Η κάθαρση, η σύγκρουση και το… δώρο

Η απόφαση του Σταύρου Κοντονή για την επανέναρξη του Κυπέλλου και η προσωρινή αποφυγή, με αυτόν τον τρόπο, του Grexit, άφησε σχεδόν αδιάφορους τον Ιβάν Σαββίδη και τους συνεργάτες του, καθώς ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ θεωρεί «ασπιρίνες στον καρκίνο» τη διατήρηση του υπάρχοντος καθεστώτος, έστω και αν ο πρόεδρος της ΕΠΟ Γιώργος Γκιρτζίκης και οι συν αυτώ παραιτηθούν ή αποχωρήσουν.

Ο Ιβάν Σαββίδης έλεγε, και εξακολουθεί να το υποστηρίζει, ότι μόνο αν επικρατήσουν απόλυτα καθαρές συνθήκες θα αλλάξει το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα και θα καταστεί ελκυστικό για επενδύσεις, έχοντας μία προοπτική για το μέλλον. Ο ομογενής από τη Ρωσία επιχειρηματίας έχει θέσει έναν μεγάλο στόχο. Έναν στόχο που συνδέει το ποδόσφαιρο με την επιχειρηματική του δραστηριότητα. Σύμφωνα με τον αρχικό του σχεδιασμό, το πλάνο θα έπρεπε να βρίσκεται ήδη στο επόμενο στάδιό του. Ωστόσο, οι καταστάσεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο και η παρατεινόμενη κρίση στην Ελλάδα, λειτούργησαν ως τροχοπέδη στα σχέδιά του, τα οποία δεν είναι άλλα από τη δημιουργία μίας «βάσης» εξόδου στο Αιγαίο συνολικότερα για τη ρωσική οικονομία.
Ο Ιβάν Σαββίδης ανέλαβε να δημιουργήσει μία «γέφυρα». Η Ρωσία δεν διαθέτει πρόσβαση στη Μεσόγειο, παρά μόνο μέσω των στενών του Ελλησπόντου, τα οποία ελέγχει η Τουρκία. Οι σχέσεις των δύο χωρών, πολύ δε περισσότερο αυτό το διάστημα, βρίσκονται σε πολύ άσχημο επίπεδο. Ο ομογενής επιχειρηματίας, που συνδέεται ακόμη και με τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν, ανέλαβε την αποστολή να δημιουργήσει το «πάτημα» της Ρωσίας στη Μεσόγειο και στα Βαλκάνια. Ένα «πάτημα» στρατηγικής σημασίας, καθώς η Ελλάδα είναι μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης πολύ κοντά στη Μέση Ανατολή, που συνδέει τρεις ηπείρους.
Ο ΠΑΟΚ λειτούργησε ως πόρτα εισόδου. Από την ημέρα που μπήκε στον «Δικέφαλο του Βορρά» ο Ιβάν Σαββίδης, τόσο η χώρα γενικότερα, όσο και το ελληνικό ποδόσφαιρο ειδικότερα, βρίσκονται σε μία μόνιμη περίοδο ανακατατάξεων. Σε αυτό το ρευστό περιβάλλον, με συγκρούσεις δυνάμεων και φιλοσοφιών εκ διαμέτρου αντίθετες, ο Ιβάν Σαββίδης, βλέπει το πλάνο του να καθυστερεί χαρακτηριστικά.

Το Grexit μπορούσε να σπάσει το… απόστημα
Ο στόχος, λοιπόν, παραμένει η κάθαρση του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ένας δρόμος για να επιτευχθεί αυτή η κάθαρση, είναι να διαλυθούν όλα και να ξεκινήσουν από την αρχή. Το Grexit του ελληνικού ποδοσφαίρου, σύμφωνα με τους συνεργάτες του Ιβάν, θα επέφερε συνέπειες για όλους, όμως θα μπορούσε να σπάσει και το απόστημα. Σε κάθε περίπτωση, η βασική επιδίωξη του Σαββίδη είναι να επέλθει κάθαρση στο ποδόσφαιρο, ώστε το παιχνίδι να παίζεται στα ίσια και να αποκτήσει και εκείνος πρόσβαση στη μερίδα των εσόδων από το Champions League, τα οποία καταλήγουν αποκλειστικά και μόνο στον Ολυμπιακό.

Η σύγκρουση με τη λογική της κυβέρνησης
Ο Ιβάν Σαββίδης ήρθε στην Ελλάδα με σκοπό να κάνει επενδύσεις σε διάφορους τομείς. Ο ΠΑΟΚ ήταν μόνο η αρχή. Ωστόσο, από την ημέρα που κέρδισε τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ομογενής επιχειρηματίας έχει συναντήσει μεγάλες δυσκολίες στην υλοποίηση των πλάνων του. Σε πρόσφατη συζήτηση που είχε με στενό συνεργάτη του, εξέφρασε την απορία πως είναι δυνατόν η κυβέρνηση που ψηφίζει και εφαρμόζει τους νόμους για το εργατικό δίκαιο, να τους παρουσιάζει ως αντεργατικούς και με πρόσχημα την εκμετάλλευση των εργατών, να παρακωλύει μεγάλα επενδυτικά σχέδια!
Η δυναμική παρουσία του Ιβάν Σαββίδη στη Βούλη και η σύγκρουσή του με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν τυχαία. Ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ δεν μπορεί να αντιληφθεί τη λογική των κυβερνόντων. Ο Ιβάν κάνει λόγο για πολιτικά παιχνίδια, εστιάζοντας στη στροφή του Αλέξη Τσίπρα προς τη Γερμανία και τη μνημονιακή πολιτική που επιβάλλει.

Το δώρο των… μείον δύο βαθμών
Μέσα σε όλον αυτόν τον ορυμαγδό εξελίξεων και το κουβάρι συμφερόντων που έχει διαμορφωθεί, η Εφέσεων της ΕΠΟ μείωσε κατά δύο βαθμούς (από πέντε, τρεις), την ποινή αφαίρεσης βαθμών στον ΠΑΟΚ, για τα επεισόδια με τον Ολυμπιακό, στο Κύπελλο. Στην Τούμπα είναι δυσαρεστημένοι, καθώς θεωρούν αδικία την τιμωρία. Χαρακτήρισαν, ωστόσο, ως «δώρο» της ΕΠΟ τους δύο βαθμούς, ώστε να χαμηλώσουν οι τόνοι απέναντι στον πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γιώργο Γκιρτζίκη, αλλά και ενόψει της επανέναρξης του Κυπέλλου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα