοντα». Ο κ. Κερέ έκανε τη δήλωση αυτή στη διάρκεια συνάντησης ανώτατων αξιωματούχων της ευρωζώνης, όπου όμως ζήτησε πλήρη πολιτική κάλυψη. Συγκεκριμένα, φέρεται να είπε πως αν η Ελλάδα έρθει κοντά σε συμφωνία με τους πιστωτές για τους όρους που θα συνοδεύουν μια βιώσιμη βοήθεια και υπάρξουν ξεκάθαρες προοπτικές για άλλες πηγές χρηματοδότησης, το όριο για τα έντοκα μπορεί να αυξηθεί.
Η αύξηση του ορίου στα έντοκα είχε εφαρμοστεί ξανά υπέρ της Ελλάδας τον Ιούνιο του 2012 με μια καθαρά πολιτική, τότε, απόφαση της ΕΚΤ.
Πίσω στην Αθήνα, κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος δήλωνε πως δεν θα ανακοινωθεί κανένα μέτρο εάν δεν υπάρξει ξεκάθαρη δέσμευση ότι η ΕΚΤ θα ανοίξει, με τον όποιον τρόπο, τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης.
Το μήνυμα είχε προφανή αποδέκτη τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος, όπως αποκάλυψε ο Αλέξης Τσίπρας, αθέτησε την προφορική δέσμευσή του για ομαλοποίηση της χρηματοδότησης από την ΕΚΤ κατά τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου. Για την ιστορία, ο ίδιος ο Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσε την απάτη με τη γνωστή… ειλικρινή δήλωση «παίξατε και χάσατε»…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα