Εμπόδιο οι τράπεζες στη χρήση πλαστικού χρήματος

 

Ενα σημαντικό πρόβλημα αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στην προσπάθεια της να επιβάλλει την χρήση πλαστικού χρήματος. Και αυτό δεν είναι άλλο από τις ίδιες τις τράπεζες. Οι υψηλές χρεώσεις (προμήθεια) που επιβάλλουν, κάνει την χρήση ασύμφορη για πολλούς επιχειρηματίες και επιχειρήσεις οι οποίοι βλέπουν τον τζίρο τους να μειώνεται αλλά είναι με δεμένα τα χέρια.

Ιδιοκτήτης μίνι μάρκετ στο κέντρο της Αθήνας, εξηγούσε στην «Α» πως είναι πραγματικά ασύμφορο για τον ίδιο να βάλει μηχάνημα εξυπηρετώντας τους πελάτες τους. «Σήμερα είναι πιο συμφέρον το βερεσέ και το τεφτέρι. Γιατί έτσι θα πάρεις τα χρήματα έστω και με καθυστέρηση. Αντίθετα, αν βάλω μηχάνημα, τότε εκτός της υψηλής προμήθειας που ζητά η τράπεζα και η οποία αναγκαστικά θα με οδηγήσει σε αύξηση των τιμών, υπάρχει και το πρόβλημα με την καθυστέρηση απόδοσης των ποσών» σημειώνει. Εξηγεί δε πως η τακτική των τραπεζών είναι αποτρεπτική καθώς οι επιχειρήσεις μπορεί να περιμένουν έως και δύο μήνες για να πάρουν τα χρήματά τους. «Αυτό μπορούν να το αντιμετωπίσουν μεγάλες επιχειρήσεις με τζίρους εκατομμυρίων όχι όμως και μια μικρή επιχείρηση που στηρίζεται στις εισπράξεις της για να ανανεώσει το εμπόρευμα και κινείται κυρίως με άμεση εξόφληση και όχι πίστωση» συμπληρώνει.

Ετσι φαίνεται πως η πραγματικότητα πολλών ευρωπαϊκών χωρών όπου η χρήση καρτών γίνεται ακόμα και στα περίπτερα είναι πολυτέλεια για την Ελλάδα. Αλλωστε μόνο τυχαία δεν είναι η έκκληση του Τρύφωνα Αλεξιαδη ο οποίος κάλεσε τους τραπεζίτες να μειώσουν την προμήθεια που επιβάλλουν στις επιχειρήσεις για τη χρήση των μηχανημάτων πληρωμής μέσω πιστωτικών καρτών (POs).

Μιλώντας στο 1st Athens Digital Payments Summit ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε υψηλό το ποσοστό 2% που επιβάλλεται επί του τζίρου των επιχειρήσεων που γίνεται με τη χρήση πιστωτικών καρτών, την ώρα που, όπως είπε, το ίδιο το κράτος δεν επιβάλλει τέτοιον υψηλό φόρο στις επιχειρήσεις. Και μάλιστα όπως χαρακτηριστικά είπε ο Τρ. Αλεξιάδης σε μια περίοδο που πολλές επιχειρήσεις δεν παρουσιάζουν κέρδη και είναι ζημιογόνες.

Η υψηλή προμήθεια επί του τζίρου για τη χρήση των POs αποτελεί ένα από τα εμπόδια που πρέπει να υπερβεί το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να προωθήσει τον σχεδιασμό του για την επέκταση της χρήσης των πιστωτικών καρτών για τις πληρωμές σε όλες τις επιχειρήσεις. Με τον τρόπο αυτόν εκτιμάται ότι θα αντιμετωπισθεί η μεγάλη φοροδιαφυγή που διενεργείται στην αγορά με την μη έκδοση αποδείξεων. Με τη χρήση των πιστωτικών καρτών όλες οι συναλλαγές θα γίνονται μέσω τραπεζικού λογαριασμού για την κίνηση του οποίου θα έχουν εικόνα οι φορολογικές αρχές.

Στον σχεδιασμό αυτόν εντάσσονται και τα σενάρια που εξετάζονται στο υπουργείο Οικονομικών για τη σύνδεση του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος με τη χρήση πλαστικού χρήματος. Ειδικότερα εξετάζεται το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος να «χτίζεται» με βάση τις δαπάνες που θα γίνονται από τον φορολογούμενο μέσω της χρήσης πιστωτικής κάρτας. Τέτοιες δαπάνες μπορεί να είναι οι ιατρικές καθώς και άλλες κατηγορίες.

Σε δηλώσεις του στον Αnt1 ο Τρύφων Αλεξιάδης αναφερόμενος στις αλλαγές που εξετάζονται στη φορολογία εισοδήματος (οι οποίες θα εφαρμοσθούν για τα εισοδήματα του 2016) είπε ότι θα είναι λογικές και θα έχουν στόχο να μεταφέρουν φορολογικό βάρος στα υψηλά εισοδήματα . Σε ότι αφορά το ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση είπε ότι εξετάζεται το θέμα και ότι οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα. Σχετικά με τη ρύθμιση των 100 δόσεων διευκρίνισε ότι αλλαγές θα υπάρξουν μόνο για όσους πολίτες έχουν τραπεζικές καταθέσεις ή άλλα εισοδήματα μέσω των οποίων μπορούν να πληρώσουν τις οφειλές τους σε λιγότερες από 100 δόσεις.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα