Προ των πυλών νέα δημοσιονομικά μέτρα στην Ιταλία

«Δεν θα αυξήσουμε το ΦΠΑ» διαμηνύει ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, στο πλαίσιο των νέων μέτρων που σχεδιάζει η κυβέρνησή του. Ο Ματέο Ρέντσι θέλει έτσι να στείλει μήνυμα αισιοδοξίας: σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα Ιl Messagero αποκλείει όχι μόνο την αύξηση του ΦΠΑ αλλά και της φορολογικής πίεσης, η οποία στην Ιταλία ανέρχεται ήδη στο 43%.
Το κυβερνητικό επιτελείο στην Ρώμη συντάσσει, στο μεταξύ, το νέο κείμενο οικονομικού προγραμματισμού για την επόμενη τριετία. Άμεση προτεραιότητα είναι να εξοικονομηθούν τουλάχιστον δέκα δισεκατομμύρια ευρώ.

Κύρια σημεία της στρατηγικής της ιταλικής κυβέρνησης είναι η μείωση των φορολογικών διευκολύνσεων για τις επιχειρήσεις, η πώληση της πλειοψηφίας των εταιρειών της τοπικής αυτοδιοίκησης και η δημιουργία ενός ενιαίου κέντρου για τις αγορές και τις προμήθειες του ιταλικού δημοσίου ώστε να μην κοστίζει μια νοσοκομειακή σύριγγα στην Καλαβρία το τριπλάσιο απ΄ ό,τι στο Μιλάνο.

Παράλληλα η κυβέρνηση Ρέντσι θεωρεί ότι η ευελιξία που θα εξασφαλίσει από την Ευρώπη -σε αντάλλαγμα για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων- μπορεί να επιτρέψει την επένδυση μέχρι και οκτώ δισεκατομμυρίων ευρώ σε κοινωνική πολιτική και δημόσια έργα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα