Διευκρινήσεις του ΣτΕ για τα τατουάζ στους ένστολους

Επιτρέπονται τα τατουάζ στους ένστολους αρκεί να μην είναι σε εμφανές σημείο του σώματός τους και να μην είναι προκλητικά σύμφωνα με απόφαση του ΣτΕ. Το ανώτατο δικαστήριο δικαίωσε δύο ειδικούς φρουρούς οι οποίοι διαγράφησαν από τον πίνακα επιτυχόντων επειδή είχαν τατουάζ.

Όπως επισημαίνουν οι δικαστές. «μόνη η ύπαρξη δερματοστιξίας δεν αποτελεί λόγο αποκλεισμού από την σχετική διαδικασία επιλογής», αλλά απαιτείται να συντρέχουν και όλα τα υπόλοιπα, δηλαδή να είναι με την ενδυμασία εξωτερικά εμφανής, κλπ.

Επομένως, καταλήγουν οι σύμβουλοι Επικρατείας πρέπει να γίνουν δεκτές οι αιτήσεις ακυρώσεως των δύο υποψηφίων ειδικών φρουρών και να ακυρωθούν ως μη νόμιμα αιτιολογημένες οι παραλείψεις των προσλήψεων τους.

Η υπόθεση

Το 2009 προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την πρόσληψη 1.500 ειδικών φρουρών. Η προκήρυξη όριζε ότι οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν υγεία, άρτια σωματική διάπλαση και να μην έχουν τατουάζ στο σώμα τους.

Πράγματι οι δύο υποψήφιοι περιελήφθησαν στους πίνακες επιτυχόντων και κλήθηκαν σε υγειονομικές εξετάσεις, αθλητικές δοκιμασίες, κλπ.
Όμως από την υγειονομική επιτροπή κρίθηκαν ακατάλληλοι για πρόσληψη λόγω των τατουάζ που είχαν (ο ένας από του δύο είχε το τατουάζ στην αριστερή κνήμη).

Η υπόθεση οδηγήθηκε στα δικαστήρια. Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών αποφάνθηκε ότι η υπουργική απόφαση που δεν επιτρέπει να προσλαμβάνονται ειδικοί φρουροί όσοι έχουν τατουάζ είναι συνταγματική, λόγω της ιδιαιτερότητας των καθηκόντων τους και η διαγραφή τους από τους καταλόγους των επιτυχόντων είναι νόμιμη.

Αντίθετα, ο ΣτΕ έκρινε ότι η εφετειακή απόφαση δεν είναι ορθή και ακύρωσε την παράλειψη προσλήψεως των δυο υποψηφίων ειδικών φρουρών.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα