Εκσυγχρονίζεται το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας

Ειδήσεις για τον νέο τρόπο λειτουργίας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας έβγαλε η σημερινή ημερίδα που διοργάνωσε το ΣΕΠΕ. Υπό τον τίτλο «Απλούστευση Διαδικασιών – Αναβάθμιση Υπηρεσιών του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας», οι συμμετέχουντες στην ημερίδα ενημερώθηκαν για τα σύγχρονα συστήματα πληροφορικής και επικοινωνιών που θα ενδυναμώσουν και θα εκσυγχρονίσουν το Σώμα.

Από το βήμα της ημερίδας ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πάνος Σκουρλέτης, χαιρέτησε την εκδήλωση, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι το ΣΕΠΕ είναι η αιχμή του δόρατος στο υπουργείο και η δουλειά που έγινε διευκολύνει τη λειτουργία του προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στο βασικό έργο του που είναι ο έλεγχος της εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας.
«Το ερώτημα που εμείς σήμερα καλούμαστε να απαντήσουμε» πρόσθεσε ο κ. Σκουρλέτης, «είναι πώς θα εξυπηρετήσουμε τους στόχους μας που είναι ο εντοπισμός της αδήλωτης εργασίας, η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και η προστασία των εργαζομένων. Αν όλα αυτά,- που προφανώς διευκολύνονται από τη δουλειά που έγινε και την απλούστευση των διαδικασιών- εντάσσονται σε ένα πλαίσιο πολιτικής, το οποίο αντιστοιχεί με τους βασικούς προσανατολισμούς του Σώματος».
»Είναι λίγο υποκριτικό να μιλάμε για απλούστευση των διαδικασιών, να καλούμε το Σώμα να παίξει το ρόλο του, όταν όλα τα προηγούμενα χρόνια είχε διαμορφωθεί ένα τέτοιο πλαίσιο πολιτικής το οποίο αποδιάρθρωσε πλήρως τις εργασιακές σχέσεις. Η απορρύθμιση στο χώρο της εργασίας δεν έχει προηγούμενο. Και το γνωρίζουμε όλοι αυτό».
Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ακόμη ότι «όλα αυτά τα πολύ όμορφα, τα πολύ χρήσιμα που θα ακούσουμε σήμερα, αν δεν τα εντάξουμε σε ένα νέο πλαίσιο πολιτικής, που θα κινείται στον αντίποδα των μέχρι τώρα εφαρμοζόμενων πολιτικών, φοβάμαι ότι απλώς θα είναι μια καλή προσπάθεια, η οποία δεν θα μπορέσει να τελεσφορήσει».
Ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ, Κωνσταντίνος Πανταζής, κατά την ομιλία του, επεσήμανε: «Το ΣΕΠΕ σήμερα καλείται να ανταποκριθεί ακόμα πιο αποτελεσματικά στη σημαντική αποστολή του. Στην προστασία των εργαζομένων από κάθε είδους εργοδοτική παράβαση, στη προώθηση της ασφάλειας και της υγείας στην εργασία, στον έλεγχο της αδήλωτης εργασίας, στην παροχή πληροφοριών σε εργαζομένους και εργοδότες, στην επίλυση των εργατικών διαφορών και στην συμφιλιωτική παρέμβαση του στο χώρο των εργασιακών σχέσεων».
«Στόχοι του ΣΕΠΕ είναι αποτελεσματικότεροι και στοχευμένοι έλεγχοι, καλύτερες υπηρεσίες πληροφόρησης και ενημέρωσης, αναβάθμιση του συμφιλιωτικού ρόλου. Με μια φράση: Ενίσχυση και ανάδειξη της Επιθεώρησης Εργασίας». Συνέχισε, σημειώνοντας ότι: «Επιτυγχάνεται ολιστική αντιμετώπιση των υπηρεσιών της Επιθεώρησης Εργασίας. Οι επιχειρησιακές διαδικασίες εξετάζονται και ανασχεδιάζονται, όχι αποσπασματικά αλλά ως ένα δυναμικό σύστημα λειτουργιών που περιλαμβάνει την Επιθεώρηση Εργασιακών Σχέσεων, την Επιθεώρηση Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, υπηρεσίες «διοίκησης της εργασίας» (Υπουργείο) και κοινωνικούς εταίρους».
Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας – Σ.ΕΠ.Ε. ανταποκρινόμενο στις μεταβαλλόμενες συνθήκες του εργασιακού αλλά και επιχειρηματικού περιβάλλοντος και αντιλαμβανόμενο τις νέες ανάγκες και απαιτήσεις, εκσυγχρονίζεταικαι ενδυναμώνεται με σύγχρονα συστήματα Πληροφορικής και Επικοινωνιών, αναπροσαρμόζονταςτον τρόπο λειτουργίας του.
Το ΣΕΠΕ έρχεται να λειτουργήσει σε ένα σύγχρονο ψηφιακό περιβάλλον, με αποτελεσματικότερη στόχευση των παραβατικών επιχειρήσεων, παρέχοντας ταυτόχρονα βελτιωμένες ηλεκτρονικές υπηρεσίες στους συναλλασσόμενους. Με στόχο την αναλυτική και λεπτομερή ενημέρωση των φορέων της αγοράς και των εργαζομένων, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, διοργανώνει ακόμη μία Ημερίδα την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου.

Τι είναι το ΣΕΠΕ
Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) είναι ο αρμόδιος ελεγκτικός μηχανισμός του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για την ορθή εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας με σκοπό τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και της ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων. Επιπλέον, το ΣΕΠΕ είναι αρμόδιο να ερευνά, παράλληλα καιανεξάρτητα από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, την αδήλωτη εργασία. Πέραν του ελεγκτικού του ρόλου, το ΣΕΠΕ λειτουργεί ταυτόχρονα ενημερωτικά, συμβουλευτικά, προληπτικά και συμφιλιωτικά, καλύπτοντας μέσω του δικτύου των περιφερειακών υπηρεσιών του το σύνολο της ελληνικής Επικράτειας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα