«Διαπραγματευόμαστε, αλλά ταυτόχρονα κυβερνάμε»

Στο Βερολίνο ταξιδεύει την Δευτέρα ο Αλέξης Τσίπρας όπου θα έχει κρίσιμη συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ. «Δίχως πίεση από τις διαπραγματεύσεις θα γίνει η συνάντηση» τόνισε ο πρωθυπουργός την «Καθημερινή» αναφερόμενος στο τετ-α-τετ με την Γερμανίδα καγκελάριο.

«Τη Δευτέρα θα βρίσκομαι στο Βερολίνο προκειμένου να συναντηθώ με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. Μια συνάντηση που δεν θα ”πιέζεται” από τις διαπραγματεύσεις. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς θα μπορέσουμε, και οι δύο πλευρές, να συζητήσουμε για τα σημαντικά θέματα που ταλανίζουν την Ευρώπη, αλλά και για την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες», δήλωσε αρχικά ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς, αλλά για σκληρή δουλειά. «Διαπραγματευόμαστε, αλλά ταυτόχρονα κυβερνάμε. Συζητάμε, αλλά ταυτόχρονα νομοθετούμε.

Έχουμε ξεκινήσει ήδη τις μεταρρυθμίσεις, προσπαθώντας όχι μόνο να επαναφέρουμε τη χώρα στην κανονικότητα, αλλά να κερδίσουμε και τα χαμένα χρόνια.

Έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να προωθήσουμε αλλαγές που οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν τόλμησαν, είτε γιατί είχαν δεσμεύσεις με ισχυρά συμφέροντα είτε γιατί δεν είχαν τη λαϊκή στήριξη.

Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε τη χώρα και αυτό εξαρτάται μόνο από εμάς -την κυβέρνηση»

Τι θα συζητήσουν

Κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα ανέφεραν ότι μετά την επταμερή συνάντηση των Βρυξελλών το κλίμα στις δύο πρωτεύουσες έχει αποφορτιστεί και έτσι οι δύο ηγέτες θα μπορούν να συζητήσουν εφ όλης της ύλης και χωρίς πίεση , κάτι που επισημαίνει και ο πρωθυπουργός σε δήλωσή του στην εφημερίδα «Καθημερινή».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να αναχωρήσει κατά τις 11 π.μ. το πρωί της Δευτέρας από την Αθήνα. Στις 5 μμ τοπική ώρα θα του αποδοθούν τιμές από άγημα έξω από την Καγκελαρία και στην συνέχεια ο πρωθυπουργός και η κ. Μέρκελ θα έχουν μεταξύ τους συνάντηση.

Στις 7μμ τοπική ώρα θα γίνουν δηλώσεις και θα απαντήσουν σε λίγες ερωτήσεις και αμέσως μετά θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας στο οποίο εκτός από τους δύο ηγέτες θα πάρουν μέρος και πέντε συνεργάτες τους από κάθε πλευρά.

Πιέσεις από τους Σοσιαλδημοκράτες

«Οι Σοσιαλδημοκράτες χάνουν την υπομονή τους με τον Τσίπρα», είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος στη διαδικτυακή έκδοση του Spiegel, που φιλοξενεί τις δηλώσεις του επικεφαλής του SPD στη γερμανική βουλή. «Περαιτέρω βοήθεια θα δοθεί στην Ελλάδα μόνο αν είναι έτοιμη να λύσει τα προβλήματά της», διαμηνύει ο Τόμας Οπερμαν, προσθέτοντας ότι πρέπει να εκσυγχρονιστεί ο Δημόσιος τομέας, να δημιουργηθεί μία αποτελεσματική φορολογική διοίκηση και να ληφθούν δραστικά μέτρα κατά της διαφθοράς.

Για αυτούς τους όρους που θέτει, θέλει «αξιόπιστες διαβεβαιώσεις» από τον Ελληνα πρωθυπουργό. «Χωρίς ξεκάθαρη πρόθεση για μεταρρύθμιση από την ελληνική κυβέρνηση, τίποτα δεν θα γίνει», τόνισε, αναφερόμενος σε πιθανό τρίτο πακέτο βοήθειας το καλοκαίρι.

Μάλιστα, ο Οπερμαν κάλεσε τον πρωθυπουργό να παρουσιάσει τη λίστα μεταρρυθμίσεων στη συνάντηση της Δευτέρας με την Καγκελάριο. «Ο Τσίπρας ανέλαβε να καταρτίσει μία πλήρη λίστα με πιο συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις και περιμένω να την παρουσιάσει στη συνάντηση με την Ανγκελα Μέρκελ τη Δευτέρα. Επιτέλους θέλω να ξέρω αν η Ελλάδα θα κάνει πραγματικές μεταρρυθμίσεις ή όχι», τόνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ελληνική διεκδίκηση πολεμικών επανορθώσεων από την Γερμανία, δήλωσε: «Για τις αδικίες του εθνικοσοσιαλισμού φέρουμε ευθύνη και πρέπει να ανταποκριθούμε. Θέλω να προχωρήσουμε στην συμφιλίωση με την Ελλάδα. Έχουμε μέχρι τώρα μόνο μικρά βλασταράκια. Το Ταμείο για το Μέλλον, για παράδειγμα. Ή το Ελληνογερμανικό Εργαστήρι Νεολαίας. Πρέπει να εργαστούμε περισσότερο σε αυτή την κατεύθυνση. Αλλά δεν πρέπει να αναμιγνύουμε το θέμα με την ευρωκρίση».

Τέλος, αναφερόμενος σε ένα πιθανό Grexit, τόνισε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν καταστροφή για την Ευρώπη, ενώ το χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο πλήγμα που θα έπρεπε να αντιμετωπίσει η ΕΕ στην ιστορία της.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα