Ζ.Κ. Τρισέ: Η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιταχυνθεί το 2014

Την εκτίμηση ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιταχυνθεί το 2014 χάρη στις πολιτικές των κεντρικών τραπεζών και την λιτότητα στην ευρωζώνη φέτος, εξέφρασε σε συνέντευξή του στο CNBC ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, τονίζοντας ωστόσο πως απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

«Βρισκόμαστε ξεκάθαρα σε τροχιά ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο με μερικές θετικές εκπλήξεις από τις ανεπτυγμένες οικονομίες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, ενώ πρόσθεσε «Ενδεχομένως να υπάρχει μια επιβράδυνση της ανάπτυξης σε ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες αλλά θα πρέπει να εξετάζουμε κάθε οικονομία στη βάση των δικών της θεμελιωδών και θεωρώ πω, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους, πως θα είναι μια χρονιά ανάπτυξης».

Αναφερθείς συγκεκριμένα στην Ευρώπη, ο κ. Τρισέ που διετέλεσε επικεφαλής της ΕΚΤ από το 2003 έως και το 2011, παρατήρησε «έχει γίνει σκληρή δουλειά στον τομέα της προσαρμογής».

Σημειώνεται ότι τα κράτη της ευρωζώνης έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα λιτότητας προκειμένου να καταφέρουν να θέσουν υπό έλεγχο τα τεράστια ελλείμματά τους.

«Οι 5 χώρες που δέχτηκαν τις πιέσεις των αγορών έχουν πλέον ανακάμψει και ισορροπώντας σχεδόν τα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών τους σε σχέση με το 2008 και το 2009 που ήταν εξαιρετικά ελλειμματικά», τόνισε ο κ. Τρισέ αναφερόμενος στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ισπανία.

Ο ίδιος, εκτίμησε πως το 2014 η ευρωπαϊκή οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1% περίπου. Δεν είναι ακόμα εμφανές και απαιτούνται αρκετές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε να επιταχυνθεί η ανάπτυξη στην Ευρώπη, πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα