Δικέφαλος ετών 91!

Η 30ή Μαρτίου κατέχει σαν ημερομηνία περίοπτη θέση στην ιστορία του ΠΑΟΚ, που έκλεισε 91 χρόνια ζωής, καθώς την ίδια ημέρα σχεδόν έναν αιώνα πίσω, το 1926, πραγματοποιήθηκε η ιδρυτική συνέλευση των πρώτων μελών του «Δικεφάλου του βορρά» και υπεγράφη το σχετικό πρωτόκολλο.

Λίγα χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, μια παρέα προσφύγων αισθάνθηκε την ανάγκη δημιουργίας ενός συλλόγου που θα τους θύμιζε τις ρίζες τους. Όλα άρχισαν στη Λέσχη Κωνσταντινουπολιτών, δίπλα στον Λευκό Πύργο, όπου διεξήχθη η ιδρυτική συνέλευση. Τότε ήταν που συντάχθηκε και το καταστατικό ίδρυσης του «Πανθεσσαλονίκειου Αθλητικού Ομίλου Κωνσταντινουπολιτών».

Επτά άνθρωποι, προεξέχοντος του 29χρονου τότε δημοσιογράφου Τριαντάφυλλου Τριανταφυλλίδη, συνέταξαν και υπέγραψαν το πρώτο καταστατικό του συλλόγου. Όλοι τους, πλην των Τριανταφυλλίδη και Τσούλκα, ήταν ιδρυτικά μέλη της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης, που τρία χρόνια αργότερα θα ενσωματωθεί και απορροφηθεί πλήρως από τον ΠΑΟΚ.

Το πρωτόκολλο ίδρυσης του Σωματείου, που μπορείτε να δείτε και στη σχετική φωτογραφία, αναφέρει: «Πρωτόκολλον Ιδρύσεως Αθλητικού & Ποδοσφαιρικού Σωματείου.

»Εν Θεσ/νίκη σήμερον τη τριακοστή τού μηνός Μαρτίου τού χιλιοστού εννεακοστού (εικοστού) έκτου έτους οι κάτωθι υπογεγραμμένοι Τρ. Τριανταφυλλίδης, Κ. Κοεμτζόπουλος, Κ. Κρητικός, Μ. Θεοδοσιάδης, Ιωακείμ Ιωακειμόπουλος, Αρ. Δημητριάδης, Α. Αγγελόπουλος και Μεν. Τσούλκας συνελθόντες εν τω καταστήματι τής Λέσχης Κων/πολιτών περί ώραν 9μμ απεφασίσαμεν ομοφώνως την ίδρυσιν ποδοσφαιρικού και Αθλητικού Σωματείου υπό την επωνυμίαν Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κων/πολιτών και διά μυστικής ψηφοφορίας εξελέξαμεν ως συντακτικήν επιτροπήν τού Καταστατικού τούς κ.κ. Κ. Κοεμτζόπουλο, Κ. Κρητικόν και Μ. Τσούλκαν. Εφ’ό και συνετάχθη το παρόν.

»Εν Θεσσαλονίκη, τη 30η Μαρτίου 1926».

 

Το κοινωνικό πρόσωπο του ΠΑΟΚ

Σε όλη αυτή τη μακρά 91ετή διαδρομή του ο ΠΑΟΚ έδειξε αρκετές φορές το κοινωνικό του πρόσωπο. Το ίδιο θα συμβεί και φέτος, καθώς μετά από απόφαση του ερασιτέχνη όλοι οι υποστηρικτές του «Δικεφάλου του βορρά» θα συγκεντρώσουν αύριο τρόφιμα για τις ανάγκες των συσσιτίων των Ιερών Μητροπόλεων Θεσσαλονίκης.

«Εισέπραξα 58 χρόνια αγάπη από τον ΠΑΟΚ. Δίνουμε αγάπη. Πάντα έδινε ο ΠΑΟΚ και τώρα ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνά η πλειονότητα των συνανθρώπων μας, σε αυτό το σημείο δείχνει το ανθρώπινο πρόσωπό του.

»Υπάρχει ενιαίος ΠΑΟΚ, όχι ξέχωρα τμήματα, και ο ΠΑΟΚ έχει δείξει το ανθρώπινο πρόσωπό του. Έχουμε ένα θείο δώρο, τον κ. Σαββίδη που συνεχίζει το έργο της ανθρωπιάς. Αισθάνομαι υπερήφανος που αυτά τα τέσσερα γράμματα που αντιπροσωπεύουν πολύ κόσμο, αυτή την αγάπη να τη μεταφέρουμε στον κόσμο. Με αγάπη και σύμπνοια θα βγούμε από το δύσκολο δρόμο που βαδίζουμε τα τελευταία χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Κούδας, μία από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές μορφές που αναδείχθηκαν μέσα από τον ποδοσφαιρικό ΠΑΟΚ. Ο παλαίμαχος άσος είναι, μάλιστα, από τους πρωτεργάτες αυτής της προσπάθειας για τη συγκέντρωση τροφίμων που θα ολοκληρωθεί στο γήπεδο της Τούμπας λίγο πριν από την έναρξη της αυριανής αναμέτρησης με τη Λάρισα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα