«Ευθύνη μας η ανατροπή της μνημονιακής τυραννίας»

Με επιθετικό τρόπο προς όλους άνοιξε τις διαδικασίες του ιδρυτικού επί της ουσίας συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας. Με την ομιλία του απάντησε σε όλα τα καυτά θέματα που οι σύνεδροι θα διαπραγματευτούν τις επόμενες μέρες δείχνοντας που θέλει να το πάει.

Για το θέμα της εκλογής του προέδρου ξεκαθάρισε πως «όλη η εξουσία, αλλά και όλη η ευθύνη στα μέλη του κόμματος» δείχνοντας πως μόνος δρόμος είναι η εκλογή από την βάση και όχι την Κεντρική Επιτροπή όπως επιθυμούν οι συνιστώσες.
Αναφορικά τώρα με τις συνιστώσες, δεν φαίνεται διατεθειμένος να διαπραγματευθεί πολλά χωρίς όμως να πιέζει στα άκρα. «Σε ένα Συνέδριο που θα γεννήσει τον νέο ενιαίο και ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ, που θέλει, ξέρει και μπορεί να αναλάβει την ευθύνη της μεγάλης ανατροπής αλλά και την ευθύνη της ανοικοδόμησης της πατρίδας μας» είναι η χαρακτηριστική του φράση.
Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε το κάλεσμα που απεύθυνε στο ΚΚΕ ευθέως αλλά και στο ΠΑΣΟΚ εμμέσως καθώς αναφερόταν στους απογοητευμένους ψηφορόρους της Ιπποκράτους.
«Στο κοινωνικό αυτό μέτωπο δεν ξεχνάμε – και δεν αγνοούμε – τις άλλες αριστερές πολιτικές δυνάμεις. Κυρίως τις δυνάμεις του ΚΚΕ» είπε χαρακτηριστικά ενώ λίγο αργότερα συμπλήρωσε: «Από το βήμα αυτό του ιστορικού Συνεδρίου μας, θέλουμε να απευθύνουμε ένα παλλαϊκό προσκλητήριο και στον απλό δημοκρατικό κόσμο που στήριξε στη μεταπολίτευση το αίτημα της Αλλαγής και απόθεσε τις ελπίδες του στο τότε ΠΑΣΟΚ».

Για ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είπε: Τα κόμματα του χθες, τα υπεύθυνα για το κατάντημα της χώρας και του λαού, που έριξαν την οικονομία στα βράχια, οι ακροδεξιοί του κου Σαμαρά και του κου Βορίδη, οι καιροσκόποι του κου Βενιζέλου, οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής, οι βαρόνοι των μίντια και της οικονομικής διαπλοκής, οι φοροφυγάδες των διαφόρων λιστών με τις αφορολόγητες καταθέσεις, οι πλιατσικολόγοι της δημόσιας περιουσίας, οι δανειστές της διεθνούς τοκογλυφίας. Όλοι τους ενώθηκαν για να μας αντιμετωπίσουν.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είπε: Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ στην Αθήνα, σε αυτό το ιστορικό συνέδριο αριστερής επανίδρυσης.
Αριστεροί και αριστερές όλων των γενεών, δημοκράτες και πατριώτες από διαφορετικές πολιτικές καταγωγές, από διαφορετικές παραδόσεις, από διαφορετικές θεωρήσεις, για να διατρανώσουμε αυτό που όλος ο ελληνικός λαός, ο κόσμος της εργασίας, περιμένει από εμάς:
Την ετοιμότητά μας και την πίστη μας να αναλάβουμε την ευθύνη της ανατροπής της μνημονιακής τυραννίας και της παλαιοκομματικής φαυλοκρατίας.
Και να κυβερνήσουμε το τόπο στη πιο δύσκολη στιγμή της νεότερης ιστορίας του, με στόχο να αποκαταστήσουμε τη δημοκρατία, την εθνική ανεξαρτησία και την αξιοπρέπεια του Ελληνικού λαού.
Σε αυτό το προσκλητήριο, στο δημοκρατικό προσκλητήριο της μαχόμενης Αριστεράς είμαστε σήμερα παρόντες και παρούσες, όλες και όλοι.
Και έχουν όλοι και όλες την ισότιμη θέση που τους αναλογεί.
Κανείς αγωνιστής και καμιά αγωνίστρια δεν περισσεύει.
Οι αγωνιστές της γενιάς της Εθνικής Αντίστασης.
Οι σύντροφοι της ΕΔΑ και της Νεολαίας Λαμπράκη.
Οι μαχητές της αντιδικτατορικής πάλης.
Ο πολιτικός πλούτος της Μεταπολίτευσης.
Αλλά και ο πλούτος των κινημάτων, νέων και παλιών…
…Και δεν ανταμώσαμε από τύχη.
Είμαστε όλοι μας παιδιά και εγγόνια εκείνων που από τα πρώτα βήματα του εργατικού κινήματος, άναψαν το φως της κομμούνας και της ταξικής χειραφέτησης.
Είμαστε παιδιά και εγγόνια εκείνων που στη δικτατορία του Μεταξά έδωσαν μέσα στην παρανομία, αλλά και μέσα από Ακροναυπλίες και τα ξερονήσια, τη μάχη της δημοκρατίας.
Είμαστε παιδιά και εγγόνια εκείνων που στη γερμανική κατοχή δημιούργησαν με τον πατριωτισμό και το αίμα τους το θαύμα της εθνικής αντίστασης.
Της μεγάλης δημοκρατικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, που έζησε επί δεκαετίες με το φόβο και τη τρομοκρατία του παρακράτους.
Και που έδωσε τις μεγάλες μάχες της δημοκρατίας, του 114, των Λαμπράκηδων.
Τη δύσκολη και αιματηρή μάχη κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών, για ψωμί-παιδεία και ελευθερία.
Αυτοί είμαστε. Δεν είμαστε σπορά της τύχης. Ερχόμαστε από πολύ μακριά και πάμε πολύ μακριά.

Για την πολιτική που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ: Η ακύρωση των μνημονίων και η επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης, είναι η βάση, πάνω στην οποία χτίζουμε τον οδικό χάρτη της εξόδου από τη κρίση.
Το προηγούμενο διάστημα καταθέσαμε τις βασικές προγραμματικές μας κατευθύνσεις, ενώπιον του ελληνικού λαού.
Δεσμευόμαστε για άμεσα μέτρα ανακούφισης από τη φτώχεια.
Με μια νέα σεισάχθεια για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Με φορολογική ελάφρυνση για τους μη έχοντες.
Με τα προγράμματα «Σπίτι για όλους» και «Τροφή για όλους»
Με εγγυημένη πρόσβαση στα βασικά αγαθά, της ενέργειας, του νερού, της τηλεπικοινωνίας, του φαρμάκου, της μετακίνησης.
Δεσμευόμαστε για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ελλάδας
Διότι ανάπτυξη δε γίνεται με τον Τουρισμό του all inclusive που δεν αφήνει τίποτα στην τοπική οικονομία.
Ούτε με το ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%.
Διότι ανάπτυξη δεν είναι να καταστρέψετε την Χαλκιδική, για να ευνοηθούν οι μονίμως ευνοούμενοι.
Διότι με το ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση η Χαλκιδική θα σωθεί. Δε θα καταστραφεί. Το περιβάλλον θα προστατευθεί. Δεν θα ισοπεδωθεί.
Διότι ανάπτυξη δε γίνεται χωρίς δημόσιες τράπεζες, που θα βοηθούν τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα, τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις
Διότι ανάπτυξη δε γίνεται με την αγροτική γη ερημωμένη και τους αγρότες να αδυνατούν να παράξουν και τη Αγροτική Τράπεζα στα ιδιωτικά συμφέροντα…

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα