Επικοινωνιακή επίσκεψη και στο βάθος μπίζνες…

 

O «φίλος» Φρανσουά ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Ελλάδα, ενημερώθηκε για τα προς πώληση «οικόπεδα», κράτησε τις σημειώσεις του, υποδύθηκε τον δυνατό Ευρωπαίο παίκτη (σχεδόν το αντίπαλο δέος της Μέρκελ) και αποχώρησε για την πατρίδα του.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν αν ο Φρανσουά Ολάντ πήρε τελικά αυτό που έλπιζε από την Ελλάδα. Και φυσικά κανείς δεν πιστεύει πως αυτό είναι οι επενδύσεις, εκτός και αν η συνοδεία του βρήκε κάποια καλή προσφορά. Άλλωστε, στον τομέα των οπλικών συστημάτων δεν άνοιξε καν κουβέντα. Εκείνο που τον ενδιέφερε ήταν να ενισχύσει το προφίλ του σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το πολύ καλά σχεδιασμένο του ταξίδι είχε ως στόχο την ανάδειξη της Γαλλίας στη χώρα που άλλοτε κινούσε τα νήματα στην Ε.Ε. προτού η Γερμανία πάρει κεφάλι.
Εξάλλου, ο γαλλικός Τύπος με εκτενείς αναφορές σημείωσε πως η Γαλλία άργησε πολύ να μπει στο παιχνίδι των «επενδύσεων», παρά το γεγονός πως η Ελλάδα είναι προ πολλού χώρα προς πώληση. Πρόλαβαν οι Κινέζοι και οι Γερμανοί κατά κύριο λόγο, ενώ για τους Γάλλους είναι άγνωστο αν έχει απομείνει κάτι ουσιώδες.
Πάντως, στη διυπουργική συνάντηση για την προώθηση της επενδυτικής συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας, που πραγματοποιήθηκε στο μέγαρο Μαξίμου, αμέσως μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, οι συζητήσεις ήταν γενικόλογες και χαμηλού κόστους.
Τα θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι της συζήτησης ήταν:
# Η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στην αξιοποίηση του προγράμματος Γιουνκέρ.
# Η προοπτική της συνεργασίας επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, καθώς και για την από κοινού συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα των δύο χωρών, στον επενδυτικό τομέα. Ενδεικτικά, αναφέρθηκαν οι κλάδοι του τουρισμού, του πολιτισμού, των μεταφορών, της ενέργειας, των υποδομών και του αγροτικού τομέα.
# Η δημιουργία κοινών επενδυτικών σχημάτων για επενδύσεις σε αναδυόμενες οικονομίες, με έμφαση στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή.
# Στη διάρκεια της συνάντησης αποφασίστηκε η σύσταση κοινής ομάδας εργασίας σε υπουργικό επίπεδο, για την υλοποίηση των παραπάνω κατευθύνσεων, μέσα σε καθορισμένα χρονοδιαγράμματα.

Πού «κοιτούν» οι Γάλλοι
Γίνεται έτσι σαφές πως το ενδιαφέρον των Γάλλων στρέφεται εκ των πραγμάτων πλέον στις υποδομές, τις μεταφορές, τους αυτοκινητοδρόμους και την ενέργεια, όπως μαρτυρά και η ταυτότητα των πέντε επιχειρηματιών που συνόδευσαν τον Γάλλο πρόεδρο στην Αθήνα. Θυμίζεται πως κάποιοι ανέβαζαν τον αριθμό των επιχειρηματιών στους 70, προσπαθώντας να δημιουργήσουν κλίμα, μόνο που η σκληρή πραγματικότητα τους χάλασε τα σχέδια.
Ο πλέον «ενοχλητικός» για το εγχώριο μονοπώλιο επιχειρηματίας ήταν ο Πιερ Κοπέ. Πρόκειται για τον ισχυρό άνδρα του κατασκευαστικού κολοσσού Vinci, ο οποίος λέγεται πως έχει βάλει στο μάτι έργα όπως οι αυτοκινητόδρομοι.
Ο τομέας της ενέργειας και του νερού είναι υψίστης σημασίας για τους Γάλλους, οι οποίοι έχουν και έντονο ενδιαφέρον. Άλλωστε, η γαλλική Suez επιχείρησε την εμπλοκή της στην ΕΥΑΘ κατά το παρελθόν, διατηρώντας σήμερα λίγο παραπάνω από το 5% της εταιρείας. Στην Αθήνα βρέθηκε ο Φιλίπ Ντελέρ, πρόεδρος του διεθνούς τμήματος της Alstom που δραστηριοποιείται αφενός στις μεταφορές –τρένα, μετρό κ.λπ.– και αφετέρου στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και ο Ερίκ Γκεμπαλί, επικεφαλής του τμήματος διεθνούς ανάπτυξης της SUEZ Environnement, της δεύτερης παγκοσμίως εταιρείας διαχείρισης υδάτων.
Μαζί και ο Θωμάς Μπρετ, αναπληρωτής διευθυντής της BIC, και ο Πάρις Μουράτογλου, πρόεδρος της EREN που δραστηριοποιείται και εκείνη στους φυσικούς πόρους και τις ανανεώσιμες πηγές.
Οι συζητήσεις που έγιναν (διερευνητικού κυρίως χαρακτήρα και χωρίς να καταλήξουν προς ώρας κάπου) αφορούσαν την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, καθώς και τις εταιρείες υδάτων. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, έγιναν έμμεσα προτάσεις για εταιρείες οι οποίες όμως δεν είναι προς πώληση από το ελληνικό Δημόσιο, με αποτέλεσμα να γίνει λόγος απλά για… συνεργασία χωρίς όμως να αναλυθούν οι όροι.

 

Ψήφισε «δαγκωτό» Τσίπρα

Το μεγαλύτερο κέρδος από την επίσκεψη Ολάντ ήταν επικοινωνιακό, με τον Αλέξη Τσίπρα να δικαιώνεται από τον Γάλλο πρόεδρο, ο οποίος έκανε αναφορές τόσο στο χρέος όσο και στη σκληρή διαπραγμάτευση της κυβέρνησης, η οποία όμως στήριξε την Ευρώπη!
Ο Ολάντ τόνισε ότι η Ελλάδα έδωσε μαθήματα και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην ελληνική οικονομία, γεγονός που απέδειξε, όπως είπε, έμπρακτα φέρνοντας μαζί του Γάλλους επιχειρηματίες.
«Ξέρω ότι οι μεταρρυθμίσεις που καλείστε να υλοποιήσετε είναι πολύ σκληρές, όλα αυτά όμως είναι απαραίτητα για την εγγύηση του μέλλοντος των Ελλήνων και της ελληνικής οικονομίας», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.
Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες, εκτίμησε, και επανέλαβε ότι η Γαλλία θα παραμείνει στο πλευρό της Ελλάδας στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεών της, τόσο γιατί αυτή ήταν η επιλογή της Ευρώπης όσο και γιατί τις δύο χώρες δένει ένας ιδιαίτερος ιστορικός δεσμός.
Όσον αφορά τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, ζήτησε «να μην αμφισβητηθούν θεμελιώδη δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών, όπως το δικαίωμα για μια στέγη, και αναφέρομαι στις κατασχέσεις πρώτης κατοικίας».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα