Η αντιπαράθεση βάζει στο… περιθώριο τους δελφίνους

Σε μελέτη μέχρι τελικής πτώσεως βρίσκονται οι βουλευτές της ΝΔ. Τι μελετούν. Μα τα τέσσερα πρώτα νομοσχέδια της νέας κυβέρνησης που αφορούν την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο , την προστασία της πρώτης κατοικίας και την επανίδρυση της ΕΡΤ.
Κατ’ αρχάς είναι βέβαιο, ότι τα νομοσχέδια θα ψηφιστούν με μεγάλη πλειοψηφία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απλά θα ψηφίσει κάποια από αυτά δίχως την απαραίτητη κριτική. Εξάλλου οι εκτιμήσεις στην Συγγρού κάνουν λόγο, ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστούν, ενώ θεωρούν ότι θα έχουν μηδενική απόδοση στα έσοδα του κράτους όπου παρατηρείται σημαντική υστέρηση.
• Στο πρώτο νομοσχέδιο που αφορά την ανθρωπιστική κρίση θα περιλαμβάνονται συγκεκριμένες ρυθμίσεις για την παροχή δωρεάν ρεύματος και σίτισης σε 300.000 νοικοκυριά και ρύθμιση για την έναρξη του προγράμματος στέγασης για 30.000 δικαιούχους. Στη ΝΔ δηλώνουν ότι με το νομοσχέδιο αυτό «παραβιάζονται ανοικτές θύρες» αφού από την αρχή του έτους οι ίδιες διατάξεις ήταν στα σχέδια της τότε κυβέρνησης και μάλιστα είχαν εξαγγελθεί από τον Αντώνη Σαμαρά. Επιπροσθέτως η επιδότηση ανά άτομο, λένε στη ΝΔ, είναι σαφώς πολύ μικρότερο από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που είχε προαναγγείλει η προηγούμενη κυβέρνηση.
• Για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών η αξιωματική αντιπολίτευση θα υποστηρίξει ότι θα είναι χειρότερη από την ήδη ισχύουσα ρύθμιση και αυτό γιατί θα ευνοήσει όσους είναι «κατ’ επάγγελμα» κακοπληρωτές. Επιπλέον όπως αναφέρουν τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της ΝΔ ουδείς θα πιεστεί να πληρώσει τις βεβαιωμένες οφειλές του αφού δεν προβλέπεται καμία ποινή, με αποτέλεσμα μέσα σε ένα μήνα τα έσοδα του κράτους να μειωθούν επιπλέον 30%.
• Για την προστασία της πρώτης κατοικίας η ρύθμιση θα έχει έκτακτο χαρακτήρα και θα αφορά κατοικίες των οποίων η αντικειμενική αξία δεν υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ. Εδώ η ΝΔ θα υποστηρίξει ότι ουδείς τα τελευταία τρία χρόνια υπήρξε άνθρωπος που έχασε την πρώτη του κατοικία και ότι η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είχε παγώσει τους πλειστηριασμούς.
• Τέλος για το νομοσχέδιο επανίδρυσης της ΕΡΤ η θέση της ΝΔ είναι πάγια και εκφράστηκε με τον εντονότερο τρόπο το Σαββατοκύριακο με επίσημη δήλωση του εκπροσώπου του κόμματος. Η κυβέρνηση επιθυμεί να ανοίξει την ήδη εν λειτουργία ΕΡΤ για να διορίσει ημετέρους και επιπλέον θα επιβαρύνει τους πολίτες με ένα επιπλέον δήθεν ανταποδοτικό τέλος.

Η απάντηση και τα εσωκομματικά
Λόγω της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και της επίθεσης προς τον Αντώνη Σαμαρά, στη ΝΔ οι εσωκομματικές διαδικασίες πέρασαν σε δεύτερη μοίρα το Σαββατοκύριακο.
Οι συνθήκες έχουν εξελιχθεί πολύ άσχημα και ακόμη και από τα μετριοπαθή της ΝΔ διατυπώνουν έντονη ανησυχία για τις εξελίξεις και την τελική κατάληξη της διελκυστίνδας που έχει ξεκινήσει η ελληνική κυβέρνηση με την ευρωζώνη. Και ταυτόχρονα δεύτερες σκέψεις σχετικά με τη σκοπιμότητα αποσταθεροποίησης της Νέας Δημοκρατίας σε αυτή τη συγκυρία.
Δεν είναι τυχαίο το μήνυμα που έστειλε η Συγγρού μετά τη σοβαρή διαφοροποίηση – στα όρια του διχασμού – της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. «Η κυβέρνηση αυτή είναι ήδη από μόνη της αποσταθεροποιημένη. Η ασυνέπεια πληρώνεται πάντα ακριβά. Τα ψέματά τους τα βλέπουν ακόμα και οι δικοί τους» επεσήμανε η αξιωματική αντιπολίτευση, πριν την κατακλείδα: «Η ΝΔ παραμένει εγγυητής των ομαλών εξελίξεων του Τόπου».
Φυσικά αυτή είναι η άποψη του πρώην πρωθυπουργού και των συνεργατών του. Μάλιστα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η ηγετική του ομάδα ανησυχούν σφόδρα τόσο για τον κίνδυνο ταμειακής ασφυξίας στην Ελλάδα όσο και για το ενδεχόμενο ρήξης με την Ευρωζώνη, είτε γιατί η κυβέρνηση θα βυθιστεί στο σαθρό έδαφος των προεκλογικών της εξαγγελιών είτε γιατί δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που ανάλαβε έναντι του Eurogroup. Η ανάλυση αυτή, που συμμερίζονται και στελέχη εκτός ηγετικής ομάδας και, μάλιστα, εκ των αμφισβητιών του κ. Σαμαρά, επηρεάζει ευθέως και τις εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος.
Η πλειοψηφία των στελεχών μοιάζει να κρατά επιφυλακτική στάση, εν αναμονή των εξελίξεων. Οι περισσότεροι προκρίνουν την έναρξη μίας μακράς καταστατικής διαδικασίας που θα αναδείξει τα λάθη που έγιναν και θα συζητήσεις για το ιδεολογικό στίγμα του κόμματος. Η λογική αυτή υιοθετείται και από τον κ. Σαμαρά ο οποίος ουδέν πρόβλημα να πραγματοποιήσει τη σχετική συζήτηση έχει.
Μία μικρή μερίδα στελεχών, επί του παρόντος, φαίνεται να προκρίνει τη γραμμή της ρήξης με τον Πρόεδρο του κόμματος. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, τελικώς στην κοινοβουλευτική ομάδα της Πέμπτης μία τέτοια θέση να μην εκφραστεί από περισσότερα του ενός – δύο μελών της γαλάζιας Κ.Ο. Εφόσον αυτό επιβεβαιωθεί, ο κ. Σαμαράς εκτιμά ότι δεν θα συνιστά αμφισβήτηση για τον ίδιο και, συνεπώς, ο ίδιος θα μπορεί να δρομολογήσει με ψυχραιμία τις διαδικασίες ανασυγκρότησης του κομματικού μηχανισμού και αναζήτησης ενός νέου πολιτικού και προγραμματικού λόγου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα