Η… εντιμότητα φεύγει η λιτότητα έρχεται(;)

Με τις τρεις πλευρές να επιμένουν στις κόκκινες γραμμές τους, την Κριστίν Λαγκάρντ να απειλεί με Grexit και τον Πιερ Μοσκοβισί να δηλώνει αισιόδοξος, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό θέμα. Στόχος είναι να γίνουν οι μικρότερες εκατέρωθεν υποχωρήσεις, ώστε να είναι και επικοινωνιακά διαχειρίσιμες. Και για την ελληνική πλευρά η λύση να μην αποδειχθεί επώδυνη.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Τα δεδομένα των διαπραγματεύσεων πλέον είναι ξεκάθαρα: Το ΔΝΤ θέτει τις κόκκινες γραμμές του στις μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στο συνταξιοδοτικό και στα εργασιακά. Στο πίσω μέρος της σκέψης του ΔΝΤ βρίσκεται η διαγραφή του χρέους, ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο. Η Κομισιόν έχει κόκκινες γραμμές στη μη διαγραφή του χρέους και σχετικά χαλαρές γραμμές στις σκληρές μεταρρυθμίσεις όπως αυτές του συνταξιοδοτικού και των εργασιακών. Και η κυβέρνηση βρίσκεται στη μέση, αντιμετωπίζοντας κόκκινες γραμμές από παντού.
Πληροφορίες θέλουν το ταμείο να κάνει μικρές υποχωρήσεις, που όμως τις πουλά πολύ ακριβά: κάνει πίσω στις μεταρρυθμίσεις σε εργασιακά και συνταξιοδοτικό, αλλά ζητά μέτρα πολλών δισεκατομμυρίων που θα έχουν ως συνέπεια περαιτέρω συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας. Και αυτό μόνο και μόνο για να μεταθέσει για λίγο αργότερο τη σημαντική αυτή συζήτηση. Μεγάλη ελπίδα για την κυβέρνηση παραμένει η Ουάσιγκτον και οι πιέσεις προς όλες τις πλευρές για λύση εδώ και τώρα. Κάτι που μεταφράζεται σε υποχωρήσεις.
Σε κάθε περίπτωση, με δηλώσεις κυβερνητικοί αξιωματούχοί υποστηρίζουν ότι η λύση είναι κοντά. Όπως άλλωστε τόνισε και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, «αυτή η αισιοδοξία, την οποία εκφράζει η ελληνική κυβέρνηση, δεν είναι λόγια του αέρα. Εδράζεται σε πολύ συγκεκριμένα στοιχεία, εδράζεται στην εμπειρία όλων των προηγούμενων εβδομάδων και την πρόοδο που έχει γίνει. Εμείς προσερχόμαστε σε αυτές τις διαπραγματεύσεις με σκοπό, μέχρι την Κυριακή, να υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους». Όταν όμως ερωτήθηκε για τα αγκάθια του ΔΝΤ, απέφυγε να απαντήσει ευθέως, επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο αυτό τα πραγματικά προβλήματα, ενώ εντελώς αντιφατικά υποστήριξε πως «νομίζουμε ότι είναι ώριμες πλέον οι συνθήκες, ώστε να επέλθει συμφωνία. Έχουν γίνει πολλές συζητήσεις. Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις, έχει καταθέσει πολύ ρεαλιστικές προτάσεις. Πάνω σε αυτές τις προτάσεις έχουν τοποθετηθεί και τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, έχουν βελτιώσει κομμάτια και από αυτές τις προτάσεις. Γίνεται μια εποικοδομητική συζήτηση, και όλο αυτό είναι που μας εμπνέει αισιοδοξία ότι μέσα σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρχει η θετική κατάληξη και η συμφωνία».
Την ίδια ώρα, κυβερνητικοί κύκλοι υποστηρίζουν πως μόνο τυχαίες δεν είναι οι συνεντεύξεις τόσο του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όσο και της διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, οι οποίοι πιέζουν για λύση με τους απόλυτους όρους των δανειστών. Ειδικά η δεύτερη έβαλε εκ νέου στο τραπέζι την απειλή του Grexit αν δεν βρεθεί κοινός τόπος για συνολική συμφωνία.
«Δηλώσεις οι οποίες γίνονται, πολλές φορές, δεν είναι ουδέτερες σε σχέση και με τη διαπραγμάτευση, η οποία λαμβάνει χώρα αυτήν τη στιγμή. Δεν εξετάζω τους σκοπούς για τους οποίους γίνονται διάφορες δηλώσεις, και μάλιστα δηλώσεις με διαφορετική χροιά, όπως θα έχετε διαπιστώσει και εσείς μέσα από την ειδησεογραφία. Σίγουρα δηλώσεις οι οποίες γίνονται, που δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης, είναι δηλώσεις που εντάσσονται και σε ένα γενικότερο κλίμα διαπραγμάτευσης –και ενδεχομένως και πίεσης, αν θέλετε– προς την ελληνική πλευρά, ώστε στο πλαίσιο αυτής της διαπραγμάτευσης να κάνει κάποιες επιπλέον υποχωρήσεις. Επομένως, εμείς εκφράζουμε την αισιοδοξία μας. Έχουμε τη βούληση, την οποία έχουμε εκφράσει συγκεκριμένα και πρακτικά μέσα σε αυτές τις διαπραγματεύσεις. Έχουμε διανύσει πολύ μεγάλη απόσταση, ενδεχομένως μεγαλύτερη από αυτήν που αναλογούσε στην ελληνική κυβέρνηση και την ελληνική κοινωνία, που έχει υποστεί τις γνωστές συνέπειες τα τελευταία πέντε χρόνια. Επομένως, πιστεύουμε ότι με βάση όλη αυτή τη διαδρομή, που έχουμε κάνει στις διαπραγματεύσεις, είμαστε κοντά στη συμφωνία. Και από εδώ και πέρα, προφανώς, όσοι δηλώνουν σε τόσο στεντόρειους τόνους την απαισιοδοξία τους, ελπίζουμε αυτό να μην υποκρύπτει και προθέσεις και όχι μόνο εκτιμήσεις», απαντά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η απειλή του Grexit
Από το κυβερνητικό στρατόπεδο αντιμετωπίζουν με καχυποψία και τα σενάρια που διακινούνται από διάφορα κέντρα περί Grexit. Ξεκαθαρίζοντας πως μια τέτοια επιλογή δεν αποτελεί ταμπού για την κυβέρνηση, εξηγούν πως «κανένας δεν θα μπορούσε να απομειώσει τις συνέπειες, τις επιπτώσεις ενός Grexit, μόνο στο οικονομικό επίπεδο. Δεν έχει νόημα να επιχειρηματολογήσουμε εάν οι συνέπειες ενός τέτοιου απευκταίου ενδεχομένου θα ήταν μικρές ή μεγάλες για την παγκόσμια οικονομία, για την ίδια την Ευρωζώνη. Όλοι αντιλαμβανόμαστε πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είχε πολύ ευρύτερες συνέπειες και σε παράγοντες που δεν έχουν να κάνουν μόνο με την οικονομία, αλλά και με την ίδια την ουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πολιτικά ζητήματα, με γεωπολιτικά ζητήματα, και νομίζω ότι οι επιπτώσεις θα ήταν πολύ μεγαλύτερες σε κάθε περίπτωση».

Τηλεδιάσκεψη Τσίπρα με Ολάντ και Μέρκελ
Εν όψει της τριμερούς συνάντησης της Δευτέρας των Μέρκελ – Ολάντ και Γιουνκέρ με κύριο… πιάτο την Ελλάδα, τηλεδιάσκεψη με τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο είχε ο Αλέξης Τσίπρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τηλεδιάσκεψη διήρκεσε μία ώρα και εντάσσεται στο πλαίσιο της ανάληψης προσωπικών πρωτοβουλιών από τον πρωθυπουργό, προκειμένου να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατό και να ολοκληρωθούν με επιτυχία οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Αθήνα και την πλευρά των διεθνών πιστωτών της.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά την πρόσφατη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την κα Μέρκελ και τον κ. Ολάντ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στη Ρίγα της Λετονίας, η Γερμανίδα καγκελάριος είχε προσωπικά δεσμευθεί να αναλάβει πρωτοβουλίες και η ίδια, προκειμένου οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους θεσμούς να ολοκληρωθούν με επιτυχία.
Παρόντες στο Μέγαρο Μαξίμου, εκτός από τον πρωθυπουργό, ήταν ακόμη ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, που είχαν σύσκεψη με τον κ. Τσίπρα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα