Επενδύσεις και… επενδύσεις για ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα

Το ποδόσφαιρο είναι μπίζνες. Όποιος δεν το αποδέχεται αυτό, απλά αρνείται την πραγματικότητα. Ό,τι ισχύει σε επιχειρηματικό επίπεδο, ισχύει και στον χώρο του «βασιλιά των σπορ», συν ορισμένες παραμέτρους που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο. Τουτέστιν, μία εταιρεία έχει περισσότερες πιθανότητες να επιτύχει τους στόχους της, αν κάνει επενδύσεις και δη τις σωστές επενδύσεις. Όσο περισσότερα επενδύει, τόσο καλύτερο «προϊόν» παράγει. Στο δε ποδόσφαιρο, όσο περισσότερα ρίχνεις στο παζάρι, τόσο καλύτερους παίκτες αγοράζεις και τόσο καλύτερη ομάδα υπάρχει πιθανότητα να δημιουργήσεις.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι το φετινό πρωτάθλημα θα είναι το πιο ανταγωνιστικό των τελευταίων χρόνων. Προφανώς ποντάρουν στην ενίσχυση του Παναθηναϊκού και του ΠΑΟΚ και στην επιστροφή της ΑΕΚ. Όλοι μαζί πρέπει να «κτυπήσουν» τον Ολυμπιακό. Μπορούν; Καλή η θεωρία, αλλά τα πάντα αποδεικνύονται στην πράξη. Εκεί φαίνονται οι στόχοι κάθε ομάδας. Ποιος επένδυσε τα περισσότερα; Η απάντηση είναι απλή. Ο Ολυμπιακός. Η ομάδα του Πειραιά δαπάνησε τα περισσότερα. Για μία ακόμη σεζόν, οι «ερυθρόλευκοι» αναδεικνύονται πρωταθλητές και στις μεταγραφές και στα ποσά που επενδύουν. Η «Α» παρουσιάζει τις μεταγραφές και τα χρήματα που επένδυσαν για την ενίσχυσή τους οι τέσσερις «διεκδικητές» του φετινού τίτλου…

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: 20 εκατομμύρια

Ο Ολυμπιακός ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής και του φετινού καλοκαιριού, πραγματοποιώντας εντυπωσιακό φινάλε. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης από τα 25 εκατομμύρια ευρώ που υπολογίζεται ότι θα πάρουν οι Πειραιώτες από τη συμμετοχή τους στους ομίλους του Champions League, ξόδεψε μόνο για τις καλοκαιρινές ενισχύσεις τα 19,6 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα συμβόλαια των παικτών.
Οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν τη μεγάλη κίνηση με τον ελεύθερο Καμπιάσο, αλλά ελεύθεροι ήταν και οι: Μπρούνο Χαλκιαδάκης, Μπεν, Λόρια, Πουλίδο, Παντελάκης και Τζανδάρης. Ο Ολυμπιακός πήρε δανεικούς τους Φελίπε Πάρντο (2,5 εκατ. ευρώ στην Μπράγκα), Φινμπόγκασον (1 εκατ. ευρώ στη Σοσιεδάδ), ενώ έβαλε το χέρι στην τσέπη και για τους: Ιντέγιε (6 εκατ. ευρώ, Γουέστ Μπρομ), Μιλιβόγεβιτς (2,3 εκατ. ευρώ, Άντερλεχτ), Καπίνο (2 εκατ. ευρώ, Μάιντζ), Ντα Κόστα (2 εκατ. ευρώ, Σίβασπορ), Σέμπα (1,8 εκατ. ευρώ, Εστορίλ), Γούτας (800.000 ευρώ, Ξάνθη), Μαρτίνες (700.000 ευρώ, Παναιτωλικός) και Γιαννιώτας (500.000 ευρώ, Φορτούνα Ντίσελντορφ).

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: 1,55 εκατομμύρια

Αν και οι «πράσινοι» απέκτησαν ένα μεγάλο όνομα, τον Μίκαελ Εσιέν, δεν έδωσαν λεφτά στη Μίλαν, καθώς ο παίκτης έμεινε ελεύθερος. Θα τους κοστίσει μόνο το συμβόλαιό του. Συνολικά ο Παναθηναϊκός έδωσε 1,55 εκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυσή του. Πιο συγκεκριμένα για τους Αμπέντ (600.000 ευρώ σε Νιούκαστλ), Λοντ (350.000 ευρώ σε Ελσίνκι), Τελάντερ (300.000 σε Άαλμποργκ) και Ευαγγέλου (300.000 σε Πανιώνιο), ενώ πήρε ως ελεύθερους τους Εσιέν, Βέμερ, Καλτσά, Σάντσεθ και Γιαννακόπουλο.

ΠΑΟΚ: 6 εκατομμύρια

Ξεκίνησε με βλέψεις για 20 εκατομμύρια ευρώ, αλλά στην πορεία το ποσό αυτό περιορίστηκε σημαντικά. Παρ’ όλα αυτά, ο «Δικέφαλος του Βορρά» ξόδεψε τέσσερις φορές παραπάνω από τον Παναθηναϊκό, φτάνοντας τα έξι εκατομμύρια για την ενίσχυσή του. Ο «δικέφαλος» απέκτησε ως ελεύθερο τον Γκάρι Ροντρίγκες και βέβαια τον Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ και πλήρωσε για τους Τσίμιροτ (1,3 εκατ. ευρώ σε Σαράγεβο), Λέοβατς (1,3 εκατ. ευρώ σε Ριέκα), Σάμπο (700.000 ευρώ σε Σπάρτακ Τρνάβα), Όλσεν (650.000 ευρώ σε Μάλμε), Ζάιρο (400.000 ευρώ σε Τρέντσιν), Χαρίση (400.000 ευρώ σε ΠΑΣ Γιάννινα), Άντονις (330.000 ευρώ σε Σίδνεϊ), Κοροβέση (300.000 ευρώ σε ΠΑΣ Γιάννινα) και Μαλεζά (100.000 ευρώ σε Παναιτωλικό).

ΑΕΚ: 160.000 ευρώ

Είναι η «Σταχτοπούτα» της Super League και, για να μην πάθει τα ίδια με το παρελθόν, εμφανίστηκε εξαιρετικά συγκρατημένη. Πήρε εννιά παίκτες, αλλά πλήρωσε μόνο τον έναν, τον Ανδρεόπουλο, για τον οποίο έδωσε 160.000 ευρώ στην Κέρκυρα. Πήρε όμως ως ελεύθερους τους Μπουονανότε, Τζιμπούρ, Άρθο, Γκάλο, Βάργκας, Ντίντακ, Βασιλαντωνόπουλο και δανεικό τον Μπαρόχα!

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα