Τραπεζικό: Έξι κυβερνητικές παρεμβάσεις, παρέθεσε ο ΥΠΟΙΚ για την προστασία των νοικοκυριών

Σύμφωνα με τον Κ. Χατζηδάκη, πρόκειται ουσιαστικά για μεταρρυθμίσεις που εξυπηρετούν τόσο τους δανειολήπτες όσο και τους αποταμιευτές

Με ανάρτησή του σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών παρέθεσε τις 6 κυβερνητικές παρεμβάσεις στο τραπεζικό σύστημα προς όφελος των νοικοκυριών.

Επί της ουσίας πρόκειται για μεταρρυθμίσεις που εξυπηρετούν τόσο τους δανειολήπτες όσο και τους αποταμιευτές.

Καταθέσεις και χορηγήσεις

Με την απόσταση των δανειακών από τα καταθετικά επιτόκια να παραμένει πολύ μεγάλη, η κυβέρνηση πέρασε μια αλλαγή για τα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου προς όφελος όσων αποταμιεύουν.

Με την κατάργηση των προμηθειών και επιτόκια της τάξης του 3,5-4%, η αποταμίευση ξαναγίνεται ελκυστική.

Επιπλέον, με την δυνατότητα χορήγησης δανείων και από μη χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αυξάνονται και ο ανταγωνισμός αλλά και οι πηγές χρηματοδότησης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Κόκκινα δάνεια

Οι παρεμβάσεις εδώ αφορούν τους servicers, οι οποίοι πλέον έχουν την υποχρέωση να τηρούν ηλεκτρονικές πλατφόρμες για την αμεσότερη και καλύτερη εξυπηρέτηση των δανειοληπτών.

Επιπρόσθετα, οι αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό έχουν φέρει τριπλασιασμό των αιτήσεων και ραγδαία αύξηση των ρυθμίσεων κόκκινων δανείων.

Ένα χρόνιο περίπου, παράπονο των επαγγελματιών είναι οι υψηλές χρεώσεις των τραπεζών στις συναλλαγές με POS. Με πρωτοβουλία της κυβέρνησης οι προμήθειες, ειδικά σε συναλλαγές μικρού κόστους έχουν πτωτική τάση.

Τέλος, η υποχρέωση των επαγγελματιών να χρησιμοποιούν το σύστημα Ιris ενισχύει τις άμεσες συναλλαγές προς καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, βάζοντας επίσης εμπόδια σε φαινόμενα φοροδιαφυγής.

Πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα