«Εκκενώνουν» τη Λέσβο, πανικός στην Ευρώπη

METANAΣΤΕΥΤΙΚΟ

Πάνω από δέκα χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες εγκαταλείπουν τη Λέσβο με προορισμό το λιμάνι του Πειραιά μεταδίδει το ΑΜΠΕ. Χθες αναχώρησαν από τη Μυτιλήνη με τα πλοία «Ελευθέριος Βενιζέλος» και «Blue Star 1» 2.850 πρόσφυγες και μετανάστες. Για σήμερα έχει σχεδιαστεί και ήδη άρχισε να υλοποιείται η αναχώρηση περί των 8.000 μεταναστών και προσφύγων. Συγκεκριμένα ήδη αναχώρησαν για Πειραιά με τα πλοία «Πάτμος» και «Τέρα Τζετ» 3.800 άτομα. Ενώ και μέχρι το βράδυ θα αναχωρήσουν για τον Πειραιά 3.200 άτομα με τα πλοία «Ελευθέριος Βενιζέλος» και «Αριάδνη» και περί τα 1.000 άτομα με το «Blue Star 1» για Καβάλα.

Όπως επίσημα ανακοινώθηκε από το Δήμο Λέσβου, μπροστά στον κίνδυνο κοινωνικής έκρηξης που θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες και προκειμένου να διευκολυνθεί άμεσα η καταγραφή των μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται στο νησί, αποφασίστηκε η παραχώρηση των εγκαταστάσεων του γηπέδου, «Γεώργιος Σκούφος» του νοτιοδυτικού άκρου της πόλης της Μυτιλήνης.

Η παραχώρηση του εν λόγο χώρου, θα διαρκέσει έως και την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου, καθώς γειτνιάζει με τρία σχολικά συγκροτήματα και την Παρασκευή που ανοίγουν τα σχολεία ο χώρος πρέπει να επιστρέψει στους μαθητές χρήστες του. «Σκοπός της παραχώρησης», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, «είναι η όσο το δυνατό γρηγορότερη και μαζικότερη καταγραφή και αναχώρηση των παράτυπων μεταναστών και προσφύγων από το νησί μας».

Εν τω μεταξύ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει λάβει ακόμα επίσημο αίτημα από τις ελληνικές Αρχές για την ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, επανέλαβε σήμερα ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Επιτροπής Αλεξάντερ Βίντερστέιν.

Ο ίδιος εκπρόσωπος σημείωσε ότι σε σχέση με τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, υπάρχει μια σειρά ζητημάτων που δεν έχουν ακόμα διευθετηθεί από τις ελληνικές Αρχές. Ανέφερε, πάντως, ότι η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και την κατάσταση με τους πρόσφυγες, τονίζοντας ότι ο επίτροπος, αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με τις ελληνικές Αρχές.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή ανακοίνωσε χθες ότι έλαβε το αίτημα της Ελλάδας για επιπλέον χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης, ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, που θα προέλθει από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης. Εκτός από το αίτημα για την ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας, η Επιτροπή αναμένει από τις ελληνικές Αρχές να ολοκληρώσουν τη ρυθμιστική αρχή που θα διαχειριστεί τα χρήματα που θα προέλθουν από την ΕΕ για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, καθώς και τον οδικό χάρτη εγκατάστασης του κέντρου υποβοήθησης (hot spot) στον Πειραιά, το οποίο με τη βοήθεια ευρωπαϊκών ομάδων θα επιταχύνει την καταγραφή των εισερχόμενων μεταναστών, την παροχή ασύλου και τον συντονισμό της επιστροφής των παράτυπων μεταναστών στη χώρα τους.

Τέλος, ο κ. Βίντερστέιν ανακοίνωσε ότι η Αυστρία έλαβε χθες από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης, έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 5 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση υποδοχής περίπου 1.270 νεοεισερχομένων προσφύγων που ζητούν άσυλο και η Ουγγαρία έλαβε 4 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση των υποδομών υποδοχής προσφύγων/μεταναστών και τη δημιουργία νέων κέντρων υποδοχής.

 

Την ίδια ώρα, χιλιάδες άνθρωποι κινητοποιούνται στη Βρετανία προκειμένου να φιλοξενήσουν ή να βοηθήσουν τους πρόσφυγες και να ωθήσουν την κυβέρνηση Κάμερον να εμπλακεί περισσότερο στη διευθέτηση της κρίσης.

Στο Λονδίνο, εθελοντές δραστηριοποιούνται για να συγκεντρώσουν παπούτσια, σκεπάσματα ακόμη και κονσέρβες. Είναι τα μέλη της οργάνωσης “Calaid” (από τις λέξεις “Calais” –Καλαί– και “aid”, βοήθεια στα αγγλικά), που ξεκίνησε πριν από έναν μήνα για να παράσχει υποστήριξη στους πρόσφυγες που συγκεντρώνονται στο Καλαί της βόρειας Γαλλίας.

Η οργάνωση έχει συγκεντρώσει μέχρι τώρα περισσότερες από 132.000 λίρες (180.000 ευρώ) στο διαδίκτυο και έχει συγκεντρώσει επίσης πολλούς τόνους προμηθειών. Ένα δείγμα της επιτυχίας της είναι ότι χρειάστηκε να ενοικιάσει μια αποθήκη στο Καλαί για να αποθηκεύσει τα προϊόντα που θα διανεμηθούν.

“Μπορούμε να δώσουμε στους ανθρώπους την αξιοπρέπειά τους”, δηλώνει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζέιμς Φίσερ, ιδρυτής της Calaid.

Χθες, ο συντηρητικός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε ότι η χώρα είναι έτοιμη να φιλοξενήσει “20.000” σύρους πρόσφυγες στη διάρκεια των επόμενων πέντε ετών.

Απέναντι στις επικρίσεις, η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε ότι έχει ήδη δεχθεί σχεδόν 5.000 αιτήματα ασύλου και ότι είναι η δεύτερη χώρα δωρητής στη συριακή υπόθεση, μετά την Ουάσινγκτον.

Μόνο που μόλις 216 Σύροι μπόρεσαν να βρουν καταφύγιο στη Βρετανία στο πλαίσιο ενός προγράμματος που ξεκίνησε πέρυσι προκειμένου να βοηθηθούν οι πιο ευάλωτοι, ενώ ο σκοπός ήταν ο αριθμός τους να φθάσει τους χίλιους.

Η βρετανική κυβέρνηση δέχεται επίσης επικρίσεις από τις τοπικές συλλογικότητες που την κατηγορούν ότι χρηματοδοτεί μόνο τους 12 πρώτους μήνες της διαμονής των προσφύγων.

Στην Ισπανία, οι “αγανακτισμένες” πόλεις βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή υπέρ των προσφύγων που φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο στη Συρία, ξεκινώντας ένα κίνημα πολιτών που ανάγκασε τη συντηρητική κυβέρνηση να δείξει περισσότερη γενναιοδωρία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πλευρά της θα προτείνει στα κράτη μέλη της Ενωσης να δεχθούν 120.000 πρόσφυγες που βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία. Αυτή η πρόταση , η οποία θα παρουσιασθεί αύριο από τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενο αίτημά του για την εισδοχή ακόμη 40.000 ατόμων.

Πρόκειται για μία νέα απόπειρα απάντησης στην άνευ προηγουμένου μαζική εισροή προσφύγων στην Ευρώπη, που στην πλειοψηφία τους προέρχονται από τη Συρία.

Η ευρωπαϊκή πρόταση για την “μετεγκατάσταση” 120.000 προσφύγων προστίθεται στην προηγούμεη η οποία διαμορφώθηκε πριν από το καλοκαίρι, για την κατανομή σε ευρωπαϊκές χώρες 40.000 προσφύγων που βρίσκονται στην Ιταλία και την Ελλάδα. Οι ευρωπαϊκές χώρες κατόρθωσαν έπειτα από πολύ κόπο να αποφασίσουν τη μετεγκατάσταση 32.256 προσφύγων από τους 40.000 της αρχικής πρότασης και η απόφαση αυτή θα επικυρωθεί στις 14 Σεπτεμβρίου. Η εφαρμογή αυτής της πρώτης κατανομής προσφύγων θα αρχίσει τον Οκτώβριο, σύμφωνα με πηγή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Για τους 40.000 αυτούς πρώτους πρόσφυγες, της πρώτης πρότασης, όπως και για τους 120.000, της νέας πρότασης, πρόκειται για έναν μηχανισμό “μετεγκατάστασης”, δηλαδή μεταφοράς από το ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο άλλο.

Οι πρόσφυγες που “μετεγκαθίστανται” δεν θα έχουν άλλη επιλογή προορισμού και θα πρέπει να παραμείνουν στη χώρα όπου θα μεταφερθούν, η οποία θα λάβει ευρωπαϊκή βοήθεια ύψους 6.000 ευρώ ανά άτομο, σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής.

Αυτές οι “μετεγκαταστάσεις” αποτελούν εξαιρέσεις- στο όνομα της αλληλεγγύης μεταξύ κρατών – από τους ευρωπαϊκούς κανόνες, οι οποίοι προβλέπουν ότι οι πρόσφυγες θα παραμένουν υπό τη φροντίδα της χώρας εισόδου τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση (συμφωνίες του Δουβλίνου).

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν μηχανισμοί “μεταφοράς” προς κράτη μέλη της ΕΕ προσφύγων που έχουν εγκατασταθεί σε τρίτες χώρες, όπως είναι ο Λίβανος.

Τον Ιούλιο, στο περιθώριο των συνομιλιών για τη “μετεγκατάσταση”, τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης δέχθηκαν να μοιρασθούν την “μεταφορά” για διάστημα δύο ετών 20.000 προσφύγων, που έχουν ήδη το καθεστώς του πρόσφυγα, αλλά βρίσκονται ακόμη στο ευρωπαϊκό έδαφος.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα