«Η Ε.Ε. δεν απειλεί καμία χώρα με έξοδο από τη Σένγκεν»

Για μία ακόμη φορά, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος εμφανίστηκε καθησυχαστικός αναφορικά με το μέλλον της Ελλάδας στη ζώνη Σένγκεν αφού επεσήμανε ότι δεν διατρέχει κίνδυνο αποβολής της. Ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν απειλεί καμία χώρα με έξοδο από τη Σένγκεν, επισημαίνοντας πως «οι κανόνες της Συνθήκης δεν προβλέπουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο».

Σε συνέντευξή του στο «EurActiv», ο κ. Αβραμόπουλος τονίζει πως αυτό που προσπαθεί να κάνει η Επιτροπή είναι να διασφαλίσει και να ενισχύσει τη ζώνη Σένγκεν, δίνοντας έμφαση στο γεγονός πως χρειάζεται να «θωρακιστούν» τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.

«Αν θέλουμε να συνεχίσουμε να μετακινούμαστε ελεύθερα στο εσωτερικό της, πρέπει να διαχειριζόμαστε καλύτερα τα εξωτερικά μας σύνορα. Βοηθάμε την Ελλάδα να το πετύχει αυτό και ο ίδιος γνωρίζω προσωπικά ότι η χώρα προσπαθεί πολύ προς αυτήν την κατεύθυνση» αναφέρει.

Παράλληλα, ο Έλληνας επίτροπος ξεκαθαρίζει πως «τα σύνορά μας δεν χρήζουν προστασίας από έκθετους σε κίνδυνο ανθρώπους, χρειάζονται καλύτερη οργάνωση», τονίζοντας ότι «σε όποιον βρίσκεται ενώπιον ευρωπαϊκού συνόρου και επιθυμεί να αιτηθεί άσυλο θα πρέπει να παρέχεται η δυνατότητα να το κάνει».

Σύμφωνα όμως με τον κ. Αβραμόπουλο, «θα πρέπει να γνωρίζουμε ποιοι είναι αυτοί που φθάνουν, να καταγράφονται και να δίνουν δακτυλικά αποτυπώματα».

«Η τήρηση αυτής της διαδικασίας είναι θεμελιώδης για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών και την ασφάλειά μας, και πρέπει να βελτιωθεί. Το γεγονός ότι η Ελλάδα χρησιμοποιεί τις ένοπλες δυνάμεις δεν σημαίνει ότι “προστατεύει” τα σύνορά της, αλλά στοχεύει στη βέλτιστη αντιμετώπιση της κατάστασης. Ο στρατός λειτουργεί υπό πολιτική εντολή και κατά βάση προσφέρει ανθρώπινο δυναμικό και τεχνικά μέσα, τα οποία είναι απαραίτητα για τη διαχείριση των αφίξεων τεράστιου αριθμού ανθρώπων που χρειάζονται βοήθεια» προσθέτει.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα