Διπολική η κυβέρνηση

ΣΕ ΣΥΓΧΥΣΗ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

Σε πραγματική σύγχυση φαίνεται να βρίσκεται η κυβέρνηση. Οι άλλοτε τάσεις του κόμματος έχουν πια μεταφερθεί στο Μέγαρο Μαξίμου κάνοντας στον πρωθυπουργό εντελώς διαφορετικές εισηγήσεις. Το χειρότερο όμως είναι πως εκείνος τις αποδέχεται μέχρι να τις απορρίψει!

Τις τελευταίες ημέρες βιώνουμε ένα πολιτικό αλαλούμ χωρίς τέλος. Με την ψήφιση του μνημονίου την περασμένη Παρασκευή, κυβερνητικοί κύκλοι – συνεργάτες δηλαδή του πρωθυπουργού – άφησαν να εννοηθεί πως η κυβέρνηση θα ζητήσει από την βουλή ψήφο εμπιστοσύνης και μάλιστα την Πέμπτη 20 Αυγούστου, ημέρα κατά την οποία πληρώνεται η ΕΚΤ.

Αυτό το σενάριο αφέθηκε να σέρνεται για μερικά 24ωρα οπότε και… άρχισε να παίζει πάλι δυνατά το θέμα των εκλογών. Εκείνων των εκλογών που η κυβερνητική εκπρόσωπος μετά μανίας απέρριπτε.

Μεσολάβησε ένα διάλειμμα κατά το οποίο η ψήφος εμπιστοσύνης δεν ήταν πια στις προθέσεις της κυβέρνησης αλλά θα επέλεγε κατευθείαν τις εκλογές ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Για λίγο όμως γιατί μετά τα κουκιά ξαναμετρήθηκαν, βρέθηκε τρόπος να βγει κερδισμένη η κυβέρνηση από την κοινοβουλευτική διαδικασία οπότε…

Μόνο που έπεσε ακόμα μια πρόταση στο τραπέζι. Και ψήφος εμπιστοσύνης και εκλογές. Οχι στις κάλπες ως ηττημένοι αλλά ως νικητές. Ομως…

Κάποιοι λογάριαζαν χωρίς τον… ξενοδόχο, τους δανειστές δηλαδή. Στα τέλη Οκτώβρη θα γίνει η πρώτη αξιολόγηση. Αν όμως η χώρα μπει σε εκλογική διαδικασία τότε αποκλείεται να έχει γίνει το παραμικρό. Επιπλέον πρέπει να ψηφιστούν οι εφαρμοστικοί… Αδιέξοδο…

Το πλέον παράδοξο καταγράφηκε σήμερα το πρωί. Ο Αλέκος Φλαμπουράρης εγκαλούσε εκείνους που θα καταψηφίσουν την κυβέρνηση στην διαδικασία για ψήφο εμπιστοσύνης. Και την ίδια ώρα το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσιζε το κλείσιμο της Βουλής και την λειτουργία θερινών τμημάτων! Με άλλα λόγια η ψήφος εμπιστοσύνης πάει για Οκτώβρη και βλέπουμε για να ακολουθήσουν – αν ακολουθήσουν- οι εκλογές.

Αν τα παραπάνω τα είχε πράξει ένα πρόσωπο, σίγουρα οι ψυχίατροι θα τον χαρακτήριζαν αν όχι σχιζοφρενή τουλάχιστον διπολικό…

Η μόνη αλήθεια πάντως της ημέρας ήρθε από την κυβερνητική εκπρόσωπο Ολγα Γεροβασίλη η οποία ομολόγησε πως «αυτήν τη στιγμή δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για τα επόμενα βήματα. Η κυβέρνηση ήταν προσανατολισμένη στη διαδικασία επίτευξης της συμφωνίας, εκκρεμεί η ψήφιση από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια και στη συνέχεια ακολουθούν οι εκταμιεύσεις, για να πληρωθούν αυτά που πρέπει… Για το τι θα συμβεί περαιτέρω έχουν ακουστεί πολλές σκέψεις, ωστόσο πρέπει να πω μετά βεβαιότητος ότι δεν υπάρχει απόφαση για το τι θα συμβεί. Είναι μια συγκυρία με πολλές παραμέτρους και πιεστικούς χρόνους» δήλωσε στον ραδιοσταθμό «Αθήνα 984» η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «athina984.gr» η εκπρόσωπος συμπλήρωσε πως ούτε για το θέμα της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης υπάρχει απόφαση. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση «αυτήν τη στιγμή δεν έχει την πλειοψηφία, ώστε να μπορέσει να εφαρμόσει την πολιτική της. Αυτό από μόνο του είναι σημαντικό εμπόδιο, το οποίο μας υποχρεώνει να κάνουμε τις επόμενες σκέψεις. Μία σκέψη είναι αυτή και στόχος της κυβέρνησης είναι να πάρει 162 ψήφους».

Σε ερώτηση αν εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι θα πάρει 162, απάντησε: «Αυτήν τη στιγμή προβληματιζόμαστε και από τους συντρόφους της μειοψηφίας που έχουν επιλέξει κάτι διαφορετικό».

Σε ερώτηση αν μπορεί να προσδιορίσει ημερολογιακά πότε θα παρθούν οι αποφάσεις, η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε: «Άμεσα, τις επόμενες ημέρες. Μέσα στο δεκαήμερο οι αποφάσεις πρέπει να έχουν ληφθεί, ώστε να υπάρχει στο τραπέζι ένας οδικός χάρτης, που θα πρέπει να είναι προαποφασισμένο ότι θα μας πάει μέχρι την πρώτη αξιολόγηση, καθώς επιδιώκουμε την απομείωση του χρέους».

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, η κ. Γεροβασίλη τόνισε: «Δεν θα ήθελα να αποτολμήσω να πω χρόνους εκλογών, διότι είναι ένα πολυπαραγοντικό θέμα, το εάν και πότε θα συμβούν. Πραγματικά θα θέλαμε, με την έννοια ότι δεν είναι δυνατό να μην θέλει κάποιος να έχει μια σταθερή κυβέρνηση, ώστε να μπορούμε γρήγορα και απλά να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του προγράμματός μας. Ωστόσο, πρέπει να λάβουμε υπόψη και πολλές άλλες παραμέτρους».

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα