Εκπρόσωποι ελληνικών περιφερειών με υψηλόβαθμους αξιωματούχους τής Κομισιόν

Αναθεώρηση της πολιτικής συνοχής της Ε.Ε. και των κριτηρίων κατανομής πόρων στις περιφέρειες με βάση τα οικονομικά στοιχεία μετά την κρίση, ζήτησε η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και του ΕΛΚ κ. Μαρία Σπυράκη, εν αναμονή των εγκεκριμένων Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων.

Η κ. Σπυράκη καλωσορίζοντας περιφερειάρχες, περιφερειακούς συμβούλους και δημάρχους που βρίσκονται στις Βρυξέλλες για να παρακολουθήσουν την εκδήλωση «open days», το σημαντικότερο forum της Ε.Ε. για την περιφερειακή ανάπτυξη, αναφέρθηκε και στην επισήμανση που έκανε στην υποψήφια Επίτροπο Κορίνα Κρέτσου για την αναχρηματοδότηση των υπαρχόντων δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσα από τα διαρθρωτικά ταμεία.

Οι Έλληνες τοπικοί άρχοντες ενημερώθηκαν από υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

-για την έξυπνη και βιώσιμη ανάπτυξη,

-για τις μακροπεριφέρειες (π.χ. Αδριατικής Ιονίου) αλλά και

-για τους τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων που μπορεί να συναντήσουν οι νέες περιφερειακές αρχές κατά την διαδικασία απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων.

Ιδιαίτερο ήταν το ενδιαφέρον του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη αλλά και της αντιπεριφερειάρχου κ. Τατιάνας Καλογιάννη για το θέμα του συντονισμού των προγραμμάτων στη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων. Η κ. Καλογιάννη πρότεινε μάλιστα τη δημιουργία μίας και μόνης διαχειριστικής αρχής ανά περιφέρεια, η οποία θα είναι υπεύθυνη για την απευθείας χρηματοδότηση των Περιφερειών από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο Περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη να δοθούν περισσότεροι πόροι και αυτονομία στις Περιφέρειες προκειμένου να υλοποιήσουν τα έργα που απαιτούνται.

Η κ. Χαρίκλεια Γιασιράνη περιφερειακή σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου, ζήτησε να ενημερωθεί για το αν υπάρχουν ειδικοί πόροι που λαμβάνουν υπόψη την νησιωτικότητα και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν επιπλέον. Τα στελέχη της Επιτροπής απάντησαν καταφατικά και χρησιμοποίησαν ως παράδειγμα το πρόγραμμα ενίσχυσης των νησιωτικών τουριστικών επιχειρήσεων, ύψους 80 εκ. ευρώ, το οποίο υλοποιείται μέσω του ΕΤΕΑΝ.

Η εκδήλωση ξεκίνησε χθες και διαρκεί ως και την Πέμπτη 9 Οκτωβρίου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα