Εξηγήσεις και… νέα φορολογικά μέτρα ζητά η τρόικα

 Εξηγήσεις σε δημοσιονομικά και περαιτέρω ρητές δεσμεύσεις ζητά η τρόικα, μέσω του απαντητικού email που έφτασε στο υπουργείο Οικονομικών τα ξημερώματα της Τετάρτης, αφήνοντας έτσι ανοικτό το εάν θα επιστρέψουν τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα. Ασφαλώς  η εξέλιξη προβληματίζει έντονα την κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται πια μπροστά στην απόλυτη εμπλοκή και εκφράζονται φόβοι για εξάμηνη παράταση του Μνημονίου. 

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το email ήρθε λίγες ώρες πριν από την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή του κρατικού προϋπολογισμού για το 2015.

Συγκεκριμένα, στην απάντησή της η τριμερής των δανειστών κάνει λόγο για επιμέρους εξηγήσεις στα δημοσιονομικά που είχε προτείνει το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, ενώ ζητά περαιτέρω δεσμεύσεις από την ελληνική πλευρά για να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα και να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την πέμπτη αξιολόγηση. Σε αντίστοιχο mail που εστάλη στο υπουργείο Εργασίας ζητείται ποσοτικοποίηση των μέτρων για το ασφαλιστικό, τα οποία πρότεινε η κυβέρνηση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι εκπρόσωποι των δανειστών φέρονται να ζητούν νέα μέτρα και συγκεκριμένα τη λήψη και νέων φορολογικών μέτρων, την αύξηση του ΦΠΑ σε νησιά, σίτιση και φάρμακα, την αλλαγή της ρύθμισης των 100 δόσεων και την κατάργηση της μείωσης κατά 30% της έκτακτης εισφοράς που έχει ήδη ψηφιστεί. Επίσης, ζητούν την αύξηση του ΦΠΑ σε ποτά και τσιγάρα.

Δύσκολη η έλευσή τους το ερχόμενο Σάββατο

Στο απαντητικό email δεν γίνεται καμία αναφορά για τον χρόνο επιστροφής τους στην Αθήνα, με αποτέλεσμα να κρίνεται δύσκολη η έλευσή τους το ερχόμενο Σάββατο. Όπως όλα δείχνουν, εάν οι δανειστές επιστρέψουν, αυτό θα γίνει μετά το Eurogroup της Δευτέρας.

Εξάλλου, αυτό φάνηκε και από την τηλεδιάσκεψη της Τρίτης μεταξύ των εκπροσώπων των δανειστών, η οποία ολοκληρώθηκε δίχως αποτέλεσμα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα