Oι ΗΠΑ «έθαψαν» τον Τurkish Stream

Την απόφαση της Gazprom να ξεκινήσει την κατασκευή του αγωγού αερίου Turkish Stream, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρίας παραγωγής αερίου λέγοντας ότι έχει ήδη αρχίσει η προετοιμασία για την κατασκευή του υποθαλάσσιου τμήματός του. Και την ίδια ώρα από την Αθήνα ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ έθαβε την ελληνική επέκταση, τον Greek Stream. Εικοσιτέσσερις ώρες περίπου μετά την τελευταία επικοινωνία Τσίπρα – Πούτιν.
«Από σήμερα, η Gazprom προχώρησε στη φάση της κατασκευής του θαλάσσιου τμήματος του αγωγού Turkish Stream», δήλωσε ο Αλεξέι Μίλερ, διευθύνων σύμβουλος της Gazprom σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 24.
Η Gazprom ξεκίνησε τις εργασίες κατασκευής του αγωγού Turkish Stream, μετά την αποχώρησή της από το έργο του αγωγού South Stream τον περασμένο Δεκέμβριο.
Πίσω στην Αθήνα, ο ειδικός απεσταλμένος του State Department έκανε σαφές πως οι ΗΠΑ δεν θα ανεχθούν ανταγωνιστικό προς τα συμφέροντα τους αγωγό. Μάλιστα ο Α. Hochstein μετέφερε ευθέως την αμερικανική ανησυχία για το ενδεχόμενο η ελληνική κυβέρνηση να έρθει σε συμφωνία με την Μόσχα για επέκταση του σχεδιαζόμενου αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream και μέσα από την ελληνική επικράτεια. Από κοντα και η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα η οποία εξέδωσε ανακοίνωση όπου τονίζεται με απόλυτη σαφήνεια ότι πιθανή ελληνική συμμετοχή στο ρωσικό σχέδιο θα επιφέρει ακόμη μεγαλύτερη εξάρτηση της Ελλάδας από το ρωσικό φυσικό αέριο και προειδοποιεί ότι το σχέδιο μπορεί να απασχολήσει τις αρχές ανταγωνισμού της ΕΕ που ενδέχεται να εξετάσουν την μονοπωλιακή ενεργειακή σχέση της Ρωσίας με χώρες όπως η Ελλάδα. Ευθεία απειλήσ τα ελληνικά σχέδια.
«Συμφωνήσαμε σε περισσότερα πράγματα απ’ όσα διαφωνήσαμε», σχολίασε ο κ. Hochstein μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεών του με τους κυρίους Λαφαζάνη, Κοτζιά και Παππά.
Ο Turkish Stream δεν υφίσταται, είπε ο Amos Hochstein για τον σχεδιαζόμενο ρωσοτουρκικό αγωγό που ο Βλαντίμιρ Πούτιν θέλει να διέλθει και από ελληνικό έδαφος μέσω του σχεδίου Greek Stream.
Επιχειρηματολογώντας υπέρ του νοτίου διαδρόμου που περιλαμβάνει τους αγωγούς TAP και IGΒ, ο κ. Hochstein είπε ότι πρόκειται για ένα σχέδιο υπαρκτό και πραγματικό που θα δημιουργήσει 10.000 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, νέες υποδομές και επιπλέον έσοδα θέλοντας να τον αντιπαραβάλει με τον ρωσικής εμπνεύσεως Turkish Stream.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα