Διαρρέουν οι δανειστές, διαψεύδει η κυβέρνηση

Την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ ελληνικών αρχών και θεσμών αποτίμησαν κατά τη χθεσινοβραδυνή συνάντησή τους στο Βερολίνο η Γερμανίδα Καγκελάριος ‘Αγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και η Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Αυτό δήλωσε σήμερα η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι οι επαφές μεταξύ των συμμετεχόντων της συνάντησης θα συνεχιστούν. Η ίδια εκπρόσωπος τόνισε ότι οι διεθνείς εταίροι της Ελλάδας μιλούν με μία φωνή. Πρόσθεσε, επίσης, ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα και ότι όλοι οι θεσμοί είναι σε στενή επαφή με τις ελληνικές αρχές, με στόχο την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, είπε η Α. Μπράιτχαρτ, πραγματοποιήθηκε η χθεσινοβραδυνή συνάντηση στο Βερολίνο και συγκεκριμένα για να καταγραφεί η πρόοδος στις διαβουλεύσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των θεσμών. Όσον αφορά τη «μορφή» της χθεσινής «μίνι συνόδου» για την Ελλάδα, η Α. Μπράιτχαρτ είπε ότι ήταν απόφαση της Γερμανίδας Καγκελαρίου, ενώ ερωτηθείσα γιατί δεν προσκλήθηκαν κι’ άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες, παρέπεμψε στη Γερμανική Καγκελαρία.

Τέλος, η ίδια εκπρόσωπος υπενθύμισε τη σημερινή δήλωση του Επιτρόπου Μοσκοβισί σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό, ότι έχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος προς την κατεύθυνση μιας συμφωνίας, αλλά «δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί». Εξάλλου, σχετικά με τη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με την οποία η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, η Α. Μπράιτχαρτ αρκέστηκε στην απάντηση ότι πολλά έγγραφα ανταλλάσσονται μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών και υπογράμμισε ότι αυτό είναι “θετικό σημάδι”.

Aξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι αύριο θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (Eurogroup Working Group), όπου θα συζητηθεί το θέμα της Ελλάδας.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις εκτίμησε πως πολλά εμπόδια μένουν να ξεπεραστούν στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, «Μπροστά μας υπάρχει εντατική δουλειά», δήλωσε συμπληρώνοντας πως «Είναι αποφασιστικής σημασίας να σταθεροποιηθεί η δύσκολη οικονομική κατάσταση της Ελλάδας τις επόμενες εβδομάδες».

Αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα, σημείωσε ο ίδιος, να ξεκινήσει να ανακάμπτει εκ νέου με τη βοήθεια των ευρωπαϊκών χρημάτων τα οποία έχουν ήδη τεθεί στη διάθεσή της.

Πίσω στην Αθήνα, αισιόδοξος εμφανίστηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδος και των πιστωτών. Μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσε στο Λονδίνο το Chatam House, ο κ. Στουρνάρας ερωτηθείς ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “ουδείς έχει λάβει πολιτική εντολή για grexit, είτε εξαιτίας ατυχήματος, είτε από πρόθεση. Για το λόγο αυτό είμαι αισιόδοξος ότι τελικώς θα επιτευχθεί συμφωνία”.

Ο κ. Στουρνάρας στήριξε τη θέση του αυτή επισημαίνοντας ότι παρά τα σκληρά μέτρα που έχουν ληφθεί ( με τις αυξήσεις των φόρων και τις μειώσεις των μισθών) και την δικαιολογημένη οργή που αισθάνεται το εκλογικό σώμα, το 80% σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις τάσσεται υπέρ το ευρώ. Μάλιστα ένα 60% εμφανίζεται διατεθειμένο να υποστεί πρόσθετες θυσίες προκειμένου η χώρα να παραμείνει στο ευρώ. Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια είναι επιτυχημένη και πρωτοφανής για χώρα μέλος του ΟΟΣΑ.

Οπως ανέφερε το μέγεθος της προσαρμογής στο μέτωπο του Προϋπολογισμού αγγίζει το 18%. Για το λόγο αυτό όπως είπε δεν θα πρέπει να υπάρξουν νέες αυξήσεις στους φόρους. Αντιθέτως υπάρχουν περιθώρια εξορθολογισμού στο ασφαλιστικό σύστημα με την κατάργηση των προνομίων και των εξαιρέσεων που απολαμβάνουν ορισμένες ομάδες του πληθυσμού. Ο κ. Στουρνάρας αναμένεται στη συνέχεια να μεταβεί στη Φρανκφούρτη προκειμένου να παραστεί στην κρίσιμη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η οποία ξεκινά αύριο.

Παρέμβαση με αφορμή την επίσκεψή του στο Υπουργείο Παιδείας επιχείρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Έχουμε έρθει εδώ για να ανατρέψουμε κατεστημένα. Έχουμε έρθει εδώ για να δώσουμε ένα όραμα, που θα αφορά την επόμενη ημέρα, την επόμενη εποχή, τη μεταμνημονιακή εποχή» σημείωσε συμπληρώνοντας πως «ο ελληνικός λαός γνωρίζει, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα αυτής της σκληρής διαπραγμάτευσης, ότι η επόμενη μέρα θα έχει δυσκολίες. Εν τούτοις, αυτό που ζητά από τη νέα ελληνική κυβέρνηση είναι να διαμορφώσει τις συνθήκες, ώστε όλοι μαζί να ξεπεράσουμε αυτές τις δυσκολίες σε συνθήκες δικαιοσύνης, ισότητας και ίσων ευκαιριών. Κάτι το οποίο δεν φρόντισαν, διότι δεν ήταν στη λογική των προηγούμενων κυβερνήσεων».

«Όλη η Ελλάδα πια και η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού γνωρίζει τη διαφορά ανάμεσα σε μια κυβέρνηση που διαπραγματεύεται σκληρά και στις προηγούμενες κυβερνήσεις που απλά υπέγραφαν τις απαιτήσεις των δανειστών. Η διαπραγμάτευση είναι σκληρή. Είμαστε αποφασιστικοί. Διαπραγματευόμαστε με σχέδιο, με στρατηγική, σε αντίξοες συνθήκες. Πιστεύω ότι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες πρέπει να είναι υπερήφανοι, ανεξάρτητα από το τι πιστεύουν, σε ποια παράταξη ανήκουν, ποιο κόμμα ψήφισαν, για την προσπάθεια που επιδεικνύει η νέα κυβέρνηση και για το γεγονός ότι η Ελλάδα, για πρώτη φορά, στέκεται σε αντίξοες συνθήκες και διεκδικεί τα δίκια της. Αυτό το γνωρίζει όλη η Ελλάδα, πλέον και όλη η Ευρώπη και όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι η Ελλάδα σε αυτήν τη διαπραγμάτευση έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, ρεαλιστικές προτάσεις. Έχουμε κάνει παραχωρήσεις, διότι ένας συμβιβασμός απαιτεί παραχωρήσεις. Ξέρουμε ότι αυτές οι παραχωρήσεις θα είναι δύσκολες, όμως, έχουμε καταθέσει ένα ρεαλιστικό σχέδιο για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Ένα ρεαλιστικό σχέδιο που η αποδοχή του από την πλευρά των θεσμών, των πιστωτών και των εταίρων μας στην Ευρώπη θα σηματοδοτήσει και το τέλος των σεναρίων της διαίρεσης της Ευρώπης.

Μετά την τελευταία, λοιπόν, εξέλιξη και την κατάθεση, από την ελληνική πλευρά, ενός ολοκληρωμένου σχεδίου πρότασης για συμφωνία που αρμοδίως ετέθη χθες βράδυ στους θεσμούς, εμείς δεν περιμένουμε να μας καταθέσουν σχέδιο όπως όριζε η απόφαση του Eurogroup, η Ελλάδα καταθέτει σχέδιο. Είναι πλέον σαφές ότι η απόφαση για το εάν επιθυμούν την προσαρμογή στον ρεαλισμό και την έξοδο από την κρίση χωρίς διαίρεση της Ευρώπης, η απόφαση ανήκει στην ηγεσία, στην πολιτική ηγεσία της Ευρώπης, σε αυτούς που εκλέγονται και λογοδοτούν στους λαούς για τις αποφάσεις τους. Διότι νομίζω ότι το θέμα της Ελλάδας δεν αφορά αποκλειστικά στην Ελλάδα, είναι ένα κεντρικό θέμα για την προοπτική στην επόμενη ημέρα και τη στρατηγική της Ευρώπης, ένα ευρωπαϊκό και παγκόσμιο θέμα.

Συνεπώς, το δίλημμα είναι ανάμεσα σε μια ρεαλιστική προοπτική εξόδου, που αποκλείει μια για πάντα τη διαίρεση ή η επιλογή που μπορεί για κάποιους να είναι η διαίρεση, ακολουθώντας τη στρατηγική του Καίσαρα «διαίρει και βασίλευε». Μόνο που πολλές φορές αυτές οι βασιλείες δεν οδηγούν σε θετικά αποτελέσματα για τους λαούς. Θέλω, λοιπόν, για άλλη μια φορά να τονίσω ότι η ελληνική κυβέρνηση κινείται με σχέδιο, αποφασιστικότητα και κινείται πάντοτε έχοντας κατά νου ότι εκπροσωπούμε τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, που θέλει προοπτική εξόδου από την κρίση, που θέλει λύση όχι απλά συμφωνία και που, κυρίως, δεν θέλει η χώρα να ξαναγυρίσει στο χθες των σκληρών μνημονίων, της υποτέλειας και της άρσης κυριαρχίας. Στόχος μας είναι να ξαναδώσουμε προοπτική και αξιοπρέπεια στον ελληνικό λαό.

Ταυτόχρονα, στόχος μας είναι να βάλουμε το λιθαράκι μας στο να οικοδομηθεί μια Ευρώπη της αλληλεγγύης, μια Ευρώπη της Δημοκρατίας, του αλληλοσεβασμού, της αλληλοκατανόησης. Είμαι αισιόδοξος, πιστεύω ότι η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης θα προσεγγίσει με σεβασμό τις θέσεις μας, θα προσχωρήσει στον ρεαλισμό για να βγούμε από την κρίση όλοι μαζί με μεγαλύτερη αισιοδοξία και για να μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον της ενωμένης Ευρώπης και των λαών με περισσότερη σιγουριά και περισσότερη αισιοδοξία και ελπίδα στο μέλλον» σημείωσε πετώντας το μπαλάκι στους δανειστές.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα