Η σκληρή στροφή προς τον ρεαλισμό

«Είναι ωραίο να είσαι ρομαντικός σαν άνθρωπος, αλλά δεν μπορείς να κυβερνήσεις ρομαντικά. Δεν μπορείς να είσαι ούτε στοχαστής ούτε ακτιβιστής όταν κυβερνάς. Πρέπει να φύγουμε από ιδεολογήματα». H δήλωση αυτή του Γιάννη Πανούση περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο τη στροφή προς τον ρεαλισμό της κυβέρνησης. Ακόμη και των ακραίων.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Τα σκληρά εκ των πραγμάτων μέτρα που θα συμφωνηθούν με τους θεσμούς προβληματίζουν έντονα το Μέγαρο Μαξίμου. Και αυτό γιατί απαιτείται η ψήφισή τους από τη Βουλή. Αν στο κυβερνητικό στρατόπεδο καταγραφούν διαρροές (θεωρείται δεδομένη η Ζωή Κωνσταντοπούλου), τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Καθόλου αισιόδοξο σενάριο για τον πρωθυπουργό.
Αυτή τη στιγμή, το μόνο δεδομένο είναι πως δεν υπάρχει καμία συμφωνία και για να επιτευχθεί μία θα πρέπει η κυβέρνηση να κάνει υποχωρήσεις, κάποιες ακόμα και σε σχέση με τις «κόκκινες γραμμές» της.
Και ήδη κυβερνητικοί αξιωματούχοι προετοιμάζουν το έδαφος, ώστε να χειριστούν τις εξελίξεις τόσο εσωκομματικά όσο και επικοινωνιακά. Χαρακτηριστικότερη όλων η δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος άδειασε χωρίς περιστροφές τον Γιάνη Βαρουφάκη: παραδέχθηκε δημοσίως ότι το προηγούμενο διάστημα η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε συγκεκριμένες προτάσεις!
Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας σε συνέδριο της «Ναυτεμπορικής», ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως «Η ελληνική κυβέρνηση έχει δουλέψει πάρα πολύ σκληρά για το καλό σενάριο να βρεθεί μια λύση».
Ο επικεφαλής της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας άσκησε κριτική στους χειρισμούς του Γιάνη Βαρουφάκη, προκατόχου του στις συνομιλίες του με τους δανειστές, ενώ παραδέχθηκε δημοσίως ότι το προηγούμενο διάστημα η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε συγκεκριμένες προτάσεις!
«Νομίζω ότι αυτοί που λένε ότι υπήρχε καθυστέρηση γιατί δεν είμαστε έτοιμοι, δεν είχαμε ιδέες, δεν είχαμε προτάσεις συγκεκριμένες, νομίζω ότι σε ό,τι λένε υπάρχει μια βάση αλήθειας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος.

Ο… πλουραλισμός του καπιταλισμού!
Επιχείρησε να δικαιολογήσει το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δεν είχε ιδέες και προτάσεις στις αρχικές διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς. «Όταν μια καινούργια κυβέρνηση έρχεται στην εξουσία, ιδιαίτερα όταν ήτανε εκτός εντελώς του πολιτικού συστήματος, ότι έχει και μια έλλειψη και τεχνογνωσίας, και διοικητική βοήθεια δεν έχει, και τεχνοκρατική βοήθεια δεν έχει…» συνέχισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. και πρόσθεσε: «Αλλά νομίζω ότι τα βασικά προβλήματα ήταν πολιτικά».
Μεταξύ άλλων, πάντως, ο κ. Τσακαλώτος μίλησε για πρόοδο στη διαπραγμάτευση, σε ζητήματα όπως οι συλλογικές συμβάσεις, οι οποίες «αποτρέπουν το κέρδος πάνω στις εργασιακές σχέσεις».
Ο ίδιος προέβλεψε μια συμφωνία με τους εταίρους και πιστωτές, η οποία όπως είπε θα περιλαμβάνει «κοινά σημεία, όπως στη διαφθορά ή στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, αλλά και πράγματα που θα έχουν διαφορετική λογική», από αυτήν της Ευρωζώνης.
«Πρέπει να αποκαταστήσουμε τον πλουραλισμό που έχει χάσει ο καπιταλισμός», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τσακαλώτος. Παράλληλα, εκτίμησε ότι βρισκόμαστε πιο κοντά σε έναν έντιμο συμβιβασμό απ’ ό,τι πριν από 20-30 ημέρες.
Όπως επεσήμανε, η ελληνική κυβέρνηση έχει δουλέψει πολύ σκληρά για την επίτευξη μιας λύσης, ενώ τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει ένας έντιμος συμβιβασμός μεταξύ παλιού και καινούργιου. Συνεχίζοντας, εξέφρασε τη χαρά του για την κοινή δήλωση των θεσμών, η οποία, όπως εκτίμησε, μπορεί να ξεκλειδώσει τα πράγματα.

Χαμηλοί τόνοι από Λαφαζάνη
Ιδιαίτερης σημασίας είναι και η δήλωση του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος κράτησε χαμηλούς τόνους δίνοντας με αυτόν τον τρόπο γραμμή στα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας. «Επιδιώκουμε μια συμφωνία με τους λεγόμενους θεσμούς –δεν ξέρω αν ο όρος είναι δόκιμος– η οποία θα είναι απόλυτα συμβατή με το πρόγραμμα της κυβέρνησης και τις κυβερνητικές προγραμματικές εξαγγελίες», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
«Πιστεύουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε κάτι θετικό. Οι δυσκολίες είναι μεγάλες και η μάχη είναι σκληρή», πρόσθεσε. «Αυτήν την ώρα δεν πρέπει να σκέφτεται κανείς τι θα κάνει αν αποτύχει, ελπίζουμε για το καλύτερο».
Εξίσου σημαντική και η δήλωση του ανθρώπου που πριν από όλα υπερασπιζόταν την οδό της ρήξης. «H κυβέρνηση είναι κοντά σε συμφωνία με τους δανειστές και αν επιτευχθεί, τότε το παράπλευρο κόστος στην οικονομία θα ξεχαστεί», εκτίμησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος.
«Πλησιάζουμε σε συμφωνία… Αν τα καταφέρουμε, η συμφωνία θα θυμίζει πινακίδα που αναγράφει: “Η ενόχληση είναι προσωρινή, το έργο μένει”», ανέφερε χαρακτηριστικά και διευκρίνισε ότι η συμφωνία δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί, αλλά η επίτευξή της είναι κοντά.
Απαντώντας σε ερώτηση εάν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξουν τη συμφωνία στη Βουλή, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποδειχτεί στην πράξη ανθεκτικότερος από τα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας, γιατί έχει δημοκρατικές διαδικασίες και οι τυχόν διαφωνούντες θα εκφράσουν στα συλλογικά όργανα τις διαφωνίες τους.
Από την πλευρά του, ο Αλέξης Μητρόπουλος μίλησε ευθέως για μνημονιακά μέτρα και για αξιολόγηση, ενώ ξεκαθάρισε πως πλέον δεν υπάρχει ανάγκη δημοψηφίσματος καθώς η κυβέρνηση ανέλαβε την πολιτική ευθύνη.
Η επόμενη μάχη για την κυβέρνηση πλέον θα δοθεί στα όργανα του κόμματος αλλά και στην κοινοβουλευτική ομάδα, με την ελπίδα οι όποιες αντιρρήσεις –και θα είναι πολλές– να διατυπωθούν μόνο εκεί και όχι κατά τη διαδικασία ψηφοφορίας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα