Η Ελλάδα πέμπτη στην Ε.Ε. στην ποιότητα υδάτων κολύμβησης

Στις πρώτες πέντε χώρες τής Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ύδατα κολύμβησης βρίσκεται η Ελλάδα. Τα ύδατα στις παραλίες, στα ποτάμια και στις λίμνες της Ευρώπης ήταν σε γενικές γραμμές υψηλού επιπέδου το 2013, ενώ πάνω από το 95 % των εν λόγω περιοχών πληροί τις ελάχιστες απαιτήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία σχετικής έκθεσης, τα παράκτια ύδατα κολύμβησης είχαν μια ελαφρώς καλύτερη επίδοση από τα εσωτερικά ύδατα.

Όλες οι περιοχές κολύμβησης στην Κύπρο και το Λουξεμβούργο κρίθηκαν εξαιρετικές. Τις χώρες αυτές ακολούθησαν η Μάλτα (99%, εξαιρετικής ποιότητας ύδατα), η Κροατία (95%) και η Ελλάδα (93%). Στο άλλο άκρο της κλίμακας, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη μεγαλύτερη αναλογία των περιοχών «ανεπαρκούς ποιότητας» ήταν η Εσθονία (6%), η Ολλανδία (5%), το Βέλγιο (4%), η Γαλλία (3%), η Ισπανία (3%) και η Ιρλανδία (3%).

Η ετήσια έκθεση για την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) παρακολουθεί την ποιότητα των υδάτων σε 22.000 περιοχές κολύμβησης σε όλη την Ε.Ε., την Ελβετία και, για πρώτη φορά, την Αλβανία.

Ο αρμόδιος Επίτροπος για το Περιβάλλον, Γιάνεζ Ποτότσνικ δήλωσε: «Αποτελεί ευχάριστη είδηση το γεγονός ότι η ποιότητα των ευρωπαϊκών υδάτων κολύμβησης εξακολουθεί να είναι υψηλή. Ωστόσο, δεν μπορούμε να επαναπαυόμαστε όσον αφορά έναν τόσο πολύτιμο πόρο, όπως είναι το νερό. Πρέπει να συνεχιστεί η διασφάλιση της πλήρους προστασίας των υδάτων κολύμβησης και του πόσιμου νερού, καθώς και των υδάτινων οικοσυστημάτων μας».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα