Η Κομισιόν εγκαινίασε νέα δράση για την καταπολέμηση της ανεργίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει τη σημερινή επίσημη έναρξη της λειτουργίας του δικτύου δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης, μιας νέας δομής συνεργασίας που θα βοηθήσει τα κράτη μέλη να συντονίσουν τις πολιτικές και δράσεις τους για την καταπολέμηση της ανεργίας και να ενισχύσουν το ευρωπαϊκό πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης. Η αναβάθμιση της στήριξης που παρέχουν οι δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης των κρατών μελών στους νέους είναι ιδιαιτέρως σημαντική για την πρακτική εφαρμογή των εγγυήσεων για τη νεολαία, της πιο φιλόδοξης μεταρρύθμισης με εμβέλεια σε όλη την ΕΕ και στόχο να βοηθήσει όλους τους άνεργους νέους κάτω των 25 ετών να βρουν εργασία. Το νέο διοικητικό συμβούλιο του δικτύου συνεδριάζει σήμερα για πρώτη φορά στις Βρυξέλλες.

Το νέο δίκτυο βασίζεται στην απόφαση του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας των δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης μέσω στενής συνεργασίας, η οποία εκδόθηκε τον Μάιο του 2014 (βλ. IP/13/544 και IP/14/545), σύμφωνα με τη δέσμη μέτρων για την απασχόληση του 2012.

Ο κ. László Andor, ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα απασχόλησης, κοινωνικών υποθέσεων και ένταξης, δήλωσε τα εξής: «Η εξασφάλιση της καλής λειτουργίας και της αποτελεσματικότητας των δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης είναι σημαντικοί παράγοντες για τη διευκόλυνση της ταχείας πρόσβασης στις θέσεις εργασίας και την κατάρτιση για τους ανέργους σε όλη την Ευρώπη. Το νέο δίκτυο θα συμβάλει στον εκσυγχρονισμό και τη μεταρρύθμιση των υπηρεσιών αυτών σε ολόκληρη την ΕΕ. Σε ορισμένα κράτη μέλη χρειάζεται επίσης μεταρρύθμιση των δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης ώστε να επιτύχει η υλοποίηση των εγγυήσεων για τη νεολαία και να βοηθηθούν οι νεαροί άνεργοι και άεργοι να βρουν εργασία ή κατάρτιση. Το νέο δίκτυο στέλνει ένα ακόμη ισχυρό μήνυμα ότι η Ευρώπη χρησιμοποιεί όλα τα διαθέσιμα μέσα για την καταπολέμηση της ανεργίας».

Η νέα δομή θα παράσχει μεγαλύτερες ευκαιρίες για τη σύγκριση των επιδόσεων των δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης με τη χρήση σχετικών κριτηρίων αξιολόγησης, ώστε να προσδιοριστούν ορθές πρακτικές και να βελτιωθεί η συνεργασία, μεταξύ άλλων, μέσω προγραμμάτων αμοιβαίας και ομαδικής μάθησης. Ένα από τα πιο άμεσα καθήκοντα που αντιμετωπίζει το δίκτυο είναι η ανταλλαγή γνώσεων και επιτυχημένων πρακτικών σχετικά με την υλοποίηση των εγγυήσεων για τη νεολαία, επειδή οι περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης είναι τα εθνικά σημεία επαφής που καθορίστηκαν για αυτή τη σημαντική μεταρρύθμιση. Σε πολλά κράτη μέλη, η λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης πρέπει να βελτιωθεί ώστε να εξασφαλίζει ότι σε κάθε νέο και νέα παρέχονται κατάλληλες εξατομικευμένες συμβουλές σχετικά με τις ευκαιρίες απασχόλησης, εκπαίδευσης και κατάρτισης, οι οποίες είναι πιο σημαντικές για τη δική τους κατάσταση, και οι οποίες καταλήγουν σε εξατομικευμένη και συγκεκριμένη προσφορά εντός τεσσάρων μηνών.

Το δίκτυο θα βοηθήσει επίσης τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν καλύτερα τις ειδικές ανά χώρα συστάσεις που αφορούν τις δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης, όπως εκδόθηκαν από το Συμβούλιο στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Το 2014, έλαβαν παρόμοια σύσταση 11 χώρες (Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχική Δημοκρατία, Ουγγαρία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία και Ισπανία). Οι εθνικοί φορείς χάραξης πολιτικής θα χρησιμοποιήσουν την εμπειρογνωμοσύνη του δικτύου για τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την αξιολόγηση των πολιτικών απασχόλησης.

Το διοικητικό συμβούλιο του δικτύου δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης, το οποίο απαρτίζεται από ανώτερα στελέχη δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης που ορίζονται από κάθε κράτος μέλος και την Επιτροπή, διοικεί και κατευθύνει τις δραστηριότητες του δικτύου.

Από την πλευρά της, η Επιτροπή έχει συγκροτήσει γραμματεία, προκειμένου να συνδράμει και να διευκολύνει το έργο του νέου δικτύου και να εξασφαλίσει την ομαλή του λειτουργία και τη συνάφεια της πολιτικής του.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα