Εμπόδια στην συνεργασία

“Η βάση μάς οδήγησε στο να γίνουν συνεννοήσεις με όμορα ιδεολογικά κόμματα”, δήλωσε η Φώφη Γεννηματά για τη συμφωνία που ψήνεται, τόσο με τη ΔΗΜ.ΑΡ., όσο και με το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου.

Βέβαια, αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές δηλώσεις που υποστηρίζουν την κοινή κάθοδο στις εκλογές του Σεπτεμβρίου υπό την ομπρέλα του ΠΑΣΟΚ. Όλα θα ξεκαθαρίσουν ως την Παρασκευή, όπως τόνισε και η Φώφη Γεννηματά σε τηλεοπτική της συνέντευξη.

Πάντως, όπως παραδέχονται και οι δύο πλευρές, επικρατεί στασιμότητα στις διαβουλεύσεις με αποτέλεσμα να είναι για την ώρα «στον αέρα» η προεκλογική συμπόρευση των δύο κομμάτων και κάποιοι να μιλούν ήδη για «ναυάγιο» πριν καν ξεκινήσουν ουσιαστικά οι συζητήσεις. «Υπάρχει καθυστέρηση», αναγνωρίζουν και οι δύο πλευρές. Στο δεύτερο που συμφωνούν είναι πως «ό,τι είναι να γίνει πρέπει να έχει τελειώσει την Πέμπτη», καθώς δεν επαρκεί ο χρόνος. «Αν δεν υπάρξει κάτι σύντομα, η συμπόρευση θα εκφυλιστεί», σημειώνουν στελέχη των δύο πλευρών χαρακτηριστικά.

Οι διαμεσολαβητές

Την Τρίτη έγινε επαφή μεταξύ διαμεσολαβητών της Φ. Γεννηματά και του Γ. Παπανδρέου χωρίς να διαφαίνεται κάτι καινούργιο. Και οι δύο δηλώνουν ότι βιάζονται να κλείσει η συμφωνία αλλά όχι χωρίς προϋποθέσεις. Συνεργάτες της προέδρου του ΠΑΣΟΚ της έχουν προτείνει να επιταχυνθούν οι συνομιλίες και να υπάρξει επαφή της με τον ίδιο τον πρόεδρο του ΚΙΔΗΣΟ απόψε, ώστε να «σπάσουν οι γύρω-γύρω που δημιουργούν προβλήματα».

Το ερώτημα είναι αν θα απορροφηθεί το κόμμα Παπανδρέου από το ΠΑΣΟΚ. Η απάντηση που δίνουν από το ΚΙΔΗΣΟ είναι ξεκάθαρη: «Δεχόμαστε συνεργασία μόνο ως αυτόνομο κόμμα». Στο επιτελείο της Φώφης Γεννηματά θεωρούν, αντιθέτως, ότι πρέπει να επιστρέψουν χωρίς αυτοτελή κομματική δομή.

«Είναι πολύ ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να πάμε να ενσωματωθούμε εκεί και το ξέρουν. Αν θέλουν προφάσεις, μπορούν να βρουν», λέει συνομιλητής του Γ. Παπανδρέου. Κατηγορούν δε την πλευρά συνεργατών της Φώφης Γεννηματά ότι βάζουν προσκόμματα: «Κάποιοι δεν θέλουν να γίνει και άλλοι θέλουν να γίνει με συγκεκριμένο τρόπο», λένε και δεν εννοούν μόνο τον Ευ. Βενιζέλο. Αντιθέτως, από το ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι στελέχη πέριξ του Γ. Παπανδρέου, όπως οι «σκληροπυρηνικοί» Σωκράτης Ξυνίδης και Φίλιππος Πετσάλνικος, τον πιέζουν να ακολουθήσει άκαμπτη τακτική στις επαφές των δύο κομμάτων διεκδικώντας την αυτονομία του ΚΙΔΗΣΟ αλλά και συγκεκριμένες θέσεις στα ψηφοδέλτια. Από την πλευρά του ΚΙΔΗΣΟ διαμηνύουν επίσης: «Δεν μπορεί να μας υποτιμούν. Λίγος σεβασμός δεν βλάπτει. Δεν μπορεί ο Θεοχαρόπουλος να συνεργάζεται ως ΔΗΜ.ΑΡ. και εμείς να συνεργαστούμε απλώς ως ‘παπανδρεϊκοί'”. Επίσης υπενθυμίζουν ότι στο εγχείρημα της «Ελιάς» το ΠΑΣΟΚ «δέχθηκε να είναι ισότιμο με τις κινήσεις Μόσιαλου, Τούντα και το κόμμα του Α. Λοβέρδου» και προσθέτουν: «Τι πρόβλημα έχουν με τον Παπανδρέου και το ΚΙΔΗΣΟ;»

Ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου έχει διαμηνύσει στη Χ. Τρικούπη ότι «πρέπει να σεβαστείτε την αυτονομία του ΚΙΔΗΣΟ». Συνομιλητές του Γιώργου Παπανδρέου διαμηνύουν στην πλευρά Βενιζέλου (κυρίως) πως αντίπαλός τους δεν είναι ο Βενιζέλος, αλλά «όσοι έχουν εκπονήσει αυτή τη στρατηγική της Φώφης Γεννηματά». Προειδοποιούν μάλιστα: «Αν δεν τα βρούμε, θα κάνουμε το έργο πολεμικό, ακόμη πιο σκληρό από ό,τι τον Ιανουάριο».

Ο καβγάς για τα ψηφοδέλτια

Οι εκλογές θα γίνουν με λίστα, κάτι που σημαίνει ότι η πρόεδρος του κόμματος μπορεί –θεωρητικώς– να φτιάξει τη σειρά των υποψηφίων βουλευτών. Οι απαιτήσεις για εκλόγιμες θέσεις είναι μείζον θέμα. Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είναι «στα κάγκελα» ενώπιον του ενδεχόμενου να έχουν ανταγωνιστές – πολύ περισσότερο να βρεθούν στη λίστα πιο κάτω από παπανδρεϊκούς. «Διέσπασαν το κόμμα τον Γενάρη, για ένα προσωπικό καπρίτσιο και τώρα βάζουν όρους και θέλουν οφίτσια;» λένε με οργή.

Χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και γραμματέας της Κ.Ο., Λεωνίδας Γρηγοράκος, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό υποστήριξε πως οι πρωτεργάτες της ίδρυσης του ΚΙΔΗΣΟ δεν μπορούν να επιστρέψουν. Αναφερόμενος στον Γιώργο Παπανδρέου, έκανε λόγο για τραυματική διασπαστική κίνηση να ιδρύσει το ΚΙΔΗΣΟ, με την οποία έπληξε το ΠΑΣΟΚ.

Η εκπεφρασμένη θέση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι ότι οι θέσεις των εκλεγμένων βουλευτών του κόμματος θα παραμείνουν απείραχτες. Οι όποιες αλλαγές θα γίνουν σε περιοχές που δεν υπάρχει βουλευτής (για παράδειγμα στη Λάρισα το ΠΑΣΟΚ δεν εξέλεξε βουλευτή και εκεί θα έχει θέση ο Φίλιππος Σαχινίδης) ή σε περιοχές όπως π.χ. η Α’ Αθήνας που μπορεί να αλλάξει κάπως η σειρά εκλογής. Τονίζουν δε πως αν υπάρξει συμπόρευση «είναι λογικό να βάλουμε πιο φιλόδοξο εκλογικό στόχο», άρα να αυξηθούν οι προοπτικές των εκλόγιμων θέσεων.

Το πρόβλημα είναι ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου. Συνεργάτες της Φ. Γεννηματά θεωρούν ότι θα πρέπει να διευκολύνει τις διαδικασίες, ώστε να απορροφηθούν και οι εσωτερικοί κραδασμοί, δηλώνοντας ανοικτά ότι δεν θα είναι υποψήφιος. Από την άλλη πλευρά ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ, ενώ δήλωνε ότι δεν θέλει να είναι υποψήφιος σε συνεργάτες του, από την Δευτέρα έχει «φορτώσει» από τις κωλυσιεργίες της Χ. Τρικούπη και διαμηνύει αν συμπορευτούν με όρους αυτοτέλειας, θα κατέλθει ως υποψήφιος βουλευτής.

Ζητά επίσης εκλόγιμες θέσεις για επιφανή στελέχη όπως ο Φίλιππος Σαχινίδης, ο Θάνος Μωραΐτης, ο Γιώργος Πεταλωτής και ο Μιχάλης Καρχιμάκης.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα