Δικέφαλοι Αετοί (σε προβληματική φωλιά)

 

Στις 8.30 το βράδυ του Σαββάτου (6/5) διεξάγεται στο Πανθεσσαλικό Στάδιο ο τελικός αγώνας για το Κύπελλο Ελλάδος μεταξύ των δύο Δικεφάλων ΑΕΚ και ΠΑΟΚ.

Ένας τελικός που υπάρχει κίνδυνος να τιναχτεί στον αέρα, εξαιτίας της ανικανότητας της ΕΠΟ να διαχειριστεί έγκαιρα τις απαιτήσεις του αγώνα. Ενός αγώνα που θα γίνει κατά παράβαση των κανονισμών της προκήρυξης και των νόμων του κράτους.

Προς στιγμήν, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης σκέφτηκε –και διέρρευσε– να τον αναβάλει, αλλά ως γνωστόν η φωνή του Νίκου Παππά έχει περισσότερη ένταση από τη δική του και ο τελικός θα γίνει.

Επιγραμματικά αναφέρουμε τα εξής:

1] Σε όλες τις χώρες του κόσμου το γήπεδο στο οποίο θα διεξαχθεί ο τελικός Κυπέλλου προσδιορίζεται από την αρχή της περιόδου. Στην προκήρυξη του Κυπέλλου αναγράφεται ότι η απόφαση θα ληφθεί μετά τη 2η φάση του θεσμού, φάση που τελείωσε τον Νοέμβρη του 2016. Το γήπεδο του τελικού –Πανθεσσαλικό– ορίστηκε από την ΕΠΟ του Ζήση Βρύζα τον Απρίλιο του 2017. Προφανώς ο μισθός του Ζ. Βρύζα και των  υπολοίπων μελών απεδείχθη άξιος…

2] Ο νόμος προβλέπει ότι τα εισιτήρια θα έχουν αρίθμηση και θα είναι ονομαστικά. Οι εγκέφαλοι της ΕΠΟ, που και ως γκαρσόνια σε καφετέρια δεν θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τους πελάτες, ετοίμασαν εισιτήρια χωρίς σειρά και θέση. Εκ των υστέρων έκαναν λόγο για αυτοκόλλητες ετικέτες με τη σειρά και τον αριθμό της θέσης, μόνο που χωρίς ηλεκτρονικά εισιτήρια πώς θα μπορούσαν να προσδιόριζαν κάποιον ταραξία. Γελάει –ή κλαίει;– ο κόσμος με τα κατορθώματά τους.

3] Παράγγειλαν 1.500 καθίσματα από τη Γερμανίά, και σύμφωνα με πληροφορίες έφτασαν 500, που τα τοποθέτησαν χθες βράδυ!!! Τόσο καλά.

4] Η είσοδος των δύο ομάδων θα γίνει από τη θύρα που έχουν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ. Ας βάλει ο Θεός το χέρι του.

 

Τα αγωνιστικά τώρα

Η αλήθεια είναι πως ΠΑΟΚ και ΑΕΚ έχουν κονταροχτυπηθεί τρεις φορές σε τελικό Κυπέλλου Ελλάδας, και τις τρεις στην Αττική. Στην Αγγλία, βέβαια, ουδέποτε έχει διαμαρτυρηθεί ομάδα εκτός Λονδίνου όταν παίζει στο Γουέμπλεϊ με την Άρσεναλ, την Τσέλσι ή την Τότεναμ. Αλλά ας μη συγκρίνουμε αυτές τις δύο ποδοσφαιρικές κοινότητες…

Η πρώτη φορά ήταν το μακρινό 1939 (28 Μαΐου). Στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας η ΑΕΚ του Τζανετή και του Μαρόπουλου νίκησε 2-1 τον ΠΑΟΚ και πήρε την κούπα χάρη στα γκολ του Χατζησταυρίδη και του Μανέττα με τα οποία ανέτρεψε το 0-1 του Καλογιάννη στο 33΄. Κορυφαίος της ΑΕΚ ο πορτιέρο Ρίμπας!

Έπρεπε να περάσουν 39 χρόνια και να φτάσουμε στον τελικό της 4ης Ιούνη του 1978 για να κοντραριστούν και πάλι οι δύο ομάδες στον τελικό του «Γ. Καραϊσκάκης», σε μία φανταστική δεκαετία για το ελληνικό ποδόσφαιρο με τον ΠΑΟ του Γουέμπλεϊ, τον Ολυμπιακό του Γουλανδρή, τον ΠΑΟΚ των τριών τίτλων και την ΑΕΚ του Μπάρλου. Η «Ένωση» βρισκόταν τότε σε καλό φεγγάρι –πρωταθλήτρια γαρ– και με ηγέτη τον Ντούσαν Μπάγεβιτς που σημείωσε το πρώτο γκολ και έβγαλε σε κενή εστία τον Μαύρο στο δεύτερο νίκησε εύκολα 2-0 και πανηγύρισε το νταμπλ.

Τρίτος τελικός μεταξύ των δύο ομάδων εκείνος του ΟΑΚΑ στις 29 Ιουνίου του 1983. Ο ΠΑΟΚ είχε τον έλεγχο σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, αλλά έχασε 2-0 με δύο σεμιναριακές αντεπιθέσεις και γκολ του Μαύρου και του Βλάχου.

Αυτή τη φορά ο τελικός θα διεξαχθεί εκτός Αττικής. Η ΑΕΚ έχει αγωνιστεί σε τελικό 22 φορές και έχει κατακτήσει 15 Κύπελλα. Μόνο μία φορά έπαιξε σε τελικό εκτός Αττικής, το 2006 με τον Ολυμπιακό στο Παγκρήτιο και υπέστη τη μεγαλύτερή της ήττα, με 3-0.

Ο ΠΑΟΚ έχει φτάσει στον τελικό 17 φορές, αλλά έχει νικήσει μόνο τις τέσσερις. Μία φορά νίκησε τον Άρη στην Τούμπα, δύο φορές τον Ολυμπιακό στη Νέα Φιλαδέλφεια και μία φορά τον Παναθηναϊκό στο «Γ. Καραϊσκάκης».

 

Πιθανές ενδεκάδες και σχήματα:

Ο ΠΑΟΚ θα αγωνιστεί όπως όλα δείχνουν με 4-2-3-1, αφού ο Μπίσεσβαρ βρίσκεται σε καλή κατάσταση και ο Βλάνταν Ίβιτς πιστεύει πως αυτή τη φορά θα αποδώσει τα αναμενόμενα από την αρχή και όχι ερχόμενος από τον πάγκο.

Ο Γλύκος κάτω από τα γκολπόστ θα έχει Βαρέλα και Κρέσπο στο κέντρο της άμυνας και οι Λέοβατς, Μάτος θα είναι τα επιθετικογενή του ακραία μπακ! Τσίμιροτ και Σάκφοφ θα αγωνιστούν μπροστά από τη γραμμή της άμυνας. Δημιουργικό ρόλο θα έχει ο Μπίσεσβαρ (σε ένα πιο συντηρητικό σχήμα θα παίξει ο Κάνιας), ενώ στα «φτερά» θα παίξουν Τζάλμα Κάμπος και Ουάρντα. Φουνταριστός θα αγωνιστεί ο Πρίγιοβιτς.

Η τυπικά φιλοξενούμενη ΑΕΚ θα παραταχθεί στον τελικό και αυτή με 4-2-3-1, καθώς ο αποκλεισμός του Αϊντάρεβιτς από την αποστολή ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες ενός σχήματος με τρία χαφ.

Τερματοφύλακας θα είναι μάλλον ο Ανέστης, καθώς θεωρείται ο γκολκίπερ του θεσμού, με τον Ολυμπιακό ήταν καλός (άσχετα αν αποβλήθηκε), ενώ ο Μπάρκας στα Γιάννινα δεν βρέθηκε σε καλή μέρα.

Δεξί μπακ ο Γκάλο και αριστερό ο Ντιντάκ Βιλά. Στο κέντρο της άμυνας θα παίξουν Τσιγκρίνσκι και Βράνιες με τον Κολοβέτσιο μοναδικό στόπερ στον πάγκο. Στη μεσαία γραμμή Σιμόες και Γιόχανσον θα αποτελέσουν τις «συμπληγάδες πέτρες» με τον Γαλανόπουλο στον πάγκο να είναι σε επιφυλακή σε περίπτωση που ο προπονητής του θελήσει τρίτο χαφ. Ο Μάνταλος θα είναι το «δεκάρι», οι Πατίτο και Χριστοδουλόπουλος τα εξτρέμ και ο Αραούχο το φορ. Στον πάγκο θα βρίσκονται επίσης οι Μπακασέτας, Βάργκας, Τσέλιος και Αλμέιδα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα