Επέστρεψαν τα αμαρτωλά swaps;

Αναστάτωση στο κυβερνητικό επιτελείο έχει προκαλέσει μια δήλωση του Πέτρου Μηλιαράκη. Το μέλος της γραμματείας του τμήματος Ευρωπαϊκής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Κρήτη Tv δήλωσε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να ξέρουμε πως η κυβέρνηση με το οικονομικό πακέτο που παρέλαβε αναγκάστηκε να κάνει swaps μέσα σε δύο μήνες 49,4 δισ. ευρώ για να μπορέσει να πληρώνει μισθούς και συντάξεις».

Συμπλήρωσε πως επι της ουσίας έχουν αδειάσει τα ταμεία της κεντρικής διοίκησης σημειώνοντας όμως πως «θα κρίνουμε ότι είναι αρνητικό αν τα αποθεματικά δεν επιστρέψουν».
Οι δηλώσεις αυτές έχουν προκαλέσει αναστάτωση με τον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών Δημήτρη Μάρδα να επιβεβαιώνει δια της σιωπής του την αποκάλυψη.
Μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου παρέπεμψε για απαντήσεις στον ΟΔΔΗΧ υποστηρίζοντας πως ο ίδιος είναι αναρμόδιος.
Οι Συμβάσεις Ανταλλαγής ή αλλιώς Swaps, που μας συστήθηκαν στην περίοδο Σημίτη, αποτελούν παράγωγα προϊόντα. Τα χρηματοοικονομικά παράγωγα προϊόντα αποτελούν χρηματοοικονομικά εργαλεία που βασίζονται σε άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα, και η αξία τους προσδιορίζεται κατά έμμεσο τρόπο από την τιμή ενός άλλου υποκείμενου μέσου. Υποκείμενα μέσα θεωρούνται οι μετοχές, τα ομόλογα, τα επιτόκια, οι χρηματιστηριακοί δείκτες αλλά και φυσικά προϊόντα, μεταλλεύματα, συνάλλαγμα κ.α. Τα παράγωγα διαχωρίζονται ανάλογα με το αν διαπραγματεύονται ή όχι σε οργανωμένες αγορές. Υπάρχουν παράγωγα τα οποία δεν διαπραγματεύονται στις οργανωμένες αγορές και ονομάζονται Over-the-Counter. Τέτοια παράγωγα προϊόντα είναι και τα swaps ή Συμβάσεις Ανταλλαγής. Στις οργανωμένες αγορές παραγώγων υπάρχουν αυστηροί κανόνες τους οποίους οι επενδυτές πρέπει να υπακούουν. Τα παράγωγα προϊόντα χρησιμοποιούνται κυρίως για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι η προστασία έναντι των οικονομικών κινδύνων ενώ ο δεύτερος είναι η επίτευξη κέρδους μέσω των μεταβολών στις τιμές των υποκείμενων μέσω δηλαδή των εμπορευμάτων, των αξιών, των επιτοκίων, των οικονομικών δεικτών κ.λ.π.

Διάψευση

Μετά το θόρυβο που προκλήθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου δόθηκε δήλωση του κ. Πέτρου Μηλιαράκη με την οποία μάλλον κάνει τα πράγματα χειρότερα:
«Η δήλωσή μου ότι η κυβέρνηση προέβη σε swaps ύψους 49,4 δισ. ευρώ για να ανταποκριθεί σε δανειακές υποχρεώσεις, προκειμένου να μη θιχτούν μισθοί και συντάξεις, οφείλεται σε λάθος πληροφόρηση από πρωτοσέλιδο δημοσίευμα οικονομικής εφημερίδας της προηγούμενης μέρας».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα