Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους τόκους υπερημερίας του ΟΓΑ

Διετής παραγραφή αλλά και μειωμένο ποσοστό στους τόκους υπερημερίας ισχύουν για τον ΟΓΑ σύμφωνα με απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.

Υιοθετώντας  εισήγηση της αρεοπαγίτου και προέδρου της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Βασιλικής Θάνου, οι δικαστές του ανωτάτου δικαστηρίου  έκριναν ότι ο ΟΓΑ εξομοιώνεται με το Δημόσιο με αποτέλεσμα να ισχύει διετής και όχι πενταετής παραγραφή για τις σε βάρος του οικονομικές αξιώσεις. Επίσης  διετής είναι και η παραγραφή των αναδρομικών αξιώσεων από διαφορές αποδοχών, επιδόμάτων και οικονομικών παροχών των υπαλλήλων του ΟΓΑ. Ως προς τους τόκους υπερημερίας, βάσει της απόφασης της Ολομέλειας του ανωτάτου δικαστηρίου, ο ΟΓΑ  για τις πάσης φύσεως οφειλές του πρέπει  να καταβάλει τόκους υπερημερίας 6% και όχι τον αυξημένο τόκο που καταβάλλει κάθε άλλος φορέας ή ιδιώτης που έχει οφειλές στον επίμαχο Οργανισμό (από 8,75% έως 12,25%).

Σύμφωνα με την απόφαση , η διετής  παραγραφή και ο μειωμένος τόκος που απολαμβάνει ο ΟΓΑ είναι συνταγματικές καθώς η διάκριση αυτή μεταξύ του ΟΓΑ και των λοιπών φορέων έχει θεσπιστεί για λόγους ευρύτερου δημοσίου συμφέροντος.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα