“Είναι αλλεργικοί στο επιχειρείν”

Ελληνικό, ΔΕΗ, υδατοδρόμια. Αν υπάρχει ένα αφήγημα που συνδέει τα τρία εγχειρήματα, δεν είναι άλλο από τις ιδεοληψίες της κυβέρνησης που υπονομεύουν την οικονομία και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Αυτή είναι η εκτίμηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και των περισσοτέρων στη Νέα Δημοκρατία. Συμπυκνώνεται στη διαπίστωση ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ούτε θέλει, ούτε μπορεί να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ενώ η φυσική της αλλεργία προς το επιχειρείν και τις επενδύσεις απομακρύνει κάθε ελπίδα ανάκαμψης.
Ούτως ή άλλως, η οικονομία αποτελεί την κορωνίδα του αντιπολιτευτικού σφυροκοπήματος της Συγγρού έναντι της κυβέρνησης ενόψει φθινοπώρου, χρονική συγκυρία που η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί ορόσημο για την κυβέρνηση. Κι αυτό, διότι στην ηγεσία της Ν.Δ. εξακολουθεί να κυριαρχεί η πεποίθηση ότι η καθημερινότητα και τα φορολογικά βάρη που θα αισθανθεί ο μέσος πολίτης από τον Σεπτέμβριο κι έπειτα θα δημιουργήσουν ασφυκτικό κλοιό γύρω από την κυβέρνηση, γι’ αυτό και δεν πρέπει να αποκλείονται πολιτικές εξελίξεις.
Τούτων δοθέντων, οι παλινωδίες της κυβέρνησης για την επένδυση στο Ελληνικό, η υπόθεση της ΔΕΗ και το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων που ακυρώνει, σύμφωνα με τη Συγγρού, κάθε δυνατότητα για τη λειτουργία ιδιωτικών υδατοδρομίων στη χώρα αποτελούν πεδίον δόξης λαμπρόν για την αντιπολιτευτική στρατηγική της Ν.Δ. Λειτουργούν ως επιβεβαίωση του βασικού επιχειρήματος του Κυριάκου Μητσοτάκη εντός και εκτός συνόρων ότι οι «χρεοκοπημένες ιδεοληψίες» της κυβέρνησης φρενάρουν την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. «Η χώρα μας χρειάζεται πολιτικές στήριξης και όχι υπονόμευσης των ιδιωτικών επενδύσεων», ανέφερε η Συγγρού σε ανακοίνωσή της, την ώρα που ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι υπονομεύει την οικονομία και τις διαρθρωτικές αλλαγές. Ο Κωστής Χατζηδάκης επέκρινε την κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις στο Ελληνικό, ενώ σημείωσε, ότι με συμπεριφορές «σαν του Δρίτσα, του Σκουρλέτη, του Μπαλτά και του Σπίρτζη, έχουμε γίνει η χώρα του “ου μπλέξεις” για αγορές και επενδυτές». Εξάλλου, χθες η Ν.Δ. επανήλθε και στο ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, που συνεχίζουν να αυξάνονται στερώντας ρευστότητα από την πραγματική οικονομία.

Ποιο είναι το μεγάλο ζητούμενο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας; “Δουλειές δουλειές, δουλειές”, επισημαίνει για μία ακόμη φορά η Ν.Δ., προειδοποιώντας πως η κατάσταση «δεν πάει άλλο» με μία κυβέρνηση που παραμένει «αιχμάλωτη στον κρατισμό» και αδυνατεί να υλοποιήσει πολιτικές που θα συμβάλλουν στην προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να επανέλθει η οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά.
Η θέση της ηγεσίας της Ν.Δ. είναι κατηγορηματική: “Αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί”. Όποιες και αν είναι οι διακηρύξεις της περί ανάπτυξης και επενδύσεων, δεν είναι σε θέση να ασκήσει μία πολιτική που θα διευκολύνει την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων. «Δεν πιστεύει σε αυτή την πολιτική», τονίζουν τα γαλάζια στελέχη και αποδίδουν σε αυτό το γεγονός τόσο τα βήματα μπρος-πίσω που γίνονται κατά την διαδικασία υλοποίησης αποφάσεων, όσο και τα ζητήματα και τις διαφωνίες που ανακύπτουν διαρκώς σε ενδοκυβερνητικό επίπεδο. «Κάθε φορά που δρομολογείται κάποια σοβαρή επένδυση στη χώρα, υπαρκτές ή τεχνητές ενδοκυβερνητικές διαμάχες και δυσλειτουργίες τη δυναμιτίζουν», λένε στη Ν.Δ. με αφορμή και τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την επένδυση στο Ελληνικό.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα