«Η Κυβέρνηση προδίδει το λαό»!

Βόμβα έτοιμη να εκραγεί είναι η κοινωνία στη Βραζιλία, μόλις λίγα 24άωρα πριν την έναρξη του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, η διοργάνωση του οποίου κόστισε 11 δις δολάρια στην Κυβέρνηση, την ίδια στιγμή που εκατομμύρια άνθρωποι διαβιώνουν σε τριτοκοσμικές συνθήκες!

Μία ακόμη μεγάλη διαδήλωση έλαβε χώρα στην πόλη του Ρίο, με τους αγανακτισμένους πολίτες να φωνάζουν συνθήματα κατά της Κυβέρνησης και να αναρτούν πλακάτ με μηνύματα όπως: «Δεν χρειαζόμαστε το Μουντιάλ. Χρειαζόμαστε λεφτά για Νοσοκομεία και εκπαίδευση»! Το βασικό σύνθημα που φώναζαν οι διαδηλωτές, ήταν ότι… «Η Κυβέρνηση προδίδει το λαό της»! Την ίδια στιγμή, στην παραλία της Κοπακαμπάνα, η Υπουργός Πολιτισμού, Μάρτα Σαπλίσι, επιχειρούσε να δικαιολογήσει την απόφαση της Κυβέρνησης να διοργανώσει το Μουντιάλ, λέγοντας: «Το Παγκόσμιο Κύπελλο αποτελεί μία ευκαιρία να δείξουμε ότι η Βραζιλία δεν είναι μόνο η χώρα της Σάμπας»!

Οι αντιδράσεις μίας μεγάλης μερίδας του κόσμου ολοένα και εντείνονται, καθώς στη Βραζιλία η ανεργία είναι τεράστια, οι μισοί και πλέον κάτοικοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας και σε άθλιες συνθήκες, η εγκληματικότητα οργιάζει, οι συμμορίες λυμαίνονται όλες τις αγορές, τα εργατικά δικαιώματα καταστρατηγούνται με την ανοχή της Κυβέρνησης, η υγεία και η παιδεία έχουν καταρρεύσει και δεν παρουσιάζεται ένα πλάνο που θα ανατρέψει την υπάρχουσα κατάσταση, κάνοντας ακόμη πιο ασφυκτική την καθημερινότητα του μέσου Βραζιλιάνου.

Η Λία Ζορντάο, εκ των διοργανωτών των αντιδράσεων και των διαδηλώσεων στο Ρίο, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Δεν είμαστε κατά του ποδοσφαίρου και του Μουντιάλ. Όμως χρειάστηκαν πολλά λεφτά για τη διοργάνωσή του και ο κόσμος δεν διαθέτει ούτε για τα απαραίτητα. Οι μισθοί μας δεν είναι αρκετοί, διότι η Κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται να φροντίσει γι’ αυτό. Και δεν υπάρχει πρόβλεψη για να βελτιωθεί. Αν αναζητούσα δουλειά και παρουσίαζα το PhD μου, θα είχα περισσότερες πιθανότητες, αλλά ο μισθός μου θα ήταν ίδιος».

Η Κυβέρνηση της Βραζιλίας έχει επιστρατεύσει σχεδόν 250.000 ανθρώπους, στρατιώτες και αστυνομικούς, προκειμένου να διαφυλάξει την τάξη στη διάρκεια των αγώνων. Ωστόσο, η κοινωνία μοιάζει με μία βραδυφλεγή βόμβα, που είναι έτοιμη να εκραγεί. Αυτή είναι η πραγματικότητα πίσω από τα λαμπερά φώτα του Μουντιάλ και των ποδοσφαιριστών με τα συμβόλαια εκατομμυρίων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα