O Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης στη συνεδρίαση του ECOFIN, στις Βρυξέλλες

Συνεχίζονται οι διαφωνίες μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες έχουν χωριστεί επί της ουσίας σε δύο στρατόπεδα

 

 

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης μεταβαίνειστις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του ECOFIN

Βασικό θέμα συζήτησης θα αποτελέσει η μεταρρύθμιση των κανόνων οικονομικής διακυβέρνησης. Η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει επίσης συζήτηση για τον οικονομικό αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία και το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, ενώ θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τη θέσπιση νέας γενιάς «ιδίων πόρων» για των προϋπολογισμό της ΕΕ.

Στο περιθώριο της συνεδρίασης, ο κ. Χατζηδάκης θα έχει συναντήσεις με ευρωπαίους αξιωματούχους.

 

Συνεχίζονται οι διαφωνίες μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, μία ημέρα πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Ecofin που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.

H EE είναι επί της ουσίας χωρισμένη σε δύο στρατόπεδα, τον Βορρά και τον Νότο.

Την πιο σκληρή στάση όσον αφορά τους νέους κανόνες κρατάει η Γερμανία, ενώ η Ιταλία από την άλλη πλευρά έχοντας να αντιμετωπίσει ένα υπέρογκο χρέος ζητά οι νέοι κανόνες να είναι όσο το δυνατόν πιο χαλαροί.

Η Κομισιόν έχει ρίξει στο τραπέζι ως πρόταση την αυστηροποίηση των κανόνων που ίσχυαν μέχρι σήμερα λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, εισάγοντας ένα πλαίσιο δημοσιονομικής προσαρμογής των κρατών μελών που βασίζεται στην μείωση των πρωτογενών δαπανών.

Η θέση του μπλοκ των χωρών του Βορρά αποτυπώνεται λίγο έως πολύ από την στάση της Γερμανίας. Το Βερολίνο επιθυμεί οι νέοι κανόνες να αναφέρουν ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να στοχεύουν σε δημοσιονομικά ελλείμματα πολύ χαμηλότερα του 3%, δημιουργώντας ένα μαξιλάρι για την κάλυψη απρόβλεπτων γεγονότων. Μια τέτοια συνθήκη θα περιόριζε περαιτέρω τα περιθώρια δημοσιονομικών ελιγμών των εθνικών κυβερνήσεων.

Μια κόκκινη γραμμή για τη Γερμανία είναι επίσης το κόστος των τόκων, το οποίο δεν θα πρέπει να αφαιρείται στις διαδικασίες ελλείμματος κατά τη μείωση των διαρθρωτικών ισοζυγίων.

Η θέση των χωρών του Νότου κυμαίνεται από την πιο μετριοπαθή στάση της Γαλλίας έως την πιο σκληρή της Ιταλίας.

Την ώρα που η συζήτηση για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αφορά την υποχρέωση μείωσης του διαρθρωτικού ελλείμματος κατά 0,5%ετησίως στις χώρες με υπερβάλλον έλλειμμα, ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ θεωρεί ότι η εισαγωγή ευελιξίας της τάξεως του 0,2% στον κανόνα αυτόν θα είναι «εύλογη».

Το θέμα αυτό αντιστοιχεί «στο 10%» των σημείων ως προς τα οποία δεν συμφωνεί με τον γερμανό ομόλογό του Κρίστιαν Λίντνερ όπως ανέφερε ο ίδιος λίγο πριν από μία κατ’ ιδίαν συζήτηση σήμερα το απόγευμα .

Εν τω μεταξύ, η Ιταλία δεν θα δεχθεί νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν μπορεί να τηρήσει, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Τζιανκάρλο Τζορτζέτι, καθώς οι συνομιλίες προσπαθούν να σημειώσουν πρόοδο ενόψει της προθεσμίας που λήγει στο τέλος του έτους για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, όπως σημειώνει το Reuters.

Η Ισπανία έχει ρίξει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μια συμβιβαστική πρόταση, σύμφωνα με την οποία η μέση ετήσια μείωση του χρέους θα πρέπει να είναι στο 1% του ΑΕΠ για τις χώρες με χρέος άνω του 90% του ΑΕΠ. Για τα κράτη με χρέος 60-90% του ΑΕΠ, η μέση ετήσια μείωση του χρέους θα πρέπει να είναι 0,5% του ΑΕΠ.

Η θέση της Ελλάδας όπως την έχει αποτυπώσει ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ήδη από το προηγούμενο Ecofin, είναι ότι οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες θα πρέπει να διασφαλίζουν ταυτόχρονα τη δημοσιονομική πειθαρχία και την οικονομική ανάπτυξη, ενώ θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα για τις χώρες με υψηλές αμυντικές δαπάνες.

O κ. Χατζηδάκης επισήμανε ότι το συμβιβαστικό κείμενο που παρουσίασε η Ισπανική Προεδρία αποτελεί καλή βάση περαιτέρω συζήτησης, ενώ εστίασε ιδιαίτερα στο ελληνικό αίτημα για ειδική μεταχείριση των αμυντικών δαπανών στους σχετικούς υπολογισμούς.

Οι πιθανότητες να επιτευχθεί συμφωνία στη συζήτηση για τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων (το Σύμφωνο Σταθερότητας) της Ευρωπαϊκής Ένωσης την ερχόμενη Παρασκευή είναι 50-50 σύμφωνα με την γερμανική πλευρά, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Η εκτίμηση αυτή έρχεται σε αντίθεση με την αίσθηση των αξιωματούχων της Ε.Ε., οι οποίοι θεωρούν απίθανη μια συμφωνία για τους δημοσιονομικούς κανόνες φέτος, επειδή οι διαφορές μεταξύ των χωρών είναι πολύ μεγάλες.

Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα συνολικά δεν είναι τόσο θετική, για αυτό και οι πιθανότητες που δίνουν οι αναλυτές για μια συμφωνία την Παρασκευή είναι μικρές. Ορισμένοι μάλιστα θεωρούν, ότι το «μπαλάκι» μπορεί να μεταφερθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας ή ακόμα χειρότερα, η συμφωνία να πάρει παράταση για τις αρχές του νέου έτους.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα