«Διαπραγμάτευση όπως το ’53 με τη Γερμανία»

Συνέντευξη στη Σύσσυ Γεωργαντοπούλου

Ως μόνη αποτελεσματική λύση για τη χώρα είναι η αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, όπως δηλώνει στην «Α» ο γνωστός εργατολόγος και βουλευτής, Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος κατεβαίνει εκ νέου υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Αθήνας. Ο κ. Μητρόπουλος αναφέρεται επίσης στα «καυτά» θέματα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, στα μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας κ.τ.λ.

 

Στις 25 Ιανουαρίου έχει γίνει κατανοητό ότι δεν κρίνεται απλά το ποιος θα κυβερνά για τα επόμενα χρόνια τη χώρα, αλλά πολύ περισσότερα. Ποια θα είναι τα πρώτα μέτρα και οι πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; Είναι επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ η αυτοδυναμία στις ερχόμενες εκλογές;

«Τα πρώτα μέτρα, που θα αποτελέσουν και τον κορμό των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, είναι το πρόγραμμα που εξήγγειλε ο πρόεδρός μας στη ΔΕΘ. Αναφέρονται στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, στην επανάκτηση της εργασίας και του συλλογικού πολιτισμού, στην επανεκκίνηση της οικονομίας και την αναχαίτιση της ανεργίας, στην οριστική ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών, επαγγελματικών, βιοτεχνικών κ.λπ. δανείων. Το πρόγραμμα αυτό συμπληρώθηκε με τις αλλαγές που εξήγγειλε ο πρόεδρός μας στο πρόσφατο Διαρκές Συνέδριο και αφορούν στη δομή του κυβερνητικού σχήματος και της διοίκησης.

Στα δύο τελευταία βιβλία μου (“Αριστερά και Ευρώπη” και “Για την Ελλάδα και την Αριστερά”) είχα υποστηρίξει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ ως μοναδική αποτελεσματική αλλά και εφικτή λύση στη συγκυρία. Η στέρεη και αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα δώσει στη νέα κυβέρνηση μεγάλη διαπραγματευτική δύναμη έναντι της Μέρκελ και της Ευρωπαϊκής Τεχνοδομής».

Ποια θα είναι η διαπραγμάτευση με τους δανειστές; Συμφωνία χωρίς μέτρα υπάρχει;

«Το πρότυπο της διαπραγμάτευσης θα είναι, όπως πολλές φορές έχει αναφέρει και ο Πρόεδρός μας Αλέξης Τσίπρας, η Συμφωνία του Λονδίνου το 1953 για τη Γερμανία. Θα ζητηθεί δηλαδή διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους (που είναι άλλωστε εν πολλοίς δημιούργημα της καταπλεονεκτικής λειτουργίας της ΟΝΕ και της καταστροφικής πολιτικής του Μνημονίου), μορατόριουμ αποπληρωμής για εύλογο χρονικό διάστημα και πληρωμή του υπολοίπου χρέους με ρήτρα ανάπτυξης. Στις προθέσεις μας είναι να ζητήσουμε αναπτυξιακή βοήθεια αντίστοιχη του ποσοτικοποιημένου κόστους ύφεσης, της ανθρωπιστικής κρίσης, της καταστροφής των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας…».

 

Δηλώσατε ότι «είναι αδύνατο να καταργηθεί το μνημόνιο με ένα νόμο», σε αντίθεση με τον Δημήτρη Στρατούλη που είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει εν μία νυκτί τους νόμους και τις πολιτικές της λιτότητας «ακυρώνοντας τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους με ένα άρθρο». Τι απαντάτε σε όσους έκαναν λόγο για ασυνεννοησία, η οποία θα έχει δυσμενείς συνέπειες μετά την 25η Ιανουαρίου;

«Όλοι ενημερώθηκαν καλύτερα και προσχώρησαν στην άποψή μου. Η κοινοβουλευτική διαδικασία είναι συγκεκριμένη, τα στάδια επεξεργασίας των νομοσχεδίων είναι καθορισμένα και η νομοτεχνική τους προετοιμασία αποτελεί θεσμική υποχρέωση. Θα ακολουθήσουμε με γρήγορες διαδικασίες την κοινοβουλευτική οδό, γιατί δεν υπάρχει άλλη. Και για να καταργηθούν πολλές εκατοντάδες εφαρμοστικοί νόμοι και αρκετές δεκάδες ΠΝΠ, θα απαιτηθεί εύλογος χρόνος».

 

Το αίτημα για εθνική συνεννόηση επανέρχεται ολοένα και εντονότερα το τελευταίο χρονικό διάστημα στο προσκήνιο. O Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «κυβέρνηση όλων των Ελλήνων και όχι κυβέρνηση μίας παράταξης». Είναι αναγκαία η εθνική συνεννόηση για τα κρίσιμα ζητήματα κατά τη γνώμη σας;

«Η πατριωτική αντιμνημονιακή συνεννόηση είναι αναγκαία α) για την ανάκτηση της εθνικής μας κυριαρχίας, μεγάλο τμήμα της οποίας έχει ρητά εκχωρηθεί στην Τριαρχία των δανειστών, β) για την ανασύνταξη της Πολιτείας σε νέες, συμμετοχικές-αμεσοδημοκρατικές βάσεις και θεσμούς, γ) για την κινητοποίηση όλων των πολιτών, και δ) για την υλοποίηση του νέου οικολογικού-αειφορικού και βιώσιμου αναπτυξιακού προτύπου. Σε αυτή τη νέα παλλαϊκή συμμαχία δεν χωρούν οι πρωταίτιοι της κρίσης και η οικονομική και μιντιακή ολιγαρχία που τους στηρίζει. Όλοι θα πρέπει να υποταχθούν στους νέους νόμους και κανόνες που θα θέσει η πατριωτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ».

 

Πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ την ανεργία;

«Με ταχύτατες, επιλεκτικές και άμεσης απόδοσης δημόσιες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και ευνοϊκό κλίμα για τις ιδιωτικές επενδύσεις σε ένα σταθερό δημοσιονομικό, φορολογικό και επενδυτικό πεδίο».

 

Τι λέτε σε όσους υποστηρίζουν ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα κυβερνήσει μέσω ειδικών δικαστηρίων» μετά τις δηλώσεις σας για έλεγχο όλων όσων ενέκριναν μνημονιακούς νόμους;

«Η Εξεταστική Επιτροπή για τα Μνημόνια, για τις παραβιάσεις του Συντάγματος και για την εκχώρηση της εθνικής μας κυριαρχίας ήταν και προεκλογική εξαγγελία της ΝΔ και των περισσότερων κομμάτων, που όμως δεν τηρήθηκε. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εκπληρώσει την παλλαϊκή αυτή αξίωση που ήταν και πρωταρχική εξαγγελία του κ. Σαμαρά».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα