Το 0-0 δεν σημαίνει… μηδέν!

Η τρίτη στη σειρά ισοπαλία του ΠΑΟΚ στον όμιλο του Europa League είναι ένα αποτέλεσμα που σαφώς και δεν άρεσε στον κόσμο, βλέποντας για αντίπαλο την αντιεμπορική Κράσνονταρ. Η ωμή ποδοσφαιρική αλήθεια, όμως, είναι τούτη: Δεν είναι καθόλου υποχρεωτικό ο πέμπτος του ελληνικού πρωταθλήματος να νικά τον όγδοο του ρωσικού, που πέρσι μάλιστα ισοβάθμισε με την ΤΣΣΚΑ στη δεύτερη θέση.

Παρατηρώντας το επίπεδο του ελληνικού ποδοσφαίρου σε σύγκριση με το ρωσικό δε νομίζουμε ότι μπορεί κανείς να βγάλει λανθασμένα συμπεράσματα. Είναι η μέρα με τη νύχτα. Στην Ελλάδα μόνο μία ομάδα τα τελευταία 5-10 χρόνια μπορεί και εγγυάται συμμετοχή στην Ευρώπη μετά το Φλεβάρη. Στη Ρωσία οι ομάδες αυτές είναι περισσότερες. Τότε γιατί το 0-0 του ΠΑΟΚ με την Κράσντονταρ αντιμετωπίζεται από τον κόσμο ως αποτυχία;

Η δυναμική του Ιβάν Σαββίδη

Η απάντηση είναι απλή: Ο ΠΑΟΚ από το καλοκαίρι κι έπειτα έχει εκδηλώσει μία δυναμική που όμοιά της δεν έχει φανερώσει στο παρελθόν. Ο Ιβάν Σαββίδης πήγε ένα ωραίο απόγευμα στην ΔΟΥ Θεσσαλονίκης και ξεχρέωσε την ΠΑΕ. Ένα το κρατούμενο. Μέρες αργότερα διέρρευσε η πρόθεσή του για μπάτζετ 20.000.000 ευρώ. Ήρθε ο Άρνεσεν, έφερε τον Τούντορ, η ομάδα άλλαξε σύστημα, το αφομοίωσε σχετικά γρήγορα. Η θλιβερή εικόνα του περσινού δεύτερου γύρου είχε εξαφανιστεί για τα καλά και οι προκρίσεις στα προκριματικά του Europa League ήρθαν εύκολα κι απλά. Κι όταν άρχισε το πρωτάθλημα και ο ΠΑΟΚ προβλημάτισε, τότε ήρθε και ο Μπερμπάτοφ, για να αποδείξει μία ακόμη φορά ο Σαββίδης πως αυτά που λέει δεν είναι λόγια του αέρα. Ότι θέλει πράγματι να οδηγήσει τον ΠΑΟΚ στη λίστα με τα κορυφαία κλαμπ της Ευρώπης.

Αυτή η δυναμική έχει μάλλον αποπροσανατολίσει τον κόσμο που βλέπει το εγχείρημα να παίρνει λάθος δρόμο, ενώ στην πραγματικότητα δεν έχει μπει καν σε δρόμο ακόμη. Είναι στα σπάργανα αυτό που πάει και θέλει να δημιουργήσει ο Ιβάν Σαββίδης. Ο οργανισμός ΠΑΟΚ δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να κινείται σε τρεις και τέσσερις τροχιές. Στον πρωταθλητισμό, στην καλή ευρωπαϊκή πορεία, στη δημιουργία παικτών, στην πώληση παικτών. Ωστόσο είναι υποχρεωμένος να το κάνει. Διαφορετικά δεν θα μεγαλώσει και δεν θα γίνει το μεγάλο ευρωπαϊκό σωματείο που ονειρεύεται ο ιδιοκτήτης του.

Εκπτώσεις δεν μπορεί να κάνει ο Σαββίδης αν θέλει να δει την ομάδα του μεγάλη κι έτσι ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να μάθει να πορεύεται με όλα τα καρπούζια στις μασχάλες του, τα αγωνιστικά καρπούζια, αλλά και τα οργανωτικά. Ο Δικέφαλος παρά τις γκέλες του σε Ελλάδα και Ευρώπη, αυτή τη στιγμή έχει να επιδείξει πολλά πράγματα, τα οποία δεν γίνονται αποδεκτά από τον κόσμο που τρέφεται μόνο με νίκες. Ας τα δούμε:

Πρωτάθλημα

Ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί να καυχιέται για τη βαθμολογική του συγκομιδή, αλλά η αλήθεια είναι πως μετά τις δύο πρώτες αγωνιστικές, στις οποίες πλήρωσε το μάρμαρο των ευρωπαϊκών προκριματικών, παίζει πολύ καλύτερα και έχει ηττηθεί μόνο από τον Ολυμπιακό. Αυτό το παιχνίδι του «κάθισε» σε άσχημη συγκυρία, μόλις 2,5 μέρες μετά τον αγώνα με την Ντόρτμουντ. Δεν ήταν τόσο χειρότερος από τον αντίπαλό του, που σημειωτέον έχει μόνο νίκες (πλην της ήττας από την Μπάγερν).

Ευρώπη

Ο ΠΑΟΚ πέρασε τρεις νοκ άουτ φάσεις και στον όμιλο δεν έχει ήττα. Είναι δύσκολο το πρόγραμμα, αλλά παραδοσιακά φέρνει καλά εκτός έδρας αποτελέσματα σε ματς που είναι αουτσάιντερ, ενώ σαφώς έχει τον πρώτο λόγο με την Καμπάλα στην Τούμπα. Είναι στο κόλπο για τα καλά.

Δημιουργία παικτών

Τρομερά ανεβασμένος ο ΠΑΟΚ τα τελευταία χρόνια στις ομάδες U-19 U-17 και U-15.  Απόδειξη το ότι φτάνει σε τελικούς και κατακτά τρόπαια.  Ο Δημήτρης Πέλκας είναι από τα 14 στην ομάδα και τώρα στα 21 του παίζει με την Εθνική ανδρών.  Το ίδιο και ο Στέλιος Κίτσιου. Ανερχόμενος είναι και ο 21χρονος Δημήτρης Κωνσταντινίδης, επίσης από τα 14 στον ΠΑΟΚ. Ο Έργκιν Κάτσε είναι στο Δικέφαλο από τα 11 του! Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και ο Μαλεζάς πήγε στον ΠΑΟΚ πριν ενηλικιωθεί. Για τον δε Αθανασιάδη τα λόγια είναι περιττά. Είναι στον ΠΑΟΚ από 8 χρονών!

Πώληση παικτών

Έχει κανείς αμφιβολία ότι ο ΠΑΟΚ θα αρχίσει σιγά-σιγά να πουλάει παίκτες; Για τον Μακ θα πέσει χοντρό πακέτο, ενώ για όλους τους πιτσιρικάδες θα γίνει μεγάλη κουβέντα στο μέλλον.  Για την ώρα η ΠΑΕ δεν έχει μπει σε αυτή τη διαδικασία, αλλά θα το κάνει. Ο Άρνεσεν δεν ήρθε μόνο για να επιλέγει και να πείθει παίκτες. Αλλά και για να προωθεί.

Και κάτι τελευταίο που πάλι δεν σημαίνει πολλά για τον κόσμο, αλλά είναι χαρακτηριστικό της διοίκησης Σαββίδη. Το 2007 ο ΠΑΟΚ βρισκόταν στην 105η θέση της κατάταξης των ομάδων της UEFA.  Δύο χρόνια αργότερα είχε κατρακυλήσει στην 149η θέση, ενώ το 2011 βελτιώνει και πάλι ελαφρώς τη θέση του φτάνοντας την 109η. Όσο υπάρχει Ιβάν Σαββίδης, όμως, ο ΠΑΟΚ έχει φτάσει στα καλύτερά του. Σήμερα είναι η 57η ομάδα της λίστας και μία πιθανή πρόκριση θα τον ανεβάσει ακόμη περισσότερο.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα