Ζητούμενο η επανένωση της… πολυκατοικίας

 Η ήττα της Νέας Δημοκρατίας τόσο στις ευρωεκλογές, όσο και στις πολυπληθείς περιφέρειες (Αττική-Κεντρική Μακεδονία), αλλά και στους δήμους (πρωτεύουσες νομών), αναμφίβολα προκαλεί αναταράξεις στο εσωτερικό του κόμματος. Ειδικά μετά και την απώλεια παραδοσιακών δήμων στο λεκανοπέδιο.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Ήδη οι πρώτες μουρμούρες έχουν φθάσει έως το Μαξίμου και ο Αντώνης Σαμαράς, πέραν των αλλαγών που σχεδιάζει στο κυβερνητικό σχήμα, σκέφτεται και το πώς θα διευρύνει την παράταξη, αλλά και εάν τελικά αρχίσει την υλοποίηση του σχεδιασμού για τη «Νέα Ελλάδα».

Ήδη εντός της Ν.Δ. υπάρχουν δύο τάσεις. Η μία που λέει πως πρέπει η Ν.Δ. να στραφεί προς το κέντρο, και η άλλη πως πρέπει να κάνει ανοίγματα προς τα δεξιά της, ειδικά μετά το καλό αποτέλεσμα του ΛΑΟΣ και του Γιώργου Καρατζαφέρη στις ευρωεκλογές. Μάλιστα, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου υπήρχαν φωνές που έλεγαν πως συνεργάτες του πρωθυπουργού έχουν τη λογική της Πολιτικής Άνοιξης, με συνέπεια να οδηγούνται σε λάθη και αποκλεισμούς, που φέρνουν αρνητικά αποτελέσματα και συρρικνώνουν την παράταξη.

Έτσι, δεν ήταν λίγοι αυτοί (ειδικά από το περιβάλλον της οικογένειας Μητσοτάκη) που κατηγορούσαν τον πρωθυπουργό ότι εγκλωβίζεται από συνεργάτες του σε «δεξιές πολιτικές» που αφαιρούν από τη Ν.Δ. το κεντροδεξιό και φιλελεύθερο πρόσημο.

«Οι συνεργάτες οδήγησαν τον πρωθυπουργό σε άστοχες επιλογές στις αυτοδιοικητικές εκλογές, με αποτέλεσμα η Ν.Δ. να συντριβεί στην Αττική, τον δήμο Αθήνας και στη Θεσσαλονίκη», λένε χαρακτηριστικά, «δείχνοντας» τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, ο οποίος υπέδειξε τον Γιάννη Ιωαννίδη για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, προκαλώντας ρήγμα με τον Απόστολο Τζιτζικώστα και οδηγώντας τη Ν.Δ. σε μια ατυχή περιπέτεια.

Επίσης, ασκήθηκε κριτική στο γεγονός ότι οι συνεργάτες του πρωθυπουργού που προέρχονται από την Πολιτική Άνοιξη έχουν εκδιώξει τόσο τους «καραμανλικούς», όσο και την πρώην υπουργό Ντόρα Μπακογιάννη, το πολιτικό βάρος της οποίας δεν αμφισβητεί κανείς. Δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι στελέχη που διατηρούν στενές σχέσεις με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή εξέφρασαν ανοιχτά τη διαφωνία τους για τις επιλογές στο ευρωψηφοδέλτιο, ενώ ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής απέφυγε να στηρίξει ανοιχτά τη Ν.Δ. στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα και αρκέστηκε σε μία υποτυπώδη στήριξη την ημέρα της εορτής του, δίχως να κάνει ο ίδιος δήλωση, αλλά οι συνομιλητές του μετέφεραν τις απόψεις του.

Οι εισηγήσεις

Μετά το ατυχές αποτέλεσμα της Κυριακής, ο Αντώνης Σαμαράς έχει δεχθεί εισηγήσεις, ώστε να ανοίξει τις πόρτες του κόμματος και να αναθερμάνει τις σχέσεις του με στελέχη που απομακρύνθηκαν. Κεντρικό πρόσωπο σε αυτή την προσπάθεια επανένωσης της παράταξης είναι η Ντ. Μπακογιάννη. Η πρώην υπουργός δείχνει να έχει πλήρως αποστρατευθεί και δεν συμμετείχε πουθενά στην προεκλογική μάχη του κόμματος. Άλλοι, πάλι, εκτιμούν πως ενδιαφέρεται για τη θέση του Επιτρόπου της Ελλάδας, η οποία θα κενωθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο όταν η Μαρία Δαμανάκη θα εγκαταλείψει τις Βρυξέλλες.

Η πρόταση που έχει γίνει στον Αντ. Σαμαρά είναι να εντάξει πάλι την Ντόρα Μπακογιάννη στο στενό του επιτελείο, οπότε ακόμη και εάν δεν την επιλέξει για επίτροπο θα της έχει δώσει ενεργό ρόλο και δεν θα διαμαρτυρηθεί.

Ένα άλλο πρόσωπο στο παζλ που χρειάζεται σύνθεση είναι ο Γ. Καρατζαφέρης, στον οποίο η Ν.Δ. έκλεισε την πόρτα τους προηγούμενους μήνες, επανήλθε στα πολιτικά πράγματα με ένα ποσοστό-έκπληξη στις ευρωεκλογές που πλησίασε σχεδόν το 3%.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, μιλώντας στον τ/σ Mega, εμφανίστηκε διαλλακτικός και δήλωσε, μάλιστα, ότι «η ΝΔ δεν έχασε τις δυνάμεις της στις ευρωεκλογές έναντι του ΣΥΡΙΖΑ». Είχε προηγηθεί, το βράδυ της Κυριακής, ένα τηλεφώνημα-έκπληξη από τον Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος τον συνεχάρη για τα ποσοστά του ΛΑΟΣ.

Παρά το γεγονός ότι δεν του έχει γίνει καμία πρόταση επίσημη ή ανεπίσημη από τη Ν.Δ., ο Γ. Καρατζαφέρης εξέφρασε την πρόθεσή του να μην προσχωρήσει στο κυβερνών κόμμα, διότι όπως είπε δεν τον εκφράζει η πολιτική του. Είπε ότι από τώρα και στο εξής θα κινηθεί με σύνεση και με στόχο να μην εκλεγεί ο Αλ. Τσίπρας πρωθυπουργός.

Βέβαια στη συνέχεια πρόσθεσε ότι δεν επιστρέφει με πρόεδρο τον Σαμαρά. Όλοι πλέον κατανοούν, ότι ο Γ. Καρατζαφέρης το επόμενο διάστημα θα προσπαθήσει να αντλήσει ψήφους από τη Χρυσή Αυγή, με στόχο να εισέλθει ο ΛΑΟΣ στη Βουλή. Αυτό θα τον φέρει σε καλύτερη διαπραγματευτική θέση όταν θα γίνει το κάλεσμα για κεντροδεξιά πανστρατιά.

Οι «καραμανλικοί»

Παρ’ ότι ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής εξακολουθεί να σιωπά και δεν δείχνει διάθεση να αναμειχθεί στις εσωκομματικές διεργασίες της Ν.Δ., στελέχη που συνομιλούν συχνά μαζί του τον βρίσκουν προβληματισμένο με τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής και τις αυτοδιοικητικές αστοχίες της περασμένης Κυριακής.

Πρώην βουλευτές αλλά και εν ενεργεία στελέχη του «καραμανλικού» μπλοκ εκτιμούν ότι είναι επείγον για τη Ν.Δ. να κάνει κεντροδεξιά στροφή και υποστηρίζουν ότι το «φαινόμενο Τάκης Μπαλτάκος» έκανε ιδεολογική και εκλογική ζημιά στην παράταξη, και ότι οι ψήφοι πήγαν τελικά στη Χρυσή Αυγή. Τα εν λόγω στελέχη ζητούν διορθωτικές κινήσεις από τον Αντ. Σαμαρά και πιστεύουν ότι η ανάταξη της οικονομίας θα πρέπει να συνδυαστεί με την ανάταξη της Ν.Δ., τόσο σε ιδεολογικό όσο και σε οργανωτικό επίπεδο.

Πίεση για ανοίγματα και σκέψεις για έκτακτο συνέδριο τον Ιούλιο

Ήδη έχει αρχίσει η πίεση στον Αντ. Σαμαρά να προχωρήσει σε ανοίγματα της Ν.Δ. στις υπόλοιπες δυνάμεις και προσωπικότητες της ευρύτερης κεντροδεξιάς, όχι όμως με το σχέδιό του για τη «Νέα Ελλάδα». Σε κάθε περίπτωση μοιάζει να ανοίγει ένας διάλογος που περιλαμβάνει ακόμη και έκτακτο συνέδριο της Ν.Δ. τον Ιούλιο όπου θα γίνει και το «προσκλητήριο».

Σε τροχιά προσέγγισης με τη Ν.Δ. δείχνουν να κινούνται, εξάλλου, και μία σειρά από ανεξάρτητους βουλευτές, αλλά και από νυν βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων που θέτουν ακόμη και ζήτημα ηγεσίας του κόμματος μετά το κακό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Ο Παύλος Χαϊκάλης και ο Βασίλης Καπερνάρος έχουν στρέψει τα πυρά τους κατά της ηγεσίας των ΑΝ.ΕΛ. Το να επιστρέψει ο Πάνος Καμμένος στη Ν.Δ., μάλλον πρέπει να αποκλειστεί, το να ελέγξει όμως το κόμμα του και τους βουλευτές που ζητούν παράταση του κοινοβουλευτικού τους βίου είναι διαφορετικής τάξης θέμα.

Επίσης, εντός της Ν.Δ. ήδη δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως πρέπει να γίνουν ανοίγματα και προς τους Πολύδωρα, Νικολόπουλο, Ζώη και Ψωμιάδη, ώστε οι συγκεκριμένοι όχι μόνο να επιστρέψουν, αλλά να αποτελέσουν και το ανάχωμα προς τη Χ.Α.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα