Η εκδίκηση του Ρομπέρτο

Η Μπενφίκα ήταν καλύτερη αλλά ο Ρομπέρτο πήρε την εκδίκησή του για την άστοχη έξοδο στη Λισαβόνα. Με μια εμφάνιση του Ισπανού που θα μείνει για πολλά χρόνια χαραγμένη στη μνήμη των φίλων του Ολυμπιακού, οι πρωταθλητές Ελλάδας νίκησαν τους Πορτογάλους με 1-0 για την 4η αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Champions League. Το γκολ της νίκης πέτυχε ο Μανωλάς στο 13’.

Έκπληξη με Σαβιόλα

Με τη γνωστή αλλά πετυχημένη συνταγή του 4-4-1-1 παρέταξε ο Μίτσελ τον Ολυμπιακό, κάνοντας την έκπληξη αφού πίσω από τον Μήτρογλου επέλεξε τον Σαβιόλα αντί του Τσόρι που ήταν το φαβορί τις τελευταίες ώρες για να αγωνιστεί ως βασικός αλλά και τον Σαμπού Γιαταμπαρέ ως δεξί χαφ. Στις υπόλοιπες θέσεις τις ενδεκάδας δεν υπήρχαν αλλαγές με τον Ρομπέρτο να είναι κάτω από τα δοκάρια, Σαλίνο, Μανωλάς, Σιόβας, Χολέμπας στις τέσσερις θέσεις της άμυνας, Μανιάτης και Σάμαρης αμυντικά χαφ και ο Φουστέρ ως αριστερός χαφ.

Από την άλλη μεριά, ο Ζόρζε Ζέσους για λογαριασμό της Μπενφίκα προτίμησε το πιο συμπαγές 4-3-3 σε αντίθεση με το 4-2-3-1 που χρησιμοποιεί συνήθως. Ο Αρτούρ βρέθηκε στη θέση του τερματοφύλακα, Μάξι Περέιρα (δεξιά), Γκαράι, Λουιζάο, Σίλβιο (αριστερά), ο Μάτιτς μπροστά από τα σέντερ μπακ έχοντας μπροστά του, τους Πέρεζ και Ρουμπέν Αμορίμ και στις πτέρυγες πίσω από τον Όσκαρ Καρντόσο ήταν οι Γκαϊτάν (δεξιά) και Μάρκοβιτς (αριστερά).

Παραλίγο μοιραίος, αλλά… ωραίος
Παρά τη δύναμη της έδρας, ο Ολυμπιακός ήταν αυτός που μπήκε μουδιασμένος στο ματς και η Μπενφίκα –ένεκα και της εμπειρίας της ως ομάδα- παραλίγο να το εκμεταλλευτεί αλλά ο Ρομπέρτο έδωσε τις απαραίτητες λύσεις. Συγκεκριμένα στο 5’ και στο 8’ είπε «όχι» σε Όσκαρ Καρντόσο και Μάρκοβιτς αντίστοιχα. Ο πρώτος νικήθηκε από τον Ισπανό όταν επιχείρησε το σουτ με τη μία μετά από μια σέντρα από τα αριστερά ενώ ο δεύτερος νικήθηκε σε τετ-α-τετ αφού πρώτα είχε προηγηθεί σοβαρό λάθος από τον Μανωλά.

Ωστόσο, ο Ολυμπιακός κόντρα στη ροή του αγώνα και μέσω στημένης φάσης ευτύχησε να προηγηθεί. Ο Χολέμπας στο 13’ εκτέλεσε το κόρνερ και ο Μανωλάς αφού πήδηξε μόνος του στην «καρδιά» της περιοχής των Πορτογάλων, με κεφαλιά δεν είχε κανένα πρόβλημα να ανοίξει το σκορ, ισοφαρίζοντας -και με το παραπάνω- το προηγούμενο λάθος του.

Μέχρι τη λήξη του α’ μέρους, η Μπενφίκα είχε αναλάβει πλήρως την πρωτοβουλία των κινήσεων αλλά ο Μάρκοβιτς για ακόμα μια φορά ήταν απρόσεκτος στην τελική προσπάθεια όπως και ο Μάτιτς καθώς μετά από εκτέλεση κόρνερ, έμεινε ξεχασμένος στη μικρή περιοχή έχοντας πλάτη στον Ρομπέρτο αλλά προτίμησε το τακουνάκι, από το να κοντρολάρει και να σκοράρει.

Ο σκόρερ του Ολυμπιακού, Κώστας Μανωλάς, λίγο έλειψε στο ξεκίνημα του β’ μέρους να γίνει ο μοιραίος της ομάδας του, αφού η απομάκρυνση που επιχείρησε ήταν εντελώς άτσαλη,αλλά ευτυχώς για τον ίδιο και τους συμπαίκτες του, βρέθηκε και πάλι ο Μάρκοβιτς σε καίρια θέση (και όχι κάποιος άλλος), με τον Ρομπέρτο να τον νικάει ακόμα μια φορά.

Ανίκητος Ρομπέρτο

Ωστόσο, ο επιθετικός μονόλογος της Μπενφίκα δεν σταμάτησε στις ευκαιρίες του Σέρβου. Στο 52’ αφού κυκλοφόρησε πολύ σωστά την μπάλα έξω από την περιοχή του Ολυμπιακού, ο Σίλβιο που είχε προωθηθεί από τη θέση του αριστερού μπακ βρέθηκε τετ-α-τετ με τον Ρομπέρτο αλλά για ακόμα μια φορά ο γκολκίπερ των «ερυθρολεύκων» είπε «όχι».

Την ίδια απάντηση στους Πορτογάλους είχε και στο 58’ όταν απέκρουσε σε κόρνερ το σουτ του Πέρεζ από το ύψος της μεγάλης περιοχής. Σε εκείνο το σημείο ακούστηκε και το σύνθημα «Ρομπέρτο, αλάνι για πάντα στο λιμάνι» και απόλυτα δικαιολογημένα  αφού ο πανήψυλος τερματοφύλακας ήταν αλάνθαστος. Και πού να ήξεραν ότι το σόου του 27χρονου είχε και συνέχεια.

Η «ραψωδία» του Ρομπέρτο συνεχίστηκε στο 77’ και στο 88’ όταν νέος «πελάτης» του ήταν ο νεοεισελθών, Τζούρισιτς που σε δύο περιπτώσεις νικήθηκε από τον τερματοφύλακα των πρωταθλητών Ελλάδας. Την πρώτη ο Σέρβος πέρασε όποιον βρήκε μπροστά του, σούταρε με το μυτάκι αλλά η κατάληξη ήταν να απλώσει το δεξί του χέρι ο Ρομπέρτο και να τελειώσει τη φάση ενώ στη δεύτερη το τετ-α-τετ βρήκε πάλι νικητή τον πρώην άσο της Σαραγόσα.

Σε αυτή τη φάση ουσιαστικά τέλειωσε και το παιχνίδι αφού οι Πορτογάλοι κατάλαβαν ότι το βράδυ της 5ης Νοεμβρίου άνηκε αποκλειστικά στον Ρομπέρτο και ήταν αδύνατο να νικηθεί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι παίκτες και Μίτσελ στη λήξη του ματς έτρεξαν προς τον Ισπανό για να τον αγκαλιάσουν, αναγνωρίζοντας την προσφορά του στη νίκη της ομάδας.

Έτσι, ο δανεικός από την Ατλέτικο Μαδρίτης τερματοφύλακας, έδωσε την απάντησή του σε όσα χλευαστικά σχόλια διάβασε από τον πορτογαλικό Τύπο την επομένη του αγώνα πριν από 15 μέρες στη Λισαβόνα, λόγω της άστοχης εξόδου του στη φάση της ισοφάρισης των «αετών».

Ολυμπιακός (Μίτσελ): Ρομπέρτο – Σαλίνο, Μανωλάς, Σιόβας, Χολέμπας – Σάμαρης, Μανιάτης – Γιαταμπαρέ (56’ Εντινγκά), Φουστέρ (72’ Μπονγκ) – Σαβιόλα (46’ Τσόρι), Μήτρογλου

Μπενφίκα (Ζόρζε Ζέσους): Αρτούρ – Μάξι Περέιρα, Λουιζάο, Γκαράι, Σίλβιο – Μάτιτς, Ρούμπεν Αμορίμ (79’ Καβαλέιρο), Πέρεζ – Γκαϊτάν, Μάρκοβιτς (72’ Τζούρισιτς), Όσκαρ Καρντόσο (71’ Λίμα)

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα