«Η Ελλάδα αναδύεται δυναμικά μετά από έξι χρόνια ύφεσης»

Με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης διεξάγεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, η Ευρωαραβική Σύνοδος «Εταίροι για την Ανάπτυξη», για τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και αραβικού κόσμου.

Στόχος να αναπτυχθεί μια πιο αντιπροσωπευτική και δυναμική πλατφόρμα για τη διεξαγωγή συζητήσεων για μια ευρωαραβική στρατηγική συνεργασία και συμμαχία μεταξύ των δύο οικονομικών και πολιτικών ενώσεων.

O Aλέξης Τσίπρας στην εναρκτήρια ομιλία του τόνισε πως «η Ελλάδα τούτη τη στιγμή αναδύεται δυναμικά μετά από έξι χρόνια οικονομικής κρίσης και ύφεσης αναβαθμίζοντας σταθερά τον ρόλο της ως πυλώνα ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή μας». Σημείωσε παράλληλα ότι η Ελλάδα είναι “λιμάνι και γέφυρα” μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη, συμπληρώνοντας πως «βήμα βήμα καταφέραμε να σταθεροποιήσουμε την οικονομία μας και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε η διαφαινόμενη ανάκαμψη να έχει μόνιμα χαρακτηριστικά».

«Είμαστε αποφασισμένοι για δραστικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος και την οικονομία»

Είμαστε αποφασισμένοι για δραστικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος και την οικονομία για να παταχθεί οριστικά η γραφειοκρατία, σημείωσε μεταξύ άλλων, αναφέροντας το νέο αναπτυξιακό νόμο αλλά και το νέο πλαίσιο για αδειοδοτήσεις.
«Αντιμετωπίζουμε για πρώτη φορά το λαθρεμπόριο και τη σπατάλη του δημοσίου, έχοντας ήδη τα πρώτα αποτελέσματα. Τα δημόσια οικονομικά μας είναι σε τάξη, εισάγουμε πλαίσιο διαχείρισης των επισφαλών δανείων. Οι καταθέσεις επιστρέφουν σταδιακά», υπογράμμισε.

Εντονο επενδυτικό ενδιαφέρον αραβικών χωρών

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον αραβικών χωρών για επενδύσεις στην Ελλάδα σε telecoms, ναυπηγική, ΑΠΕ και πληροφορική, αναφέροντας μεταξύ άλλων τις επενδύσεις σε Ελληνικό και Αστέρα Βουλιαγμένης. Υπάρχει βάση στην οποία μπορούμε να χτίσουμε μελλοντικές συνεργασίες, σημείωσε.

Σημείωσε ότι και οι εμπορικές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο είναι αξιόλογες, σημειώνοντας ότι παρά τη δίνη της οικονομικής κρίσης, οι εμπορικές συναλλαγές παρέμειναν ικανοποιητικές.

Τι είπε για πλεόνασμα και χρέος

Μιλώντας για το φλέγον θέμα του χρέους ο πρωθυπουργός τόνισε: «Η Ελλάδα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της, η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης έδειξε ότι υπάρχει μεταρρυθμιστική βούληση στην Ελλάδα» ζητώντας από τους εταίρους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για το χρέος.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το υψηλό δημόσιο χρέος αποτελεί βάρος, εξ ου και στη συμφωνία επιδιώξαμε οι μεταρρυθμίσεις να συνδυαστούν με τις απαραίτητες ενέργειες από τους εταίρους για το χρέος. Οι εταίροι δεσμεύτηκαν για βραχυπρόθεσμες και μεσομακροπρόθεσμες ενέργειες για το χρέος.

«Το Δεκέμβριο θα αποφασιστούν τα άμεσα μέτρα παρεμβάσεων για το χρέος. Άποψη μας είναι ότι αμέσως μετά θα πρέπει να ξεκινήσουν οι συζητήσεις τόσο για τις επόμενες παρεμβάσεις για το χρέος, όσο και για τα για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2018 και μετά. Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για συμμετοχή της Ελλάδας στο QE», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018 θα συμβάλλει στην αύξηση των επενδύσεων και την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής, σημείωσε.

Το πρώτο ευρωαραβικό παγκόσμιο συνέδριο αναμένεται να θέσει τα θεμέλια για έναν δραστήριο και ουσιαστικό ευρω-αραβικό διάλογο.

Ποιοι συμμετέχουν

Εκτός από τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, θα συμμετάσχουν ακόμα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής αναπτυξης Μάρκος Μπόλαρης, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, η αναπληρωτής υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντούρα, ο ΓΓ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ Γιώργος Τσίπρας, η προέδρος της Εθνικής Τράπεζας και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Λούκα Κατσέλη, ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο προέδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, οι πρώην υπουργοί Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Πέτρος Δούκας, Γ. Μανιάτης και άλλοι.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα