Διεξαγωγή έρευνας για τη βία στην Αίγυπτο ζητά η Διεθνής Αμνηστία

Τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τις δολοφονίες από τις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας, καθώς και για τα βασανιστήρια και τις παραβιάσεις του δικαιώματος της ελευθερίας του λόγου και της συνάθροισης, ζήτησε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία με παρέμβασή της στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. 

«Μεταξύ της 14ης και 18ης Αυγούστου τουλάχιστον 1.089 άνθρωποι σκοτώθηκαν, πολλοί εξαιτίας της χρήσης υπερβολικής και εξαιρετικά δυσανάλογης φονικής βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας», δήλωσε ο Πίτερ Σπλίντερ, εκπρόσωπος της οργάνωσης για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στη Γενεύη.

Έκανε, παράλληλα, ειδική αναφορά σε κύμα επιθέσεων εναντίον των κοπτών, που αποτελούν το 10% του πληθυσμού της Αιγύπτου.

«Το εύρος της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων —περιλαμβανομένων του δικαιώματος στη ζωή, του δικαιώματος σε μια δίκαιη δίκη, του δικαιώματος της μη υποβολής σε βασανιστήρια, του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης και συνάθροισης— απαιτεί μια επείγουσα, αμερόληπτη, ανεξάρτητη και πλήρη έρευνα», ισχυρίστηκε ο Σπλίντερ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα