Παράταση μέχρι τέλη Ιουλίου στις φορολογικές δηλώσεις πριν καν ξεκινήσει η υποβολή τους

Πέρσι, είχαν ξεκινήσει τέλη Μαρτίου, φέτος όμως υπάρχουν ιδιαιτερότητες - Τι να προσέξουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Ολοταχώς για το τέλος Ιουλίου, οδεύει η καταληκτική προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, πριν καλά- καλά ανοίξει το Taxis για την υποβολή τους.

Πέρσι, η διαδικασία είχε ξεκινήσει στο τέλος Μαρτίου, ωστόσο φέτος υπάρχουν ιδιαιτερότητες, που έκαναν εξαρχής δύσκολο το να τηρηθούν τα ίδια χρονοδιαγράμματα.

Κατ’ αρχάς, για πρώτη φορά, πέρα από την προσυμπλήρωση των κωδικών με τα εισοδήματα περίπου 1 εκατομμυρίου μισθωτών- συνταξιούχων, θα προβλεφθεί αυτοματοποιημένη διαδικασία υποβολής αυτών των δηλώσεων από το ίδιο το Taxis, πριν από την καταληκτική τους προθεσμία, έτσι ώστε να μην επιβαρυνθούν αυτοί οι άνθρωποι με πρόστιμα για εκπρόθεσμη υποβολή. Οι εν λόγω φορολογούμενοι διατηρούν το δικαίωμα αμφισβήτησης των στοιχείων που θα προσυμπληρωθούν, όπως επίσης το δικαίωμα τροποποιητικής δήλωσης.

Η μεγαλύτερη φετινή δυσκολία αφορά στους περίπου 740 χιλιάδες επαγγελματίες. Σε ξεχωριστό “κουτάκι” θα είναι προσυμπληρωμένο το τεκμαρτό εισόδημα ανάλογα με το προφίλ τους (αριθμός εργαζομένων, προϋπηρεσία κ.λ.π.), σε άλλο “κουτάκι” θα πρέπει οι επιτηδευματίες να συμπληρώσουν το εισόδημα που προκύπτει από τα βιβλία τους και σε άλλο “κουτάκι” θα πρέπει να “κλικάρουν” εφόσον επιθυμούν να αμφισβητήσουν το τεκμαρτό εισόδημα προκαλώντας φορολογικό έλεγχο.

Σε κάθε περίπτωση, η εκκαθάριση για τους επιτηδευματίες θα γίνει με βάση το υψηλότερο εισόδημα (τεκμαρτό ή δηλούμενο), ενώ ακόμα κι όσοι προκαλέσουν φορολογικό έλεγχο θα πρέπει να ξεκινήσουν την καταβολή των δόσεων, αναμένοντας το αποτέλεσμα του φορολογικού ελέγχου.

Το bonus του 3% 

«…Φέτος δεδομένου ότι, πέρσι ξεκινήσαμε 31 Μαρτίου, ας το πούμε χοντρικά 1η Απριλίου και δεν ξεκινήσαμε την ίδια ημερομηνία φέτος, για τις όποιες μέρες έχουμε πάει μέσα στον Απρίλιο θα δώσουμε προκαταβολικά την προθεσμία πέραν της 30ης Ιουνίου, μέσα στον Ιούλιο να μπορούν να γίνουν οι δηλώσεις, άρα τις μέρες τις οποίες πήραμε στον Απρίλιο θα τις δώσουμε στον Ιούλιο…», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Οικονομικών Χ. Θεοχάρης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, προαναγγέλλοντας έτσι προκαταβολικά τη σχετική παράταση στις φορολογικές δηλώσεις.

Κι αν αυτή η παράταση έχει γίνει, πλέον, ρουτίνα, η ευχάριστη έκπληξη είναι ότι φέτος για πρώτη φορά η έκπτωση για εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος θα δοθεί και στην περίπτωση που κάποιος καταβάλει μαζεμένες τις δύο πρώτες δόσεις ως το τέλος Αυγούστου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με νέα διάταξη όταν ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2023, καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την καταληκτική ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών, έκπτωση 3% κι αν η καταληκτική προθεσμία υποβολής της δήλωσης παρατείνεται σε ημερομηνία μεταγενέστερη της καταληκτικής ημερομηνίας καταβολής της πρώτης δόσης, οι δύο πρώτες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της δεύτερης δόσης.

Σε κάθε περίπτωση, η καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, φορολογικού έτους 2023, θα πραγματοποιηθεί σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την 31η Ιουλίου 2024 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επτά επόμενων μηνών.

Την ίδια ώρα, η ΑΑΔΕ κάνει το τελευταίο… προσκλητήριο σε όσους έχουν “αδρανείς” ρυθμίσεις, για να καλύψουν το χαμένο έδαφος πληρώνοντας τις εκκρεμείς δόσεις πριν τεθεί σε ισχύ ο νέος Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας.

Επί της ουσίας δεν πρόκειται για ρυθμίσεις που έχουν χαθεί, αλλά για ρυθμίσεις- ζόμπι, των οποίων η Ταυτότητα Οφειλής παραμένει ενεργή. Σύμφωνα με το ΥΠΕΘΟ πρόκειται για περίπου 230 χιλιάδες τέτοιες ρυθμίσεις, όπου οι φορολογούμενοι είχε πληρώσει εκπρόθεσμα κάποιες δόσεις ή είχαν πληρώσει έναντι δόσεων και δεν ξέρουν καν ότι είναι ακόμα “ανοικτές”, θεωρώντας ότι τις είχαν χάσει. Προφανώς το ενδιαφέρον εστιάζεται σε ευνοϊκές ρυθμίσεις των 100, 120 και 72 δόσεων.

Η ΑΑΔΕ έχει ενεργοποιήσει ειδική πύλη, όπου μπαίνοντας οι φορολογούμενοι μπορούν να ενημερωθούν αν μπορούν να αξιοποιήσουν αυτό το “παράθυρο” για ρυθμίσεις που νόμιζαν χαμένες.

Στην αρχική σελίδα αποτυπώνονται:

1. Οι τυχόν επιστροφές και «υπερεισπράξεις» που έχει καταβάλει φορολογούμενος, οι οποίες θα συμψηφιστούν με τις ανεξόφλητες δόσεις ρυθμίσεων

2. Οι ανεξόφλητες δόσεις, πριν και μετά το συμψηφισμό των επιστροφών και υπερεισπράξεων

3. Το συνολικό ποσό που απαιτείται, για να καταστούν όλες οι σχετικές ρυθμίσεις ενήμερες

Μετά την πίστωση των καταβολών και των τυχόν εκκρεμών επιστροφών:

  • Εφόσον τακτοποιείται το σύνολο των εκπρόθεσμων δόσεων των ρυθμίσεων, η ρύθμιση θεωρείται πλέον εξυπηρετούμενη και δεν θα οδηγηθεί σε απώλεια.
  • Εφόσον τακτοποιείται μέρος των εκπρόθεσμων δόσεων των ρυθμίσεων, επέρχεται απώλεια για το υπολειπόμενο μέρος αυτών

Προσοχή! Η πληρωμή μπορεί να γίνει μόνο μέσω web banking, στην Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής και δεν παρέχεται δυνατότητα πληρωμής μέσω IRIS ή κάρτας.

Πηγή: Γιώργος Παππούς – iefimerida.gr

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα