«Ιεροεξετάστριες» καθεστωτικής κοπής

Μοναδικές στιγμές για την ιστορία της ελληνικής Βουλής έζησαν οι συμμετέχοντες στην Επιτροπή Διαφάνειας, στην οποία προήδρευε η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Μια τυπική διαδικασία για την πρόσληψη της διοίκησης της ΕΡΤ μετατράπηκε σε δικαστήριο, με «κατηγορούμενους» τους Διονύση Τσακνή και Λάμπη Ταγματάρχη.

Ρεπορτάζ: Άγγελος Δημητρίου
Σε σοβαρά σφάλματα υπέπεσε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας για τη νέα διοίκηση της ΕΡΤ, στην προσπάθειά της να εμφανίσει την υποψηφιότητα Ταγματάρχη άκυρη και κυρίως να πλήξει τον πολιτικό προϊστάμενο και στενό συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα, Νίκο Παππά.
Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο θέμα του Champions League, αναπαράγοντας και «νομιμοποιώντας» την επιχειρηματολογία της DIGEA, δηλαδή ότι η ΕΡΤ έδωσε υπέρογκα ποσά, τη στιγμή μάλιστα που είναι γνωστό ότι επετεύχθη οικονομία κλίμακος 20% σε σχέση με την προηγούμενη σύμβαση της ΕΡΤ και μάλιστα για καλύτερο-περισσότερο προϊόν.
Μήπως, δηλαδή, θα έπρεπε να το αφήσει και να το πάρουν οι ιδιωτικοί σταθμοί; Μήπως αν η διοίκηση Ταγματάρχη άφηνε το Champions League δεν θα τον κατηγορούσαν ότι το έκανε για να ωφελήσει τους ιδιωτικούς σταθμούς;
Η «κατηγορία» ότι ο Λ. Ταγματάρχης εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ιδιωτικών σταθμών, που όλως τυχαίως εμφανίστηκε όλο αυτό το διάστημα σε γνωστά περιθωριακά sites, μόνο το γέλιο μπορεί να προκαλεί, καθώς δεν υπάρχει άλλος διευθύνων σύμβουλος που να χτυπήθηκε τόσο πολύ από τα ιδιωτικά κανάλια όσο αυτός.
Πιστοποιητικό «αγωνιστικών» φρονημάτων
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε η κα Κωνσταντοπούλου στις δομές της ΕΡΤ. Τι θα ήθελε να ακούσει; Μία διοίκηση που εντελώς… ερασιτεχνικά και ανεύθυνα θα έλεγε «ναι, θα κρατήσουμε όλες τις δομές», ή μία υπεύθυνη διοίκηση που θα υποστήριζε το αυτονόητο, δηλαδή ότι θα πρέπει πρώτα να καταγραφεί το στελεχιακό δυναμικό και μετά να εξεταστεί ποιες δομές θα μπορεί να υποστηρίξει;
Η εμμονή της, δε, με τη μετατροπή της ΕΡΤ σε ψηφιακό πάροχο ξεπέρασε κάθε όριο, καθώς η γνωστική ανεπάρκειά της την οδήγησε να επαναλαμβάνει την ίδια ερώτηση, με τον Λ. Ταγματάρχη μάταια να προσπαθεί να της εξηγήσει πως η ΕΡΤ δεν διαθέτει ούτε παράγει μηχανήματα, οπότε θα πρέπει να γίνει διαγωνισμός, κάτι που θα οδηγήσει σε καθυστέρηση μερικών μηνών.
Η κα Κωνσταντοπούλου δεν φαίνεται να δίνει ιδιαίτερη σημασία στις ικανότητες, προσόντα, προϋπηρεσία για τη νέα διοίκηση της ΕΡΤ. Το μόνο που την ένοιαζε ήταν η στάση που κράτησε ο καθένας από τις 11 Ιουνίου 2013 και μετά. Το λάθος βέβαια των υποψηφίων ήταν ότι απάντησαν.
Την ώρα που όλος ο κόσμος είναι άνεργος και τα νοσοκομεία δεν έχουν φάρμακα, η κα Κωνσταντοπούλου ασχολείται με το αν θα βγει η Ραδιοτηλεόραση και πού θα στεγάζεται. Από την άλλη, ο Λ. Ταγματάρχης, στην προηγούμενη θητεία του, δύο χρόνια διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ δεν κατάφερε να κάνει μία σειρά μυθοπλασίας, ώστε να δώσει δουλειά σε Έλληνες δημιουργούς, σκηνοθέτες και ηθοποιούς, την ώρα που ο κλάδος τους μαστίζεται από φτώχεια και ανεργία.
Για να μην ξεχνιόμαστε, στην «ιερά εξέταση» που κράτησε περισσότερες από 10 ώρες η κα Κωνσταντοπούλου είχε συμμέτοχο και τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ραχήλ Μακρή, η οποία άνοιξε τη συζήτηση ρωτώντας για το αν άλλο μέλος της διοίκησης, η κα Παπακωνσταντίνου, είναι βαφτισιμιά του νέου διευθύνοντος συμβούλου. Η απάντηση μάλλον δεν την ικανοποίησε, μιας και το ερώτημα επέστρεψε ελαφρώς αλλαγμένο: ερωτήθηκαν, λοιπόν, μήπως τελικά είναι βαφτισιμιά του πατέρα Ταγματάρχη!
Τελικά μόνο αν είναι εγγεγραμμένη στη συνιστώσα που ανήκει η ίδια ή αν διαβάζει Αυγή δεν ρώτησαν τον Λάμπη Ταγματάρχη οι δύο προαναφερθείσες κυρίες για να καταλήξουν ότι «δεν επείσθησαν» για να εγκρίνουν της υποψηφιότητες χωρίς όμως να αναφέρουν και τους λόγους.
Το διά ταύτα
Η κα Κωνσταντοπούλου έχει παρεξηγήσει τους λόγους που οδήγησαν τον κόσμο στο προαύλιο της ΕΡΤ, τις «μαύρες» εκείνες μέρες.
Ο κόσμος δεν πήγε να υπερασπιστεί τους υπαλλήλους της ΕΡΤ, που έτσι και αλλιώς η περιρρέουσα ατμόσφαιρα έκανε λόγο για προνομιακές προσλήψεις «ημέτερων» των δύο –μέχρι τότε– κυβερνητικών κομμάτων. Ο κόσμος πήγε να υπερασπιστεί το δικαίωμά του να έχει δημόσια τηλεόραση, τη δική του τηλεόραση, αυτή που εκείνος πλήρωνε μέχρι τότε.
Αν η κα Κωνσταντοπούλου νομίζει ότι η νέα ΕΡΤ θα πρέπει να γυρίσει πίσω στα παλιά και να γίνει μαγαζάκι κάποιων, τότε ο κόσμος δεν θα αργήσει να ξαναγυρίσει στο προαύλιο της ΕΡΤ. Αλλά αυτή τη φορά θα γυρίσει για να την κλείσει εκείνος…
Σχολιάζοντας την διαδικασία και στην στάση του… διδύμου πολιτικές σχολιαστές διατύπωσαν την άποψη ότι οι Λάμπης Ταγματάρχης και Διονύσης Τσακνής ήταν απλά τα «θύματα» σε ένα ατομικό επικοινωνιακό παιχνίδι.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα