Η αξιολόγηση θα φέρει ρήτρα εξαίρεσης για τα ομόλογα

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει μια διαδικασία η οποία θα αποκαταστήσει τον πολιτικό διάλογο μεταξύ της κυβέρνησης και των τριών θεσμών και θα οδηγήσει σε μια αξιόπιστη προοπτική για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης βάσει της ισχύουσας ρύθμισης, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Παρεμβαίνοντας ενώπιον της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων της Ευρωβουλής, ο Μ. Ντράγκι εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, «με καλή θέληση από όλες τις πλευρές», θα καταλήξουν σε ένα αποτέλεσμα που θα συμβάλει στην αποκατάσταση αυτής της αξιόπιστης προοπτικής για επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης.
Ο Μ. Ντράγκι εξέφρασε ακόμη την ετοιμότητα της ΕΚΤ να επαναφέρει τη ρήτρα εξαίρεσης για τα ελληνικά ομόλογα μόλις διαπιστωθεί ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Οι συνθήκες αυτές υπήρχαν τον Αύγουστο του 2012, αλλά όχι τον Φεβρουάριο του 2015, όταν η επικοινωνιακή πολιτική βασικών υπουργών της κυβέρνησης παραπέμπει συχνά στη χρεοκοπία και την αφερεγγυότητα κάτι που αποδυναμώνει περαιτέρω την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, τόνισε.
Ο Μ. Ντράγκι αρνήθηκε ότι η ΕΚΤ εκβιάζει την Ελλάδα, τονίζοντας ότι η έκθεση της Τράπεζας προς την Ελλάδα ανέρχεται σε 104 δισ. ευρώ ή 65% του ΑΕΠ της χώρας, η οποία είναι η υψηλότερη στην ευρωζώνη. «Για ποιόν εκβιασμό λοιπόν μιλάμε;», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι η όριο έκδοσης έντοκων γραμματίων για την Ελλάδας περιορίζεται σε 15 δισ. ευρώ- κάτι που αποφασίστηκε στο πλαίσιο του προγράμματος και όχι από την ίδια την ΕΚΤ.
Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει πλήρως τις δεσμεύσεις της και να εκπληρώσει όλες τις δανειακές της υποχρεώσεις έναντι των πιστωτών της, επέμεινε ο πρόεδρος της ΕΚΤ ο οποίος επανέλαβε ότι «δεν συζητάμε για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ».
Την ίδια ώρα και σύμφωνα με το Bloomberg o Κριστιάν Νουαγιέ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ εκτίμησε πως «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να αυξήσει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών μέσω του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA), με την προϋπόθεση ότι αυτή δεν θα χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση του ελληνικού Δημοσίου».
«Θέλουμε o ELA να προσφέρει την αναγκαία ρευστότητα για να μπορούν οι τράπεζες να χρηματοδοτούν την ελληνική οικονομία. Δεν μπορεί να σχεδιασθεί για να καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του δημοσίου, αλλά η υπόλοιπη οικονομία δεν πρέπει να υποφέρει από έλλειψη (ρευστότητας)» δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης.
Ο κ. Νουαγιέ δήλωσε, επίσης, ότι η Ελλάδα πρέπει να προσφύγει στην επιβολή περιορισμών για να σταματήσει την εκροή ιδιωτικών κεφαλαίων, μόνο εάν δεν υπάρχει καμία άλλη επιλογή.
Οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων αποτελούν «πραγματικά ένα εργαλείο τελευταίας καταφυγής» δήλωσε, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση πρέπει να κάνει οτιδήποτε για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη μεταξύ των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών και να παρουσιάσει μία ξεκάθαρη πορεία αποκατάστασης της οικονομικής ανταγωνιστικότητας» οπότε οι εκροές «απλά θα εξαφανισθούν».
Ολα αυτά ενώ η Bundesbank προειδοποιεί πως η κρίση απλώνεται ακόμα πάνω από την Ευρώπη ζητώντας να γίνουν βήματα προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η ευρωζώνη θα είναι σε θέση να αντέξει την ενδεχόμενη χρεοκοπία οποιουδήποτε κράτους-μέλους της νομισματικής ένωσης. Αυτό στο μηνιαίο δελτίο της το οποίο δημοσιεύθηκε σήμερα.
«Η κρίση του χρηματοπιστωτικού τομέα και του κρατικού χρέους… δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί» ανέφερε η Μπούντεσμπανκ στο μηνιαίο δελτίο της και πρόσθεσε ότι είναι τα κράτη και οι επενδυτές αυτοί που πρέπει να αναλαμβάνουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για τα χρέη τους.
«Υπό αυτή την έννοια, η νομισματική ένωση θα όφειλε να είναι σε θέση να αντέξει την ακραία περίπτωση της αδυναμίας πληρωμών ενός κράτους-μέλους» προσθέτει η γερμανική κεντρική τράπεζα.
Η προτροπή της Μπούντεσμπανκ συνοδεύεται από την πρότασή της να ληφθούν μέτρα ώστε μεγάλες τράπεζες -συστημικά σημαντικές- να μπορούν να εκκαθαριστούν με το ελάχιστο δυνατό κόστος για τα κράτη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα