Η Μαριέττα προσέφερε ως κυρίως πιάτο τον Αντώνη

Από αλλού περίμενε την πρώτη κίνηση ο Σαμαράς και οι συνεργάτες του σε ότι αφορά την αμφισβήτηση στο πρόσωπο του και από αλλού την βρήκε. Ουδείς από τους βαρόνους, ή τους νεοδελφίνους που έχουν δώσει το δικό τους στίγμα στο νεοδημοκρατικό στερέωμα δεν έκανε την πρώτη κίνηση.
Έτσι ανέλαβε πρωτοβουλία η πρώην υπουργός και πρώην ευρωβουλευτής Μαριέττα Γιαννάκου, η οποία κάλεσε σε δείπνο τα περισσότερα στελέχη του λεγόμενου μεσαίου χώρου της ΝΔ για να συζητήσουν τις αιτίες για το άσχημο αποτέλεσμα της 25ης Ιανουαρίου. Και φυσικά να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την αλλαγή ηγεσίας. Το όριο για την έναρξη της διαδικασίας αμφισβήτησης είναι η επίτευξη και η υπογραφή, μεταξύ της κυβέρνησης Τσίπρα και των δανειστών της Ελλάδας, για τη συμφωνία – γέφυρα, ακόμη και αν αυτή γίνει την ερχόμενη Δευτέρα, στην τακτική συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Αυτό πάντως που δείχνει ότι τα πράγματα είναι αρκετά σοβαρά φάνηκε και από την πρεμούρα να δημοσιοποιηθεί το γεγονός.
Ποιοι παραβρέθηκαν
Στο δείπνο, το οποίο παρέθεσε η Μαριέττα Γιαννάκου (με ριζότο και μανιτάρια) στην «Αθηναΐδα», συμμετείχαν η Ντόρα Μπακογιάννη και ο αδελφός της και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Νίκος Δένδιας, η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, οι Ευάγγελος Αντώναρος και Άρης Σπηλιωτόπουλος. Επίσης έδωσαν το παρών ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και νυν δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου. Είχε προσκληθεί, αλλά δεν προσήλθε, ο Ευ. Μεϊμαράκης.
Οι δύο κομβικοί σταθμοί στην εσωκομματική διαδικασία είναι η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. στις 19 Φεβρουαρίου και αυτή της Πολιτικής Γραμματείας στα τέλη του μηνός. Όμως το κριτήριο για την ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας αμφισβήτησης του τέως πρωθυπουργού θα είναι η λήξη της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους δανειστές και το ΔΝΤ.
Ενισχυτικό των παραπάνω είναι και το γεγονός ότι δεν προσκλήθηκαν στελέχη που μετέχουν στην ηγετική ομάδα του κόμματος (πλην ίσως του Κυρ. Μητσοτάκη που είναι κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος) όπως για παράδειγμα ο Μάκης Βορίδης.
Είναι χαρακτηριστική η αναφορά, μέσα στο δείπνο, στελέχους της καραμανλικής πτέρυγας ότι «θα τους ταράξουμε στην εσωκομματική νομιμότητα», αναφερόμενος στη σημερινή ηγετική ομάδα, γεγονός που καταδεικνύει το εκρηκτικό κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος, ενόψει και της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. στις 19 Φεβρουαρίου αλλά και της σύγκλησης της Πολιτικής Γραμματείας στα τέλη του μήνα.
Πάντως κάποιες πηγές ισχυρίζονται ότι ήδη έχει ξεκινήσει προσπάθεια για την συλλογή των απαραίτητων υπογραφών βουλευτών, ώστε η αμφισβήτηση να λάβει σάρκα και οστά πολύ σύντομα. Βέβαια ο Σαμαράς διατηρεί την πλειοψηφία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά ουδείς είναι βέβαιος τι μπορεί να συμβεί τις επόμενες ημέρες.

Στις Βρυξέλλες

Εκ μέρους της ηγεσίας του κόμματος δεν έγινε το παραμικρό σχόλιο. Απλά συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ διέρρεαν, ότι ο Αντώνης Σαμαράς στις Βρυξέλλες και στη συνεδρίαση του ΕΛΚ θα φορά την φανέλα της εθνικής Ελλάδας. Βέβαια να τονιστεί ότι το ραντεβού που επιθυμούσε η ηγεσία της ΝΔ με την Μέρκελ δεν έγινε, καθώς η Γερμανίδα Καγκελάριος απουσίαζε στο Μινσκ για την σύνοδο κορυφής με ΗΠΑ και Ρωσία για το ουκρανικό ζήτημα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα