Η «οπερέτα» της Τούμπας και ο θίασος (με ονοματεπώνυμο)

 Ο «μικρός Γιωργάκης» Σαββίδης έμαθε τι είναι παρωδία στα ελληνικά και πόσταρε στο instagram. Η «Α», στην προσπάθειά της να μορφώσει ακόμα περισσότερο τον υιό Σαββίδη εν όψει του αγώναντέρμπι της Κυριακής ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό, του μαθαίνει και τη λέξη «οπερέτα». Είναι ένα θεατρικό είδος που πραγματεύεται τη ζωή των αστών, αυτών που ποστάρουν εξυπνάδες έως βλακείες στα  social media και γύρωγύρω παίζει η ορχήστρα της… εξυγίανσης του ελληνικού ποδοσφαίρου, διάφορα είδης μουσικής. Ορχηστρική μουσική, χορωδιακά μέρη, άριες, ντουέτα όπως «Γιωργάκης Καραπαππάς», μπαλέτα, ποντιακά, κρητικά, κάτω από την μπαγκέτα του «μαέστρου» προέδρου τη ΕΠΟ, Ευάγγελου Γραμμένου, και «πρώτο βιολί» τον διαιτητή από τα Τρίκαλα, Αλέξανδρο Αρετόπουλο. Πώς έγραψε ο Κάλβος, «θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία»; Καμία σχέση…

Στην οπερέτα της Τούμπας, λοιπόν, παίζουν πολλοί. Πρώτα απ όλα ο Ιβάν Σαββίδης με τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Για τον πολύ κόσμο, οι μονομάχοι δεν είναι ο ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό, αλλά οι ιδιοκτήτες τους, που επί των ημερών μας κατάφεραν (ο Ιβάν σε μεγαλύτερο βαθμό) να επιβάλει τέτοια mind control στους οπαδούς, ώστε να καθιερωθεί στη συνείδησή τους, κάτι μεγαλύτερο από τον ίδιο τον ΠΑΟΚ! Το δε εγωκεντρικό μήνυμα που θα δώσει ο νικητής του ντέρμπι της Τούμπας θα είναι αμιγώς πολιτικό, βέβαια, διότι ο… ΣΥΡΙΖΑ περιμένει στη γωνία για να πανηγυρίσει, μιας και ο Ιβάν είναι «δικός μας άνθρωπος», μετά τα όσα δήλωσε για τον Αλ. Τσίπρα ότι μοιάζει με τον Πούτιν κ.λπ. Αν ο ΠΑΟΚ, συνεπώς, νικήσει και φτάσει πιο κοντά στο πρωτάθλημα, τότε η κυβέρνηση θ’ αφήσει έντεχνα να φανεί προς τα έξω ότι πρωτοστάτησε στην… εξυγίανση.

Ας πάρουμε μια γεύση πώς έφερε την εξυγίανση, όχι πώς την εννοεί αυτή, αλλά την πραγματική. Ο Κ. Καραπαππάς έγραψε: «Οι εκπρόσωποι της νεόπλουτης ομάδας που είναι δεύτερη σε τίτλους στην πόλη της Θεσσαλονίκης, καλά θα κάνουν να μη μιλούν για γελοιότητα. Όλη η Ελλάδα ξέρει τη γελοία συνεργασία τους σε όλα τα επίπεδα και τις αβάντες σταλινικού τύπου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Και μόνο γι αυτό δεν διώκονται για όσα έγιναν στα Γιάννενα. Όλη η Ελλάδα γελάει με τα γκολ οφ σάιντ σε κάθε παιχνίδι, τις αβάντες μέχρι… θανάτου από διαιτητές, παράγοντες καιτερματοφύλακες! Μιλούν για γελοιότητα αυτοί που πέρσι έκαναν περισσότερες παρεμβάσεις παρά… προπονήσεις. Υγ.: Αντί για τις καρμανιόλες που έβαλαν να σφυρίξουν, ας σφυρίξουν οι γελοίοι της δεύτερης ομάδας της Θεσσαλονίκης που κάνουν τις διαρροές! Πιο αντικειμενικοί θα είναι…»

Ο Γιώργος Σαββίδης απάντησε κι αυτός… εξυγιαντικά: «Έχεις καταντήσει πιο γραφικός και από τα πέναλτι υπέρ της ομάδας σου εδώ και τόσα χρόνια… Κούρασες, φτάνει! Κάθε φορά το ίδιο βιολί… Δεν έχεις καταλάβει ότι ούτε οι δικοί σου σε ασπάζονται; Σου προτείνω να το βουλώσεις και να έρθεις να δούμε έναν ωραίο αγώνα». Να το… βουλώσει και να δουν ωραίο αγώνα… Το ένα αντικρούει το άλλο, «μικρέ Γιωργάκη».

Ο υπεύθυνος επικοινωνίας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Κ. Κυριάκος, αυτοπροσδιορίζεται κάτι σαν «ιδεολογικός ινστρούχτορας» του ΠΑΟΚ και μιλώντας πάντα στη γλώσσα της… εξυγίανσης αναφέρει στα social media: «Μη δίνετε καμία σημασία ποτέ σε όποιον βλέπετε να πιάνεται από τα μαλλιά του… Είναι προφανές ότι ο καθένας μας με την αισθητική του, την ηθική του και την ευφυΐα του θα προσπαθήσει να προασπίσει τα συμφέροντα της ομάδας του. Είμαστε οι πρόσφυγες που μας φωνάζαν Τούρκους. Είμαστε αυτοί που άκουγαν το πρόσταγμα να κάνουμε επενδύσεις αλλά ξαφνικά γίναμε νεόπλουτοι. Είμαστε οι πρώην κλόουν και φιλοξενούμενοι, που τώρα μας κάνουν κυβερνητικές αβάντες”. Θα ειπωθούν πολλά, θα επιχειρηθούν ακόμη περισσότερα, όλα με ένα στόχο: Να γίνουμε αλαζόνες, ερειστικοί, απρόσεκτοι και στο τέλος να τους μοιάσουμε.

Η δική μας δουλειά είναι να καταθέσουμε το μυαλό, τη φωνή και την ψυχή μας για τη στήριξη της ομάδας. Όχι μόνο αυτή την Κυριακή, αλλά ως τις 12 του Μάη…» Γεια σου, Κυριάκο, κουκιά σπέρνω.

Και ο κάθε Κυριάκος, ο κάθε Γιωργάκης, ο κάθε Καραπαππάς μπορεί να λέει και να γράφει ό,τι θέλει, μεταφέροντας τη «γραμμή» των «αφεντικών» τους. Ποια ήταν η αντίδραση της προϊσταμένης αρχής του ποδοσφαίρου; Ο πρόεδρος Γραμμένος, με τη φοβερή και τρομερή διορατικότητα που έχει, δεν διαβλέπει ότι τέτοια ποσταρίσματα στα social media «δυναμιτίζουν» το κλίμα και σπέρνουν διχόνοια; Ο υφυπουργός Βασιλειάδης δεν θα έπρεπε να πάρει θέση, έτσι, «για τους τύπους» τουλάχιστον; Έχουν να φοβηθούν τίποτα οι «εξυγιαντές»; Αφού, όπως ισχυρίζονται, έφεραν νέα ήθη στο ελληνικό ποδόσφαιρο, «επέστρεψαν οι Κυριακές μας», όπως αναφέρει το σλόγκαν. Αλλά ο πρόεδρος Γραμμένος έδωσε και ρομαντικό τόνο στο γίγνεσθαι, τονίζοντας κατά τη βράβευσή του από την ΕΠΣΑ: «Πρωτίστως να δούμε το ποδόσφαιρο ως ένα παιχνίδι που κοινωνικά προσφέρει». ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός «σφάζονται» σε όλα τα επίπεδα κι ο Ευάγγελος είπε να δούμε το ποδόσφαιρο ως ένα παιχνίδι.

Το μέγεθος της «εξυγίανσης» αποτυπώθηκε πλήρως και με τον ορισμό του διαιτητή Αλέξανδρου Αρετόπουλου στο ντέρμπι της Τούμπας. Σε άλλες εποχές, θα έπεφτε ο… Λευκός Πύργος και μόνο στη σκέψη, όχι στον ορισμό. Ποιος είναι ο Αρετόπουλος; Είναι αυτός που την περίοδο 2012-13 μετά το ματς Άρης – Ολυμπιακός είχε πάει στα αποδυτήρια των «ερυθρολεύκων» κι είχε πάρει ενθύμιο μία φανέλα, ενώ σε νεαρή ηλικία είχε φωτογραφηθεί με τα λάβαρα και της σημαίες του Ολυμπιακού! Και μόνο αυτό θα ήταν «casus belli» στον ΠΑΟΚ. Όμως, η «εξυγίανση» του Ευάγγελου Γραμμένου έχει και παιδευτικό χαρακτήρα, να φτιάχνει καλύτερους ανθρώπους. Έτσι, όταν έγινε ο ορισμός του Αρετόπουλου, η «γραμμή» που δόθηκε ήταν: «Ο ορισμός του Τρικαλινού ρέφερι έχει προκαλέσει κάποιες επιφυλάξεις λόγω… πρότερου βίου, αλλά και όχι και ανησυχία στο στρατόπεδο του ΠΑΟΚ. Άλλωστε, ο παλιός με τον νέο Αρετόπουλο έχουν διαφορά και είναι η ώρα ο ίδιος να αποδείξει ότι δεν ανήκει στις σκιές του παρελθόντος»… Δεν προκάλεσε καμία «ανησυχία», λόγω της… εξυγίανσης, φυσικά. Άλλωστε, στην εποχή της «εξυγίανσης» οι διαιτητές κάνουν λάθη. Πριν, έκαναν «εγκλήματα».

Ο Αρετόπουλος μπήκε στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ και… εξυγιάνθηκε, άρα πήρε «άφεση αμαρτιών». Κατά πληροφορίες, μάλιστα, ο «διάκονος» που τέλεσε το «μυστήριο» της «βάφτισης» του Αρετόπουλου λέγεται Βίτορ Μέλο Περέιρα και μας ήρθε από την Πορτογαλία. Έμπλεος χριστιανικής αρετής καθώς είναι, ήρθε να διδάξει την «αγάπη και την αφοσίωση» προς την «αγία γραφή» της διαιτησίας που αποκαλείται «εξυγίανση». Γι’ αυτό και ο Αρετόπουλος αγνόησε πέναλτι-μαρς του Μάντσον στον Σεμπά, στο παιχνίδι Ατρόμητος – Ολυμπιακός 0-1. Επειδή «βαφτίστηκε». Τώρα, αν οι διαιτητές παραμένουν απλήρωτοι και η FIFA έβαλε «χέρι» στη Super League, είναι ένα θέμα και όλοι περιμένουν από τον «παπά Μέλο» να κάνει ένα θαύμα σαν της… Κανά, να βάλει ένα πενηντάευρο πάνω στο τραπέζι, να το… ευλογήσει και να πλημμυρίσει ο τόπος χρήμα.

Τι θα δούμε, λοιπόν, στο ντέρμπι της Τούμπας; Στον Ολυμπιακό φοβούνται ότι μπορεί η διαιτησία του Αρετόπουλου να λειτουργήσει και… αποπροσανατολιστικά στη διάθεση των οπαδών του ΠΑΟΚ για το όνομα της Μακεδονίας. Τα δυο μεγάλα συλλαλητήρια σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα θορύβησαν τόσο πολύ την κυβέρνηση, που θα ήθελε να προκληθεί ένα «σοκ», μήπως και «επαναφέρει» τους οπαδούς του ΠΑΟΚ στη λογική ότι ένας τίτλος αξίζει πολύ περισσότερο από ένα… όνομα. Ιδιαίτερα τώρα, μάλιστα, που η Άγκελα Μέρκελ υποδέχτηκε την περασμένη Τετάρτη στο Βερολίνο τον Ζόραν Ζάεφ,  προσφωνώντας τον με τη φράση, «καλωσορίζω τον Μακεδόνα πρωθυπουργό».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα